Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejen o politickém marastu s Vladimírou Dvořákovou – v pátek od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz

Nejen o politickém marastu s Vladimírou Dvořákovou – v pátek od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz

26.04.2012 17:09
Autor: Redakce, Patria.cz

„Pro Věci veřejné jsou dvě možnosti: Vstup do vlády, čímž ztratí svůj protestní charakter (na kterém byly voleny), nebo podpora vlády z opozice, což by straně slušeno mnohem víc, ale pokušení bude velmi silné. Koalice s VV může vydržet jen, pokud budou jasně formulovány koaliční dohody, způsoby a pravidla řešení neshod. Zároveň musí být jasné, že strana, která pravidla porušuje, vydírá ostatní, není ochotná komunikovat, ve společnosti bude ztrácet. Nejde jen o to, co se prosadí, ale i jakým způsobem se to prosadí. U nás jsme si zvykli, že hlavně že "vyhrajeme", ale je jedno, jestli je to podvodem.“ To byla slova profesorky a politoložky Vladimíry Dvořákové v online rozhovoru na Patria.cz těsně po volbách v roce 2010, po kterých vznikla koalice ODS, TOP09 a Věcí veřejných s velmi pohodlnými 118 mandáty v poslanecké sněmovně.


Vaše otázky v online rozhovoru s Vladimírou Dvořákovou můžete pokládat zde.


Vládní koalice se dohodla. Tak jsme otevírali upoutávku na rozhovor s Vladimírou Dvořákovou před rokem, kdy jsme dávali prostor komentáři zažehnání do té doby nejvážnější krize dosud platného vládního kabinetu, která přemístila předsedu VV Radka Johna z ministerstva vnitra do křesla vicepremiéra vlády pro boj s korupcí a slibovala širší vítr v obsazení skandály provázené vlády. Bylo to v době, kdy bylo relativně čerstvé obvinění faktického lídra VV Víta Bárty z uplácení či stránek médií zaplňovaných kauzou Promopro. „Největším problémem řešení této krize je to, že nám to vlastně neříká, o čem tato krize byla a zda řešení, které přinesla, řeší ten problém, který ji vyvolal. Tudíž nemůžeme ani říci, zda se nebude v nejbližší možné době opakovat. Předčasné volby sice mohou být řešením, dávají legitimitu nové vládě, ale nemusejí být řešením celkové situace,“ odpověděla tehdy na jeden z dotazů online rozhovoru Vladimíra Dvořáková.

Jsme o další rok dále, v polovině řádného volebního období. Došlo na faktický rozpad vládního kabinetu. Strana Věci veřejné ztratila nejen protestní charakter, ale téměř zcela i podporu voličů, část poslanců a místo ve vládě. Za pouhý týden se, viděno mediálním obrazem, od dohody na podpoře všeho, co bylo dosud kabinetem dojednáno, posunula na podporu jen něčeho a k oznámení nepodpoření inovovaného kabinetu s odpadlými Peakovci (a jejich spojenci) v pátečním hlasování o důvěře vládě. Navíc k deklaraci docela dobře možné spolupráce s ČSSD. Zatrpklá? Hysterická? Semleta dinosaury? Ale také: Jsou přesuny politiků mezi stranami a platformami v rámci mandátu od voličů v pořádku?

Slovo chlapa, zdá se, nepatří ani premiérovi země. Požadavek Petra Nečase na další pokračování vlády se poměrně briskně od dosavadního kabinetu tří politických stran posunul přes požadavek tří poslaneckých klubů a později písemně stvrzenou pohodlnou většinu jen k většině dostatečné, kterou si navíc nejspíše ověří ranním sčítáním hlav před samotným hlasováním. To v situaci, kdy volební průzkumy v případě, že by došlo na předčasné volby, ukazují na suverénnost ČSSD s podporou (či přímou účastí?) KSČM. Již před rokem Vladimíra Dvořáková charakterizovala roli premiéra jako slabou z hlediska vlivu regionů a kmotrů v ODS, navíc za zády s prezidentem Václavem Klausem, který mu ukrajuje šanci na vlastní iniciativu, samostatnost a svá řešení.

Páteční informace o tom, zda za novým trojstranným kabinetem stojí potřebná většina sněmovny, je v rovině praktické, rovině „stability“ a rovině politického kurzu podstatná. Vládní otřesy jsou ale jen střípkem mozaiky stavu tuzemské politiky a veřejné správy. Česká politika podle Vladimíry Dvořákové potřebuje především zásadní kroky, které odříznou politické strany a s nimi propojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, jinak boj mezi nimi neutichne. Politoložka dlouhodobě varuje před radikalizací české společnosti, rostoucí nedůvěrou v demokratické procedury s atributy voleb, funkční a nezávislé policie, funkčních a nezávislých soudů, naděje dosáhnout u nich spravedlnosti… To je vždy hodně nebezpečné, říká a obrazně hovoří o tom, že v podpalubí to vře, zatímco na palubě Titaniku se tančí.

Nešvary, bující v tuzemské společnosti, ji jako historičku a politoložku přiměly k sepsání knihy výmluvně nazvané „Rozkl(r)ádání státu“. Nejen v ní hledá odpovědi na mýty a stereotypy politické kultury, probírá roli politických stran, státní správy, Ústavního soudu, médií, občanské společnosti i vztah k Evropské unii, nešetří otevřeným popisem kauz a neopomíjí plzeňská práva. Hovoří o učebnicovém příkladu formování klientelistických vazeb, propojování politiky, ekonomiky, práva.

Co s tím? Kdo a jak je schopen prosadit změnu dosud zaběhlého? Co musí tato změna obsahovat? Nejen na to Vám odpoví Vladimíra Dvořáková v pátek 27. dubna od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz. Ptát se budete moci již od ranních hodin.


Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Čtěte více:

Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz
31.05.2010 14:00
Sociální demokraté se stali s 22,1% odevzdaných hlasů matematickým vít...
Koalice se dohodla: Vítězem boje o vnitro Kubice, John protikorupčním vicepremiérem, Dobeš zůstává a dopravu povede Šmerda
19.04.2011 8:32
Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice, potvrd...
Politoložka Vladimíra Dvořáková: Řešení této krize nám neříká, o čem byla. Nevíme tedy, zda se brzy nebude opakovat (online rozhovor)
19.04.2011 16:00
Vládní koalice se dohodla. Předseda Věcí veřejných Radek John se stane...
Koaliční dohoda padla, vláda si podporu ověří hlasováním o důvěře v pátek
24.04.2012 8:18
ODS a TOP 09 mají koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými za vypovězenou po...
Nečas: Pokud vláda v pátek padne, schválíme přímou volbu prezidenta a sněmovna končí
24.04.2012 17:19
Pokud by vláda na páteční mimořádné schůzi sněmovny nezískala důvěru o...

Váš názor
  • Dotaz
    27.04.2012 11:19

    Chtěl bych se zeptat paní doktorky, zda považuje za správný (nikoliv ideální) současný demokratický princip voleb, který vlastně funguje takto. Pár lidí, kteří se nejsou schopni normálně uživit, se sejde, založí stranu, zvolí mezi sebou toho, který nejvíc křičí nebo umí nejlépe mluvit. Toto seskupení je zcela bez odborníků, protože třeba nebyli nikdy v praxi (např.Gross) nebo nemají odpovídající vzdělání (např.Kalousek, Chalupa atd.). Podaří se jim oslovit nějakou dostatečně velkou skupinu lidí, kteří je pak zvolí. Největší kecal ze zvolených se stane předsedou vlády. Ostatní straníci mu pochlebují, protože je to záruka toho, že budou u koryt a jejich (většinou) stejně hloupé manželky se budou moct předvádět ve společnosti a třeba se mihnou k závisti sousedek i v televizi. Tato sestava pak schvaluje zákony tak, aby mohli krást a zároveň takové, aby byli beztrestní. Navíc si odhlasují příspěvek za volby, za poslance atd., aby měli další zdroj peněz. Zájmy státu nehájí, lžou a kradou a přitom je nelze odstranit, protože místo nich přijdou úplně stejní, ne-li horší. Co s tím? Nemám rád samozřejmě chaos, který by byl ještě horší, ale nevěřím, že volby něco změní. Zde je třeba jen velký "celosvětový" tlak, jakási ideologicko-kulturní revoluce (ale mám obavu, že bez chaosu se to jednou neobejde)
    Karel
  • Otázky do online rozhovoru
    27.04.2012 11:15

    Vážení čtenáři Patria Online, máte-li přímé otázky do online rozhovoru s Vladimírou Dvořákovou, můžete je pokládat do rozhovoru, který je zobrazen na podudálosti zpravodajství stránek. Odpovídat začne ve 13:00. Zdraví redakce Patria Online
    Patria Online
  •  
    27.04.2012 8:52

    Podle mne problémem české sněmovny je to, že tam sedí 30 pslanců za KSČM, se kterými nikdo nechce vládnout. Sněmovna tak nemá 200 členů, ale jen 170, takže je třeba získávat většinu 60 % a nikoliv 51%.
    Karel
    • problém je jinde
      27.04.2012 9:38

      V ODS a ČSSD. Obě tyto strany nám 20 let lžou, že prý už není důvod zrušit KSČ !!! Kdo si nepamatuje plamené žvásty o tom, že k zákazu KSČ už doba minula, že jsou komouši demokratická strana bla bla bla... tak je osel a mělo by mu být odebráno právo volit. Ta stejná kryptokomunistická ODS dnes opět nabádá (lže) veřejnost, aby je lidi volili a to hlevně aby se KSČ nedostala k moci. JEŽIŠMARJÁÁÁÁ !!!! Já bych ty tlučhuby mučil 24 hodi denně !!!! Proč tedy obhajovali setrvání KSČ v ústavních institucích?, když se jich bojí ??? TO samo je důkaz, že je ODS strana složena pouze ze zlodějů a geneticky zmutovaných soudruhů. Smůla je, že jim to lidi dodnes pořád věří.
      Jesse
      • Jesse
        27.04.2012 9:42

        o)))Nepřijdeš si už jako kolovrátek??Tuhle agitku pouštíš denně do několika vláken...
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          27.04.2012 9:49

          O obhajobě existence komunistů v ústavních institucích ze strany ODS, ČSSD, KDU-ČSL a nebo třeba ODA, Zelených atd...(respektive odmítání je zrušit) jsem ještě NIKDY, upozorňuji NIKDY tady nezmínil ani slovo. Tak mi zase nepodsouvej něco, co jsem nepsal !!! Ale jelikož jsi natvrdlík, tak ti to tady budu preventivně psát každý den :-))
          Jesse
          • Jesse
            27.04.2012 10:08

            "TO samo je důkaz, že je ODS strana složena pouze ze zlodějů a geneticky zmutovaných soudruhů. Smůla je, že jim to lidi dodnes pořád věří."Tyhle věty myslím,to je jen důkaz jakýsi demagog....Postkomunisti jsou ve všech stranách,proč neútočíš na socany,ale neustále vytváříš dojem,že ODS je nejkomunističtější a největší zloději..A klidně to dokládaáš výmysly typu,Němcová,coby kovaná komunistka se starala o nástěnky a obdobné lži.Vždyť buˇb aspoń trochu soudný,ČSSD kradla stejně a projebala stejně i při konjuktuře...
            Velkamedvědice
            • ale di ty brepto
              27.04.2012 11:43

              Opakuji: ..."strany ODS, ČSSD, KDU-ČSL a nebo třeba ODA, Zelených atd...(respektive odmítání je zrušit)... UMÍŠ ČÍST TRUHLÍKU?
              Jesse
            • Re: Jesse VM
              27.04.2012 10:18

              Ale jdi ty, kde máš nějaký důkaz, že socani kradli stejně? Nota bene začali snad socani po převratu privatizaci sobě do kapsy a tunel kupónovku, podporovali snad Koženého a d.? Vždyť buď aspoň trochu soudný ;-)
              Kalka.
              • VM
                27.04.2012 10:33

                Levičácký agent aby se neozval.Důkazy zná každé dítě .Od Grosse,přes Krause po Svobodu.
                Velkamedvědice
                • Re: VM
                  27.04.2012 10:46

                  :-))) Jak jinak. A samozřejmě rozkrádali dotace z EU, viď? A Grosse nebo Svobodu uplatili socani, že? Jinak, do vašeho krámku s ezoterickou literaturou nikdy nevkročil žádný grázl? A měl by se proto zavřít? Jo, jo, jsi trošku větší huňaté díte ;-)
                  Kalka.
                • Re: VM
                  27.04.2012 10:33

                  Kalce pochopitelně.
                  Velkamedvědice
    • problém
      27.04.2012 9:06

      To je pravda.Ty neměli sedět,ale už dávno viset.
      Velkamedvědice
      • Re: problém
        27.04.2012 10:20

        V podstatě s Vámi oběma souhlasím. Problém je, že se nemluví o tom, co jsem napsal - tedy že vlastně máme ve sněmovně po každým volbách 30 poslanců, kteří tam fyzicky jsou, ale do počtů většiny se nepočítají. Pak je třeba vytvořit ze 170 poslanců většinu 101 poslance. A zcela souhlasím s tím, že právě ostatní strany (hlavně když byly u vlády) svou politickou činností nevytvořily stav, ve kterém by většina lidí byla spokojena a pak nevolila ve větší míře komunisty. A kdo za to může? Klaus, Topolánek, Zeman, Gross, Paroubek, Bém, Ambrozek, Kalousek, Palas, Vlček, Hašek, Sobotka, Drobil, Bárta ...mám pokračovat a jmenovat 90 % bývalých a současných poslanců? Nebo si přečtěte včerejší HN - Kalousek zahladí rozkrádání na NS, člověk, který si natočí toho, kdo ho přichází pravidelně mlátit a ten člověk se přizná, tak není odsouzen, ale je odsouzen ten, který si ho natočil, protože při tom mohl porušit soukromí jiných osob. A tojsou nikoliv zmetky, které vytváří poslanic, ale je to cílené, protože při tvorbě zákonů mají na mysli, jak odsát či "odklonit" maximum našich peněz do svých nebo partajních kapes. Jak je možné se smířit s tím, když Dolejše nahrajou, že je ochoten za úplatek straně hlasovat nějakým způsobem, že se pak vrátí a kritizuje stav ve společnosti? A do třetice včerejší HN - to, co tam říká v rozhovoru Bursík, že za zelenou energii neplatí stát,ale občané, a že je to tedy v pořádku, za to by ho měli zavřít. Až ti občané, kteří nebudou díky tomu, že platí za energie, mít dost peněz a půjdou na pracák nebo budou brát jinépodpory, tak to stát neplatí. A příčina je v blbých řečech nějakého Bursíka, který byl také velmi silně přisátý na veřejné (tj. naše) finanční zdroje. A můžu skončit expresívně - divím se, že ulice nejsou každý den ráno pozvracené z toho nafoukaného politickéhohnusu,ktrerý začíná Nečasem s ohebnou páteří, jde přes ohebné páteře Sobotky, Filipa atd. atd....
        Karel
  • nutne zmeny
    26.04.2012 23:12

    jak se muze v teto republice neco zmenit, kdyz ti kteri o takove zmene rozhoduji zadnou zmenu nechteji. A ty, kteri maji na tuto zmenu potrebne nastroje a inteligenci, ty ten zbytek rvounu a zlodeju potom prerve protoze jsou ve vetsine. Tito kriklouni delaji vse pro to, aby ke zmene dojit nemohlo. Viz znovu odhlasovany zakon o immunite. Pred volici se mohou pani poslanci pretrhnout jak navrhuji jeji zruseni, aby se zalibili, ale kdyz dojde na vec tak jsou bud proti a vymysleji si duvody kterym se musi smat i prumerny patak. Pak se k hlasovani ani nedostavi a jejich volici je voli znovu a znovu. Co jsme to za narod? Nejvetsi zlodeje, lhare a podvodniky posilame, aby nas reprezentovali do Brusselu a kdyz se najde nekdo, kdo je dostatecne inteligentni a ma na to neco zmenit, tak ho nechame stahnout z funkce, kde by mohl neco podniknout. Staci se podivat na policejni vedouci predstavitele jak si hrajou do noty. Kdo si mysli ze ze navzajem budou omezovat ten musi byt oravdovy blaha. Kazdy vykrikuje "na hrad - defenestrace" ale jsme to my vsichni, kdo je tam dosadil. Stejne jako odbory - tem jde take jen o poburovani a kaleni vody, co maji za plan krome svrzeni vlady. Ale jedineho kandidata nemaji o planu radeji nemluvme. Zbytek stada pak kohokoli, kdo nezaridi pres noc raj na zemi, okamzite sepsuje a zada jeho hlavu. Vse je v lidech a kazdy narod ma takovou vladu jakou si zaslouzi, ne jakou chce. Tak co si stezujeme - hubou dokazali udelat jen vyjimecni lide - Stalin - Hitler - Mussolini nebo velky Mao. Ovsem ti to meli velice promyslene a nebyli to blbci - jen parchanti. Nam nevladnou takovi - nam vladnou jen ti parchanti.
    arkoso dorades
    • Re: nutne zmeny
      27.04.2012 9:28

      DD, paní politoložka politickou situaci u nás opravdu perfektně analysuje. Sama jsem vystudovala politologii a sociologii v Melbourne, ale profesně se s tím neživým. A tak opravdu klobouk dolů. První diskusní příspěvek se mi taky moc líbí. Čtu převážně Českou posici, která je v současné době asi nejkritičtější k politikům a jejich ne-činnostem. ALE: co dál v praxi??? Kdo vrátí ty ukradené miliardy z FNM, pánů Grosů, Kalousků, Mostecké, a v poslední době z Hluboké,prodané nebo zničené hutě a cukrovary, proč nejezdíme na etanol a jsme závislí na naftě, atd. Kam přišly všechny ty miliardy? Do čích kapes?? Proč si nežijeme jako ve Švýcarsku? Kdo bude ten Pán Bůh, který to zařídí? Nová vláda? Určitě ne. My, lidi? Český národ sám sobě. Ale zvonění klíčů už stačit nebude. Třetí defenestrace v 21. století jsou daně. Co kdybychom je všichni přestali těm zlodějům platit. Za 24 hod. by skončili, ani bychom nemuseli demonstrovat. A nová vláda: lehce nadprůměrné platy, důsledná kontrola výběrových řízení, zrušení legitimací jako naprosto nadbytečného dokladu, obnova tradičníhho průmyslu, francouzký model církvím, je toho hodně, co se dá napravit a ziskat a ještě víc ztratit, když to neuděláme. ALBION
      •  
        27.04.2012 10:35

        Chtěl bych jen říct, že mi připadá (a nechci být nihilistický), že současný celosvětový systém, který se ohání demokracií, neodpovídá potřebám lidí. Volby nejsou schopné nic změnit. Nadává se tady, že lidi nejdou k volbám, aby vymetli ty špatné. Ale kteří to jsou - podle mne všichni nebo 99% z nich. A nameteme tam koho? Bárty nebo najdeme zázračné spravedlivé? Přečtěte si knihu amerického politiloga Zakarii Budoucnost svobody. On sice volá po více demokracie, ale zároveň udává spoustu případů, kde právě demokracie rozvrátila ekonomiku silných států (nebo v případě Ameriky zcela dovedla Kalifornii k bankrotu). Uvádí, že nejdůvěryhodnějšími institucemi jsou ty, které nikdo nevolí! Z toho lze i dovodit, že stát by se měl řídit manažersky odborníky a nad nimi by měl být dohled jakéhosi grémia občanů, kteří by nebrali za tuto práci skoro žádnou odměnu. Nemuseli by však jezdit po světě "sbírat zkušenosti". Ubohost systému dokladuje to, že ministrem zdravotnictví musí být vždy jen lékař. Vždyť to je manažerská funkce (ani ne politická!). Před časem jsem slyšel jednoho význačného specialistu-lékaře říkat v rádiu, že jeho ekonomika nezajímá, že on chce léčit podle těch nejlepších metod a nezajímá ho, kolik to stojí, někdo mu ty peníze musí dát. Lze s tímsouhlasit, protože život máme jen jeden,a le pak bychom museli být na takové úrovni, že by s každým člověkem seděl doma jeden doktor a hlídal ho. A kdo bude sedět vedle toho hlídajícího doktora? A kdo vypěstuje brambory na poli?
        Karel
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university