Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Dalších 130 miliard pro Řecko - řešení dluhové krize v eurozóně, nebo jen hrubá záplata?

Anketa: Dalších 130 miliard pro Řecko - řešení dluhové krize v eurozóně, nebo jen hrubá záplata?

21.02.2012 17:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Jsou to již skoro dva roky, co začal nákladný politický kolotoč kolem dluhové krize v Evropě. Řecko tehdy oficiálně požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o poskytnutí do té doby nevídané finanční pomoci v objemu až 45 miliard eur. O pár dnů později se zemi výměnou za slib utahování opasků a provedení reforem dostalo rovnou 110miliardové úvěrové linky s možností tříletého čerpání. Jen o týden později se ministři financí EU navíc dohodli na vytvoření Evropského fondu finanční stability (EFSF), který bude poskytovat garance za záchranné úvěry v objemu 440 miliard eur. Tento domnělý val proti šíření dalších problémů začal fungovat v srpnu 2010.

Prvotní euforie z rozhodného kroku mezinárodních institucí proti dluhové krizi v Evropě dlouho nevydržela. Strašák neudržitelného zadlužení se nad Evropou začal objevovat stále častěji a naplňoval scénáře ekonomů – po Řecku Portugalsko, Irsko, pak Belgie, Španělsko, Itálie, Francie, Velká Británie,… V listopadu si tak od MMF a EU kvůli svému dluhu nuceně půjčilo Irsko. Nabídku 85miliardového úvěru však země nepřijmula celou, půjčila si jen asi 67,5 miliardy eur s tím, že si zbytek zajistila úsporami ve vlastním rozpočtu. Nicméně i tak bude nyní v březnu EFSF znovu vydávat dluhopisy, aby profinancoval další tranši irské pomoci. Jako další ze zadlužených okrajových ekonomik eurozóny ruku následně natáhlo Portugalsko a rok a den po poskytnutí první pomoci Řecku získalo od EU a MMF slib tříleté půjčky 78 miliard eur.

Na varování ekonomů a dlouho trvající spekulace médií o tom, že by s prosbou o půjčku mohly záhy přijít také rozsahem pro EU zásadní ekonomiky Španělska nebo dokonce Itálie, evropští politici loni v létě reagovali navýšením garance EFSF za úvěry na 780 miliard eur a schválením nových nástrojů pro tento záchranný fond. Podepsána byla také dohoda o vzniku stálého záchranného mechanismu (ESM), jenž má začít fungovat letos v červenci. Prvotní návrh pro ESM počítal se zárukami 700 miliard eur a otevřen má být i zemím EU mimo eurozónu. Před necelým měsícem však neoficiální zdroje mluvily dokonce o 1,5 miliardové palebné síle.

21. února se ministři financí zemí eurozóny po mnohahodinovém jednání rozhodli, že Řecko dostane v pořadí již druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur, s jehož pomocí by se měl snížit řecký dluh do roku 2020 na asi 120,5 procent HDP z nynějších 160 procent, tedy poblíž 120% hladiny, považované odborníky za limit dlouhodobé udržitelnosti. Soukromí věřitelé v rámci „dobrovolné“ výměny řeckých dluhopisů navíc přijdou asi o 75 procent své expozice a ECB ještě ve prospěch řecké pomoci odevzdá 12 miliard eur, které vydělala na nákupu vládních dluhopisů za krizí stlačené ceny. Řecku je navíc uleveno i zpětně, snížením úroků u prvního balíku finanční pomoci z roku 2010. Odrazem nedůvěry v jeho administrativu a politické odhodlání k reformám i obavu o bankrotovou situaci je prosazený požadavek části zemí eurozóny, aby byl založen zvláštní účet, který zajistí, že Řecko bude udržováno v solventním stavu. Teprve při jeho stabilitě bude možné zdroje použít dále v rozpočtu. Navíc má být Řecko pod nepřetržitým dohledem mise ohledně plnění závazků, rozpočtu či vládních výdajů.

Dlouhodobým řešením dluhové krize v Evropě by měl podle evropských politických špiček být pakt, zpřísňující rozpočtová pravidla a směrující k legislativní povinnosti evropských vlád držet strukturální rozpočet minimálně v přebytku. Na lednovém summitu EU se k paktu rozhodlo připojit 25 zemí EU vyjma Velké Británie, to s určitostí, a České republiky, to zatím. Na březnovém summitu chce pak eurozóna najít cesty k dalšímu posílení kapacity EFSF a ESM.

Celkový přímý účet MMF a EU za dosud poskytnuté (nebo přislíbené) půjčky příliš zadluženým zemím eurozóny dosáhl již 386 miliard eur. Již pár hodin před rozhodnutí o druhém úvěru pro Řecko však do médií unikla důvěrná zpráva trojky mezinárodních věřitelů, podle nichž zemi při nedostatečně rychlé implementaci reforem nemusí stačit ani dosud poskytnutých až 240 miliard eur a v roce 2015 se dluh země může vyšplhat až na 178 % HDP...

Budou dosavadní kroky podle Vás stačit k zastavení dluhové krize v Evropě? O Váš názor se můžete podělit v nové anketě na Patria.cz.


Váš názor
  •  
    21.02.2012 20:22

    Centrální banksteři a nájemní klauni (politici) všech zemí světa spojte se! Proutrácejme se ke světlým zítřkům!
    ERSTEMAN
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m