Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ztráta JPMorgan může dosáhnout až 9 miliard dolarů, tvrdí zdroje z banky

Ztráta JPMorgan může dosáhnout až 9 miliard dolarů, tvrdí zdroje z banky

28.06.2012 10:41, aktualizováno: 28.6. 16:08

Aktualizováno

Výše ztráty z obchodování, kterou americká investiční banka JPMorgan Chase & Co oznámila v květnu, by mohla celkově dosáhnout až 9 miliard dolarů, tvrdí zdroje The New York Times. Částka tak významně převyšuje původní odhad banky. JPMorgan 10. května po závěru obchodování na Wall Street oznámila, že během šesti týdnů přišla kvůli nevhodnému zajištění obchodních pozic na trhu s úvěrovými deriváty minimálně o 2 miliardy dolarů a tato ztráta dolehne na výsledky banky za 2Q letošního roku.

Výkonný ředitel JPM Jamie Dimon zároveň s oznámením dvoumiliardové ztráty minulý měsíc dodal, že její výše by se nakonec mohla během několika čtvrtletí vyšplhat až na dvojnásobek. Informace čerpané z rozhovorů se současnými i bývalými tradery a vysokými činiteli banky nyní naznačují, že se kumulace ztrát v posledních týdnech spolu s uvolňováním pozic značně zrychluje, uvádí NYT. Uzavírání obchodů banky, které začaly generovat masivní ztráty již na konci března, údajně probíhá rychleji, než se předpokládalo; zatímco JPMorgan původně počítala s likvidací všech ztrátových pozic do začátku příštího roku, aktuálně má uvolněnu již více než polovinu ztrátových obchodních pozic a proces by mohla dokončit do závěru roku. Vnitřní modely analytiků banky ukazují na ztrátu až devíti miliard dolarů, což je v souladu s interním reportem, v němž se v dubnu počítalo – v případě nejhoršího scénáře – se ztrátou 8 až 9 mld. USD, tvrdí zdroje z banky.

V zásadě spočívalo jednání banky vedoucí k obří ztrátě v uzavření komplikované obchodní pozice sestávající z býčí sázky na index investičním stupněm hodnocených korporátních dluhopisů, následně kombinovaný s krátkou pozicí na vysoce výnosové cenné papíry. Londýnská Chief Investment Office divize, která spravuje investice z volných peněžních prostředků banky (depozita minus úvěry) a jejímž úkolem je zajišťovat úrokové riziko, vydělala za poslední tři roky přes 4 miliardy dolarů, tedy se postarala o zhruba 10 procent zisků JPMorgan. Výkonný šéf Dimon minulý týden ve výpovědi před bankovním výborem amerického Senátu připustil, že londýnská divize přijala obchodní strategii, která vystavila banku vyšším rizikům, ačkoli smyslem divize bylo rizika minimalizovat. CIO divize celkově spravuje portfolio o velikosti přesahující 300 mld. USD.

JPMorgan, která je co do aktiv největší americkou bankou, by měla částečně odkrýt rozsah ztráty z obchodování v pátek 13. července, kdy zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. Ztrátou se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Navzdory tomuto obchodnímu neúspěchu banka poměrně odvážně uvedla, že dosáhne slušného kvartálního zisku. Pro srovnání – v prvním čtvrtletí dosáhla banka zisku 5,4 miliardy dolarů. Akcie JPMorgan po včerejším růstu o 3 % na 36,78 USD dnes po otevření Wall Street přes 3 procenta ztrácejí.

V souvislosti se ztrátou trpí kredibilita výkonného šéfa banky Dimona. Dimonovi, který stojí v čele banky od roku 2005, se přičítal úspěch za to, že vyvedl banku z finanční krize s mnohem menšími šrámy, než které utrpěly konkurenční investiční bankovní domy. Média již na konci dubna psala o chybách v oblasti řízení rizik banky JPMorgan, Dimon však tehdy reagoval tím, že jde jen o "bouři ve sklenici vody". Následně uvedl, že nevěděl o rozsahu problému a za ztrátu se omluvil. "Portfolio se pro účely ekonomického zajištění ukázalo jako rizikovější, kolísavější a méně efektivní, než jsme si mysleli. Byla tam spousta chyb, přehmatů a špatného úsudku. Šlo o do nebe volající pochybení, která postihla nás samotné.“ Zároveň se však šéf banky nechal slyšet, že takovým situacím žádná regulace zabránit nemůže. Dimon v minulosti stál v čele boje bankéřů proti přísnější regulaci sektoru.

Obří ztráta stála funkci jednu z nejlépe placených zaměstnanců banky Inu Drewovou, která sedm let vedla divizi managementu rizik zodpovědnou za finanční ztrátu. Místo Iny Drewové nastoupil Matt Zames, který dříve působil ve vedení divize investičního bankovnictví. Dále na své posty rezignovali dva blízcí pracovníci Drewové, kteří se na transakcích podíleli. 

Načasování špatných obchodů JPMorgan nahrálo do karet americkým zastáncům zákazů proprietary tradingu, tedy obchodování bank na vlastní účet. Odpůrci těchto praktik se obávají o možný dopad rizikového chování bank na celý sektor a zdraví ekonomiky. Lze očekávat, že výše ztráty rozproudí další debaty o potřebě přísnější regulace klíčových finančních institucí a problému morálního hazardu typu „too big to fail“.

(Zdroj: NYT, Bloomberg)


Čtěte více:

JPMorgan: Na tradingu jsme přišli o 2 miliardy dolarů kvůli „do nebe volajícím“ chybám
11.05.2012 8:54
Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co včera po závěru obchodov...
Co ukazují obrovské ztráty JP Morgan?
14.05.2012 12:40
Zkušení šéfové firem na Wall Street mimo záznam uznávají, že Bank of A...
Roach: Za ztráty JP Morgan může i Fed; Čína zklamala, ale stále je na tom lépe než USA
16.05.2012 14:09
Ztráta JP Morgan nevznikla ve vakuu. Globální ekonomika trpí obrovským...
Ztráta JPMorgan již doléhá na akcionáře. Banka zastavuje zpětný odkup akcií za 15 mld. USD
22.05.2012 10:36
Největší banka ve Spojených státech podle aktiv, JPMorgan (32,51 USD, ...
Ředitel banky JPMorgan se v Senátu omluvil za vysokou ztrátu. Regulace jim prý nezabrání
13.06.2012 18:07
Ředitel americké investiční banky JPMorgan (34,5 USD, 2,16%) Chase & C...
JPMorgan aneb jak se prodělávají 2 mld. USD
19.06.2012 18:07
Níže uvedený příběh je poskládán z různých dostupných zdrojů, přičemž ...

Váš názor
  •  
    28.06.2012 11:22

    Zdá se, že místo zajištění obhchodních pozic je zapákovali...?
    tlustý hrabě
  •  
    28.06.2012 10:57

    Nevíte někdo konkrétnější informace, jakých derivátů se tato operace týkají a proč to má takový masivní dopad? Někdo prodělá 9 miliard, ale někdo je tím pádem musel zase vydělat... Zajímalo by mě, kdo to je ;-)
    delcop
    •  
      28.06.2012 11:16

      Možná budeš šokován, ale vydělat nikdo nemusel. Když klesne cena Picasových obrazů investoři do jeho obrazůj prodělávají, ale nevydělává nikdo (neexistuje krátká pozice) peníze jakoby mizí.
      ..
      • Džordžo
        28.06.2012 11:47

        Ano takto to může fungovat s fyzickými aktivy, dluhopisy nebo akciemi, ale nikoliv s deriváty. Tam, když někdo prodělá, musí někdo jiný přesně tu samou částku vydělat. Dej si do googlu "hra s nulovým součtem" nebo "zero-sum game" nebo "mark to market daily settlements".
        Nyk Lísn
        • Re: Džordžo
          28.06.2012 12:38

          Technicky vzato máš pravdu, ALE s deriváty obchodují nejen banky, HF a spekulanti, ale i např. producenti, ke krytí svých reálných aktiv a hlavně derivát je vždy navázán (i když ne třeba přímo) na nějaké reálné aktivum. A Tak jesliže JPM prodělá na derivátu a jeho protistranou není spekulant, ale někdo, kdo si zajištuje reálný byznys, tak ten sice na derivátu vydělá, ale stejnou částku prodělá ne reálných aktivech (když to má dobře zajištěné) a žádný zisk vykazovat nebude, nebot nevydělal.
          ..
      • Re Džoržo
        28.06.2012 11:36

        Máš sice pravdu, že nikdo vydělat nemusel, ale ten uvedenej příklad s obrazama je špatnej. Já se přeci mohu dohodnout, že koupím obraz třeba za 2 roky za nějakou cenu (smlouva o smlouvě budoucí). Pokud mezitím cena klesne, tak na tom vydělal prodávající, jelikož má už smlouvu s dohodnutou cenou a nikoho nebude zajímat, že trh to oceňuje jinak :-)
        Kurri
        • Re: Re Džoržo
          28.06.2012 11:51

          V podstatě můžeš na krátko prodat i duši 30 let mrtvý prababičky, ale příkladem s obrazy jsem se chtěl přesně vyhnout této argumentaci. Není žádnej zákon o tom, že bys musel mít uzavřenou takovou smlouvu a pokud jí nemáš (což je dosti pravděpodobné) tak platí moje původní tvrzení.
          ..
      •  
        28.06.2012 11:35

        Ten kdo mu ty obrazy prodal ještě za vyšší cenu je ten kdo na tom vydělal. On má ten cash.
        Matys
        •  
          28.06.2012 11:43

          No, ale to bylo úplně v jiné době, ten zisk mohl být vygenerován třeba před 10 lety. Jinak je pravda, že má li být něco ztraceno, muselo to být někdy v minulosti vygenerováno, to ano.
          ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.