Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s může brzy snížit rating skupiny Telefónica, čeká horší výsledky a zpomalení u části zahraničních aktivit

Moody’s může brzy snížit rating skupiny Telefónica, čeká horší výsledky a zpomalení u části zahraničních aktivit

25.05.2012 12:10, aktualizováno: 25.5. 14:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody’s promptně následuje včerejší rozhodnutí Standard & Poor’s o zhoršení ratingu španělské Telefóniky SA včetně české dcery Telefónica CR a podrobuje hodnocení závazků režimu revize s pravděpodobným zhoršením ratingu. Odvolává se přitom na očekávání zhoršujících se výsledků při zpomalení také u zahraničních operací skupiny.

Moody’s podrobuje režimu revize stávající rating „Baa1/Prime-2“ a hodnocení dalších dceřiných společností ve skupině. „Revize ratingu odráží naši rostoucí obavu o vývoj tržeb, marže i provozního cash flow Telefóniky i rychlosti jejího snižování dluhu při rostoucích obtížích a negativním vývoji španělského trh. Reflektuje také možné zpomalení části zahraničních operací,“ uvedl Carlos Winzer, viceprezident Moody’s a hlavní analytik pro společnost Telefónica SA. „Domácí makroprostředí, regulace a pokles spotřebitelských výdajů vytvoří další tlak na tržby a cash flow Telefóniky,“ uvedl Winzer. „Ač Telefónica podnikla řadu kroků, například snížení odměn managementu či prodej nejádrových aktiv, cash flow se dle našeho názoru bude dále zhoršovat. To může skupinu seslat mimo hodnocení odpovídající současnému ratingu,“ dodal. Moody’s ale uvedla, že sníží rating Telefóniky SA a návazných společností nejvýše o jeden stupeň.

Moody’s očekává, že slabost, kterou dle ní na provozní úrovni ukázala čísla Telefóniky SA za první čtvrtletí, bude pokračovat také ve čtvrtletí aktuálním. Možné zlepšení čeká až ve druhé polovině roku.

Při posuzování, zda sníží rating či ne, bude Moody’s dle svého vyjádření posuzovat, zda Telefónica SA je schopna v krátké době posílit své finanční ukazatele tak, aby ty odpovídaly stávajícími ratingovému stupni a také pokrok v prodeji aktiv, který znamená prostor ro absorbování regulatorních a konkurenčních tlaků na domácím španělském trhu, vyvážit slabého domácího spotřebitele i firemní segment a vyvážit také slabší očekávaný růst zahraničních operací. Moody’s jako obavy akcentuje zejména domácí španělský trh, operace ve Velké Británii a nejistý výhled dalšího růstu trhu Brazílie. Obává se také rostoucích konkurenčních tlaků na německém trhu.

Moody’s uvedla, že nynější hodnocení odráží výhodu diverzifikovaného podnikání i příslib managementu držet poměr čistého dluhu k EBITDA pod úrovní 2,35násobku. Z pohledu rizika likvidity Moody’s poznamenává, že skupina již refinancovala dluh splatný v roce 2012 a 40 % dluhu splatného v roce 2013. Ke konci 1Q Telefónica SA disponovala volnou hotovostí a ekvivalentem v objemu zhruba 5 miliard eur, k tomu externími linkami (zejména úvěrové linky) v objemu 8,5 miliardy eur.

Ratingová agentura Standard & Poor’s po výsledcích za první čtvrtletí roku 2012 a předchozím prosincovém varování o možném snížení ratingu včera zhoršila mateřské Telefónice SA hodnocení dlouhodobých závazků na „BBB“ z dosavadního „BBB+“ a navíc ponechala negativní výhled. Podle pravidla, že dcera nemůže mít lepší hodnocení než matka, došlo také u české Telefóniky CR na shodné snížení ratingu na „BBB“ z „BBB+“, rovněž s výhledem negativním. Krátkodobý rating „A-2“ je potvrzen u všech společností skupiny, tedy mateřské Telefóniky SA i dceřiných Telefónica Czech Republic AS, Telefónica Moviles Chile S.A. a Telefónica Chile S.A.

„Rozhodnutí o změně ratingu následuje výsledky za první čtvrtletí roku a aktualizaci očekávání pro další výsledky společnosti. Ačkoli stále vnímáme podnikatelský model jako silný, zejména díky geografické diverzifikaci, jsme přesvědčeni, že situace ekonomiky na domácím trhu a faktory konkurence dopadají do tržeb i ziskovosti. Tempem poklesu domácích tržeb jsme zneklidněni při poklesu mobilních tržeb o 16 %, na čemž se podepisuje změna chování zákazníků v souvislosti vysoké nezaměstnanosti a konkurence. Dále vnímáme rizika negativních fiskálních opatření a růstu úrokových nákladů,“ uvedla S&P ve vysvětlení snížení ratingu mateřské Telefóniky SA a směrem ke španělskému trhu. Snížení ratingu dceřiných společností pak dle S&P odráží značnou míru kontroly mateřskou společností včetně podnikatelské a finanční strategie a rozhodnutí S&P neudělovat vyšší ratingové hodnocení dceřiné společnosti než mateřské. Negativní výhled na udržení stávajícího ratingu „BBB/A-2“ odráží možnost jeho dalšího snížení na horizontu let 2012 až 2013 při zhoršení likvidity pod adekvátní úroveň a při zhoršení vývoje hospodaření, které by vedlo k „ve vyšší části jednocifernému poklesu EBITDA na úrovni celého roku“ či v případě překročení poměru čistého dluhu k EBITDA na 3,3násobku. 


Španělská Telefónica SA v prosinci 2011 zklamala investory, když snížila výhled pro dividendu v roce 2012 z 1,75 eura na 1,5 EUR a následně slíbila jen udržení na této snížené úrovni i v roce 2013. Představenstvo k překvapivým informacím uvedlo, že "významné změny" na finančních trzích a v ekonomickém a provozním prostředí si vyžádaly uspíšení flexibilnějšího plánu odměn, který firma původně chystala až na rok 2013.

V 1Q12 Telefónica SA utrpěla meziroční pokles provozní ziskovosti na úrovni OIBDA o 8,8 procenta na 5,08 miliardy eur a zaostání za očekáváním trhu na 5,23 mld. EUR. Stalo se tak zejména kvůli krizí zmítanému španělskému trhu, kde zákazníci ve větší míře utíkají k menším a levnějším konkurentům a také odpisu v italské investici. Poprvé v historii telekomunikační skupiny ziskovost podnikání v Latinské Americe překonala Evropu. Přes propad na čisté úrovni Telefónica SA potvrdila celoroční cíle hospodaření a v následném konferenčním hovoru uvedla, že v průběhu roku očekává "progresívní zlepšování".

Tuzemská Telefónica CR v prvním čtvrtletí roku vykázala celkové konsolidované výnosy z podnikání meziročně nižší o 3,2 % na úrovni 12 451 mil. při očekávání 12,54 mld. . Pokles tržeb zvolňuje třetí čtvrtletí v řadě po -5,4 % ve třetím čtvrtletí 2011 a -4,0 % ve čtvrtém čtvrtletí 2011. Telefónica CR potvrdila svůj výhled pro rok 2012. Ten počítá u výnosů z podnikání s lepším trendem než v roce 2011 (kdy meziročně poklesly o 5,7 %) a u OIBDA marže s mírným meziročním poklesem (v roce 2011 na úrovni 43,7 %).

Telefónica CR spustila zpětný odkup akcií až do objemu 2 procent vydaných akcií (první fáze z celkem až 10 % během pěti let). Ředitel pro finance Tomáš Kouřil v rozhovoru pro Patria.cz uvedl, že rozsah zpětného odkupu je otázkou na jedné straně situace na trhu, na druhé cash flow a očekávaných investic společnosti. Závisí tedy i na případné účasti Telefóniky v aukci ČTÚ volných kmitočtů pro vysokorychlostní sítě, podmínkách této LTE aukce a jejího načasování. „V případě, že bychom se rozhodli ještě letos realizovat zpětný odkup akcií nad rámec již schválených dvou procent, bude to jedno či nejvýše dvě další procenta,“ uvedl Kouřil. Zadlužení tuzemské Telefóniky CR je nízké.

(Zdroj: Telefónica SA, Telefónica CR, Moody's, Standard&Poor's, Bloomberg)


Čtěte více:

Telefónica CR – S&P snižuje výhled ratingu, varuje před tlakem na mateřskou Telefóniku (+komentář)
22.12.2011 8:56
Ratingová agentura Standard & Poor's vidí významné tlaky na ceny a obt...
Španělská Telefónica doma v krizi trpí. Latinská Amerika v 1Q vynesla více, než Evropa
11.05.2012 10:51
Meziroční pokles provozní ziskovosti na úrovni OIBDA o 8,8 procenta na...
Ředitel pro finance Telefóniky pro Patria.cz: Bodujeme daty a televizí. Odkup akcií závisí i na aukci LTE
11.05.2012 17:55
Společně s bojem o loajalitu zákazníka je to především vysokorychlostn...
Telefónice CR zhoršila Standard & Poor's rating kvůli rizikům a výsledkům mateřské společnosti
24.05.2012 16:16
Ratingová agentura po výsledcích za první čtvrtletí roku 2012 a předch...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university