Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA, Japonsko a EU chtějí společně donutit Čínu uvolnit vývoz vzácných kovů

USA, Japonsko a EU chtějí společně donutit Čínu uvolnit vývoz vzácných kovů

13.03.2012 12:07, aktualizováno: 13.3. 16:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spojené státy, Japonsko a Evropská unie dnes otevírají nové obchodní řízení proti Číně u Světové obchodní organizace WTO ve snaze Čínu donutit uvolnit omezení, která zavedla na vývoz vzácných kovů, uvádí s odkazem na administrativu amerického prezidenta Baracka Obamy agentura AP. Vstupy, na které se restrikce vztahují, jsou klíčové pro výrobu baterií pro automobily s hybridním pohonem, moderních obrazovek a dalšího technicky vyspělého zboží.

USA chtějí požádat Světovou obchodní organizaci (WTO), aby pomohla s rozhovory s Pekingem o odbourání omezení vývozu vzácných kovů. V kauze se k USA připojují Evropská unie i Japonsko. Je to další pokus v čele s USA, jak ukončit čínské restrikce na pro průmysl nezbytné vstupy, které Spojené státy označují za neférové obchodní praktiky a které bezpochyby v důsledku znamenají pro americké společnosti konkurenční nevýhodu. Čína se totiž z 97 procent podílí na celosvětovém vývozu 17 vzácných kovů, které jsou nezbytné pro technicky vyspělé produkty, jako jsou čočky do optických přístrojů, mobilní telefony nebo zbraně.

Skupina 17 kovů vzácných zemin, označení a příklady použití:
Prvek Symbol Příklady oblastí a technologií použití
Cerium Ce barvení skla a keramiky, rafinérie, zvláštní osvětlení
Dysprosium Dy laser
Erbium Er laser, speciální ocel
Europium Eu laser,fosfor
Gadolimium Gd zvláštní sklo, paměťové čipy, fyzika
Holmium Ho laser
Lanthanum La speciální sklo, baterie, elektrody, čočky v elektronice, rafinérie
Lutetium Lu scanovací technika, zvláštní sklo
Neodymium Nd laser, barvení skla a keramiky
Praseodymium Pr laser, osvětlení, zvláštní ocel
Promethium Pm baterie
Samarium Sm laser, fyzika
Scandium Sc zejména letecký průmysl
Terbium Tb fosfor, fluorescentní osvětlení, laser
Thulium Tm X-ray technologie
Ytterbium Yb infračervený laser, chemie
Yttrium Y laser, TV, vysoce teplotně odolné polovodiče, bílé zboží typu mikrovlnných trub

Peking v posledních letech snižuje své vývozní kvóty, aby uspokojil narůstající domovskou poptávku, ačkoli čínské úřady zmiňují ekologické obavy jako jeden z důvodů. USA to považují za neférové praktiky, které odporují pravidlům WTO, jejíž je Čína členem. Čína je připravena u WTO svůj postoj bránit, navenek akcentuje roli zavedených limitů zejména jako ochranu životního prostředí a zábranu neřízené exploatace jejích přírodních zdrojů. Zdroj z americké administrativy podle agentury Reuters ale řekl, že omezování vývozu je typickým příkladem snahy Pekingu nutit zahraniční firmy, aby přesunuly výrobu do Číny.

Pro první pololetí roku 2012 Čína dle ministerstva obchodu snížila vývozní kvótu meziročně o 27 % na 10.546 tun, počet licencovaných exporter pak má klesnout na 11 z 26.

Čína se na světové produkci těchto kovů podílí uvedenými 97 procenta, její zásoby ale tvoří odhadovaných jen 30 procent zásob světových. “Potřebujeme chránit životní prostředí a uchovat si nenahraditelné zdroje,” říká mluvčí ministerstva zahraničí Liu Weimin. “Jsme přesvědčeni, že naše chování neodporuje regulím WTO,” dodává. Čína se odvolává také na ekologickou náročnost samotné těžby vzácných kovů a tento argument použila i v reakci na dnešní krok světových mocností. Skutečnost, že zajišťuje téměř celou jejich globální nabídku, je prý důsledkem toho, že vyspělé země je s ohledem na zátěž pro životní prostředí netěží.

Čína bude mít po podání případu k WTO deset dní na odpověď obchodní organizaci a do 60 dní má zahájit jednání ve věci s USA, Japonskem a EU. Trojice může žádat WTO o formální vyšetření postupů Číny.

Peking uvedl, že kvůli slabé globální poptávce vlivem světového útlumu ekonomiky a v důsledku i průmyslu bylo za 11 měsíců roku 2011 vyčerpáno 49 % vývozní kvóty. “Export byl stabilní a Čína v něm bude pokračovat dle stanovených pravidel. Věříme, že si ostatní země vezmou svou zodpovědnost na svá bedra a seženou si případně alterantivní zdroje jinde,” dodává Liu. Vzácné kovy mají ve svém nerostném bohatství take USA, Kanada, Austrálie I další země. Přestaly je ale těžit kolem roku 1990, kdy světový trh ovládly levnější dodávky z Číny. Nová těžební místa jsou chystána v Kanadě, Kalifornii, Indii, Malajsii, Rusku a dalších zemích, s reálným počátkem těžby ale až kolem roku 2015.

V separátním případu WTO v červenci rozhodla, že Peking neoprávněně chrání své domácí firmy omezováním export devíti materiálů potřebných ve výrobě oceli, hliníku a v chemii. USA a EU nyní doufají, že podobný verdikt padne také u zemin vzácných kovů.


(Zdroj: AP, čtk)


Váš názor
  •  
    14.03.2012 15:50

    Jenom bych dodal,že v tomto oboru je nedostatek odborníku.A dopad na životní prostředí taky není zanedbatelný.Jinak co mám zprávy tak v Číně minulý rok zavřeli tři menší doly.Zde je třeba odkaz na Kanadu. www.nr.gov.nl.ca/nr/mines/investments/investments.html
    kaulyy
    • nejen pro lasery
      14.03.2012 19:45

      Jak vyplývá z přehledu použití vzácných prvků, jedná se ve většině případů o využití ve vojenství-lasery- atd. Chápu krok ČLR na omezení tohoto vývozu. Proč by Čína měla nadále vyvážet strategické suroviny tam, kde se používají ke zbrojení? A nechápu hysterickou reakci USA, které by si řadu těchto prvků mohly těžit na svém území.
  • USAJaponskoEU-drzosť 2012
    13.03.2012 23:47

    Ako ináč možno pomenovať "americkú predstavu" o ČÍNE - asi až teraz historicky znovu vystupuje ČÍNSKY MÚR ako ochrana pred "usaeuronájazdami" -hlavne od roku 1989! To, čo je typické pre medzinárodný obchod, v ktorom už dlhé minulé desaťročia DOMINOVAL - a po roku 1945 jednoznačne- americký vplyv a štýl, sa nenávratne končí a s tým aj doména USA i v oblasti vzácnych kovov...Pozícia všestranného svetového policajta a zvlášť po páde komunizmu v roku 1989 -sa končí! Tak ako sa neuvážene skončila rokom 1989 - ROKY budovaná a za cenu akých obetí vo svete globálna a strategická ROVNOVÁHA, včítane miesta TRETIEHO SVETA, tak zákonite končí aj "éra USA" 1945-2012 a s týmto faktom bude omnoho ťažšie sa SVETU vyrovnávať, ako s pádom komunizmu! Tak ako každá nehumánna hegemónia v našich dejinách sa skončila podľa miery spravodlivosti a nielen tej ľudskej....tak i samozvanecká hegemónia USA zákonite musí ustúpiť ....TAK ako ťažko končila doba KOLONIALIZMU, ako morálnej diagnózy novovekej civilizácie a jej dôsledkov /včítane vzniku USA/...tak naša stará Európa by už mala byť európskou a nie ako doterazky - zamerikanizovanou 1918-2012. Ak jednotný "eurodom" - tak potom náš - EURÓPSKY aj v projekcii, ako aj v stavbe a jej vybavenosti! Veď načo potom vznikla EU?!
    turcan
    • Re: USAJaponskoEU-drzosť 2012
      14.03.2012 0:02

      bolševická hysterická čobolácká hnida...to před spaním vážně pobaví..)))
      db
      •  
        14.03.2012 2:12

        To co prislo do evropy po revoluci neprislo z USA jak se vsichni domnivaji....lide zacli byt jen osvobozeni od komunisticke klece....to co nastalo potom je jenom vecii nove politiky a novych politiku kteri tzv kapitalismus neumneli ovladnout protoze vlastne ani nechteli.Vytvorily totalne jinou politiku totalniho kradisismu a korupcismu....proto mate tu svou slavnou EU cobolovia tak predposranou...to vy jste si znicily svuj stat tak jako Cesko...Americky kapitalismus jste si prekroutily a vlastne znicily misto aby jste ho zdokonalili....tak nechte USA byt USA a chodte past ovce , zkuste to od nova.....
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.