Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke trhy nenadchl, Fed bude dál vyčkávat. Zisky umazala Wall Street i eurodolar

Bernanke trhy nenadchl, Fed bude dál vyčkávat. Zisky umazala Wall Street i eurodolar

07.06.2012 16:22, aktualizováno: 7.6. 17:36

Aktualizováno

Zatím žádné konkrétní kroky nechystáme, v případě potřeby jsme ale připraveni zasáhnout. Tak je možno krátce shrnout slova guvernéra americké centrální banky Bena Bernankeho v klíčovém projevu před zástupci amerického Kongresu. Pro trhy, které s napětím vyhlížely náznaky možného dalšího uvolnění opasku měnové politiky, je tak vyznění projevu zklamáním. Wall Street pokračuje v umazávání části úvodních zisků, eurodolar po růstu až na 1,2625 USD/EUR reaguje na nenaplnění očekávání umazáním části zisků a klesá až k 1,2550 USD/EUR.

Bernanke prakticky zopakoval jím již několikrát dříve vyřčené poznámky o tom, že možnost dalšího kvantitativního uvolňování není vyloučena a bude záležet na dalším vývoji ekonomiky. Ta podle něj pokračuje v mírném růstu, přičemž zátěží zůstává nadále slabý trh práce. Americká centrální banka je podle něj připravena ochránit finanční systém i ekonomiku Spojených států v případě, že se finanční tlaky vyhrotí. Nenaznačil však, že by banka bezprostředně chystala další měnověpolitické stimuly. Šéf Fedu zopakoval, že Fed pozorně monitoruje "významná rizika", která pro zotavení Spojených států plynou z dluhové a bankovní krize v Evropě. Evropští politici pravděpodobně budou muset udělat více pro to, aby stabilizovali banky v eurozóně a uklidnili trhy obávající se stavu státních financí, domnívá se.
 
Kromě evropské dluhové krize představuje další riziko pro americkou ekonomiku domácí fiskální politika. Bernanke varoval Kongres, že zásadnější utažení fiskálního opasku, které může nastat v úvodu příštího roku, mimo jiné v podobě zrušení daňových výjimek a krácení výdajů, může výrazně narušit proces hospodářského oživování. Bernanke apeloval na členy Kongresu, aby se vyvarovali vstupu na tento „fiskální útes“. Výrazný růst daní a škrty hrozí, pokud se Washington do konce letošního roku nedohodne na podobě nového rozpočtu.

Bernanke podotkl, že Fed zatím nerozhodl, jestli k dalšímu kolu nákupu vládních dluhopisů přistoupí, nebo ne, „nic ale není ze stolu“. Centrální banka má podle něj další dodatečné nástroje na podporu ekonomiky, ačkoli sazby jsou již velmi nízko. „Neříká definitivně, že QE3 bude. Jde jen o zopakování dřívějších slov a ujištění, že zakročí, pokud by se situace dále zhoršila,“ komentuje Bernankeho projev Fabian Eliasson z vedení Mizuho Corporate Bank v New Yorku.

Fed drží od konce 2008 základní úrokovou sazbu blízko nuly. V rámci dvou kol kvantitativního uvolňování již nakoupil dluhopisy a další cenné papíry od americké vlády v celkovém objemu 2,3 bilionu dolarů. Mezi zástupci Fedu se najdou též odpůrci další stimulace. Prezident dallaského Fedu Richard Fisher a šéf Fedu v St. Louis James Bullard se shodují, že další kvantitativní uvolňování není nutné a příliš „by tlačilo na strunu“. Podle Fishera je třeba dát ekonomice čas, než se budou zvažovat další politické kroky. Na to konto dnes Bernanke řekl, že minulé programy QE zmírnily podmínky na finančních trzích, bylo by sice možné přidat další podporu, ale její přínosy by mohly být slabší. Výsledky příštího zasedání Fedu Bernanke nechce podle svých slov předvídat. Hlavní otázkou, kterou se bude měnový výbor na svém zasedání zabývat, bude, zda bude ekonomický růst dostatečný na to, aby se dále zlepšoval stav trhu práce.

Rostoucí sázky investorů na novou stimulaci americké ekonomiky včera zvedly vlnu optimismu na světových trzích a strhly Wall Street k rally, kterou americké indexy zakončily se zisky 2,3 až 2,4 procenta, nejvyššími za letošní rok. Poté, co včera Fed v rámci Béžové knihy zhodnotil, že největší světová ekonomika pokračovala během dubna a května v mírném růstu a výhled zůstává příznivý, rovnou několik zástupců centrální banky naznačilo, že by se trhy mohly dočkat dobré zprávy.

Ještě před zveřejněním Béžové knihy prezident atlantského Fedu Lockhart připustil možnost pokračování operace Twist, v rámci níž Fed mění krátkodobě splatné dluhopisy za dlouhodobé s cílem snížit dlouhodobější úrokové sazby. Opatření má podle původního plánu vypršet na konci června. Jako důvod, proč prodloužení operace Twist „zůstává na stole“, uvedl „zpomalení ekonomiky“.

Největší naděje trhy upínaly k oznámení třetího kola kvantitativního uvolňování, tzv. QE3. Potěšila je tak následná slova místopředsedkyně Fedu Janet Yellenové. Ta prohlásila, že Fed by měl učinit víc pro podporu vratkého stavu ekonomiky vzhledem k rizikovým faktorům, jako jsou pokračující problémy na trhu realit, slabá tvorba pracovních míst a zhoršující se situace na finančních trzích. „Mohlo by to být na místě, abychom se zajistili proti negativním šokům, které by mohly ekonomiku uvrhnout do oblasti, kde už by mohlo být těžké zastavit spirálu ekonomického poklesu,“ řekla včera Yellenová, která je druhým nejvýše postaveným funkcionářem Federálního rezervního systému. Trhy tak sázely na to, že guvernér Fedu Bernanke nevystoupí se slovy, která by měla zásadně odlišné vyznění.

Před rostoucími riziky pro výhled světové ekonomiky i finančních trhů a dopady na chování domácností a podniků dnes varoval další člen centrální banky, prezident bostonského Fedu Eric Rosengren. Banky i regulátoři podle něj musí pokračovat ve snaze posílit finanční systém a podpořit tak důvěru investorů, potažmo zamezit úbytku finančních zdrojů. Uchylování investorů k nízkorizikovým aktivům, jako jsou americké, německé a britské dluhopisy, mohou negativně dopadnout na globální ekonomiku, pokud se nepodaří rázně vyřešit problémy bankovního sektoru, varoval Rosengren. „Obavy z potenciálních problémů v budoucnu navíc výrazně omezují dnešní ekonomický růst,“ dodal. Podle některých ekonomů by k oznámení QE3 mohlo dojít již na příštím zasedání Fedu, které je v plánu na 19. až 20. června.  

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Růst americké ekonomiky se mírně zrychlil a výhled zůstává příznivý, zaznělo z Fedu spolu s dalšími náznaky možné stimulace
07.06.2012 8:32
Americká ekonomika pokračovala v posledních dvou měsících v růstu a je...
Místopředsedkyně Fedu před Bernankeho vystoupením: Je třeba rozjet QE3
07.06.2012 10:08
Americká centrální banka by měla učinit víc pro podporu vratkého stavu...
Vydrží současná rally založená na nadějích a zbožných přáních? Spasí trhy
07.06.2012 14:32
Wall Street včera uzamkla nejvyšší denní nárůst v tomto roce, když ind...

Váš názor
  •  
    07.06.2012 16:41

    Dolar po projevu přestal klesat a to se po takovém projevu dalo předpokládat. Takže ten nadpis nechápu. Víc jsem nečetl.
    cza
    •  
      07.06.2012 17:34

      TeĎ jste to opravili a můj příspěvek tak postrádá smysl. Díky. :)
      cza
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data