Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny realit v Německu rostou, bublina ale příliš nehrozí

Ceny realit v Německu rostou, bublina ale příliš nehrozí

09.05.2012 14:54
Autor: ČTK

Ceny obytných realit v Německu začaly v posledních dvou letech po dlouhé stagnací růst, což vyvolalo určité obavy ze vzniku realitní cenové bubliny, která vedla ke krizi v USA, Irsku nebo Španělsku. Vytvoření cenové bubliny ale podle řady analytiků není příliš pravděpodobné. Růst cen je jen mírný a ceny v Německu jsou stále pod průměrem Evropské unie. Německé banky jsou navíc v půjčování extrémně opatrné a většina Němců stále dává přednost nájemnímu bydlení, uvedla agentura Reuters. 

Ceny obytných nemovitostí ve velkých německých městech loni stouply o 5,5 procenta po zvýšení o 2,5 procenta v roce 2010. To je sice hluboko pod dvoucifernými tempy v zemích zasažených v minulých desetiletích bublinou, německá Bundesbanka už ale dala najevo, že bude ceny "velmi pozorně" monitorovat. V Berlíně, Frankfurtu a Düsseldorfu ceny nových bytů loni vyskočily o více než deset procent a část růstu má podle analytiků potenciálně nebezpečný spekulativně investiční charakter. 

K růstu cen přispívají zámožní investoři z jiných zemí eurozóny jako Italové nebo Řekové, kteří se chtějí zajistit před krizí doma a nejistotou ohledně setrvání v měnové unii, a odrazují je rozkolísané akciové trhy. "Pozorujeme, jak se peníze přesunují z jiných investic do realit," řekl hlavní ekonom DekaBank Ulrich Kater. "Ceny směřují do oblasti, kde už nedávají smysl. Pozorujeme začátek bubliny," domnívá se Steffen Sebastian, který vede Institut realitních financí na univerzitě v Řezně. 

Realitní firma Jones Lang Lasalle upozorňuje na to, že hodnota obchodních transakcí na trhu bydlení dosáhla letos pětiletého maxima přes šest miliard eur (151 miliard Kč). Domácí poptávku po nemovitostech v Německu táhne od roku 2010 razantní oživení ekonomiky z globální krize a pokles nezaměstnanosti na minimum od sjednocení Německa před dvěma desetiletími. 

Právě počátkem 90. let Německo zažilo svou poslední realitní bublinu, jejíž krach zlikvidoval značnou část německého stavebnictví a přiměl stavební koncerny jako Hochtief k razantnímu omezení obytné výstavby. Tehdejší bublinu však vyvolaly už zrušené daňové úlevy pro povzbuzení investic do východního Německa. Boom byl velmi krátkodechý a ceny realit v dalších dvou desetiletích stagnovaly nebo klesaly. 

Obezřetnost Bundesbanky vůči růstu cen realit je pochopitelná, protože právě realitní bublina vyvolala v USA největší finanční krizi od 30. let. I v Německu s jeho podprůměrnou míru vlastnického bydlení má daleko více lidí peníze investované do nemovitostí než do akcií. Němci také mají od hyperinflace 20. let, která zlikvidovala úspory celé generace, instinktivní hrůzu z rostoucích cen. 

Analytici však poukazují na to, že jen 46 procent Němců vlastní nemovitost, v níž bydlí, což je nejnižší míra v celé EU. Němci si byty většinou pronajímají, protože jsou chráněni před zvyšováním nájmů a nuceným vystěhováním. 

Realitní bubliny se odehrávají v dobách úvěrových boomů, tomu ale brání přísné standardy německých bank. Ty požadují pro hypoteční úvěr složení nejméně 20 procent ceny v hotovosti, což omezuje počet kupujících a celkový objem úvěrů. Německé banky ani na rozdíl od amerických nezakládají sekundární úvěry na měnící se tržní hodnotě koupené nemovitosti, ale na konzervativním odhadu její hodnoty, která se dá získat zpět i při nepříznivé situaci na trhu. 

"Banky v Německu naštěstí nijak agresivně nepůjčují. Podmínkou bubliny je zvýšené zadlužování a snadnější dostupnost úvěrů," řekl Kater z DekaBank. 

Německou poptávku po bydlení nyní podporuje rozdělování domácností, jejichž počty se tak zvyšují. To však dlouho nevydrží a dlouhodobě bude naopak poptávku srážet pokles populace. Počet obyvatel v Německu by měl do roku 2025 klesnout na 79 milionů z dnešních 82 milionů a do roku 2050 až na 70 milionů. Eloed Takats z Banky pro mezinárodní platební zúčtování (BIS) předpokládá, že ceny domů v Německu v příštích 40 letech výrazně klesnou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.