Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros: Krize zničila síly držící EU pospolu i její smysl, v Řecku je humanitární. Turbulence trhů budou pokračovat

Soros: Krize zničila síly držící EU pospolu i její smysl, v Řecku je humanitární. Turbulence trhů budou pokračovat

09.11.2012 12:12, aktualizováno: 9.11. 12:16
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Rozvoj dluhové krize v eurozóně zcela zničil myšlenky a motivy, na kterých uskupení stálo a snahu o soudržnost mezi zeměmi v Evropě, uvedl miliardář a investor George Soros. Právě investoři a věřitelé podle něj neúspěch, ve kterém porazily odlišnosti mezi státy myšlenku jejich rovnosti a společných cílů, dostali na starost a na svá bedra. 

„Krize eura ohrožuje konkurenceschopnost Evropy, její soudržnost a zlikvidovala motivy, na kterých vznik celé Evropské unie stál. Přitažlivá myšlenka rovných států, které jdou za společným cílem, je pryč či přinejmenším velmi ohrožena, v uskupení převážila rozdílnost mezi zeměmi. A současný stav dostali investoři a věřitelé na starost,“ uvedl Soros.

Epicentrem krize se stalo Řecko. Je pod tlakem zkrocení rozpočtového schodku a deregulace a privatizace ekonomiky, německá kancléřka Merkelová svou návštěvou Řecka signalizovala snahu jej udržet v eurozóně, další a další škrty ale přicházejí do prostředí vnitřního rozkolu v řecké politice, hluboké recese, růstu nezaměstnanosti nad 25 procent a masívních pouličních protestů. Podle Sorose se opomíjí jiná rovina řecké krize. „Řecký úděl rozvinul krizi humanitární, což bychom měli rozpoznat a přijmout,“ uvedl. Pomoc Řecku podle něj musí být společnou snahou Evropy, řekl Soros s tím, že nyní tomu tak není. „Osobně jsem připraven poskytnout Řecku zásadní finanční částku, ale její dostatečnost jistě není pouze v mých silách a možnostech,“ uvedl miliardář Soros.

Zdroj z Evropské unie dnes uvedl, že ani 12. listopad se s nejvyšší pravděpodobností nestane datem, kdy skupina ministrů financí Eurogroup rozhodne o uvolnění další tranše finanční pomoci Řecku v rozsahu 31,5 miliardy eur. Zdroj z řad diplomatů očekává, že rozhodnutí přijde nejdříve na konci listopadu. Již dříve přitom řecká vláda v čele s premiérem Samarasem uvedla, že Řecko disponuje dostatečnými existenčními zdroji k plnění svých nezbytných závazků nejdéle do konce listopadu.

„Nedoceňujeme závažnost a hloubku řecké krize. Rostou rasové nepokoje, etnické násilí. Rostou útoky ze strany neofašistických stran (které již nabyly zastoupení v řeckém parlamentu) a jejich cíle musíme chránit. Není ale možné chránit pouze je, kvůli utlumení těchto tlaků musí být pomoženo celé řecké společnosti,“ řekl Soros.

Vystoupení George Sorose je dalším, které profiluje jeho názor na roli Německa v dluhové krizi. Německo, jako ekonomický lídr Evropy, podle Sorose musí buď převzít větší koláč zodpovědnosti – mimo jiné proto, že právě jeho přístup tlačí Řecko do hlubších a hlubších problémů – nebo eurozónu opustit. „Od Německa Evropa potřebuje podobnou úlohu, jakou naplnily Spojené státy po druhé světové válce. V ekonomické rovině do ní patří i společné evropské dluhopisy,“ řekl Soros. Opačnou možností dle Sorose je měnové osamostatnění se Německa. I to by podle Sorose problém eurozóny rázem vyřešilo poklesem hodnoty eura a adaptací trhu dluhopisů. Díky neexistenci společných dluhopisů dle Sorose stále přetrvává domněnka, že některé státy jsou „bezrizikové“. „Společné dluhopisy by nabídky reálný a pravdivý obraz,“ uvádí Soros na adresu ekonomických a politických vazeb mezi státy eurozóny i celé EU.

Podle Sorose budou kvůli vývoji dluhové krize a jejímu (ne)řešení pokračovat turbulence na finančních trzích a stejného názoru je i další ze známých investorů a právě se Sorosem spoluzakladatel fondů Quantum, Jim Rogers. Druhým faktorem k tomu je dle Rogerse znovuzvolení amerického prezidenta Obamy, což dle něj znamená pokračování měnové politiky Fedu v čele s Benem Bernankem, jehož je Rogers otevřeným kritikem. „Převážnou většinu finančních trhů čekají v nadcházejících letech další turbulence a hlavní měny oslabování a nižší atraktivita pro investory.


Soros míní, že znovuzvolený americký prezident Obama by měl učinit nejméně jednu změnu v zahraniční politice a to intervenovat v Sýrii. „Věřím, že po volbách americká administrativa své rozhodnutí přehodnotí, nejméně na úrovni hlídání bezletové zóny se základnou v Turecku,“ uvedl. Do krize v Sýrii by dle Sorose mezinárodní komunita měla vstoupit.
 
Syrský prezident Bašár Asad vyjádřil přesvědčení, že o jeho budoucnosti se může rozhodnout je při volbách. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici RT, která podle agentury AFP zveřejnila přepis tohoto rozhovoru, varoval před možností dlouhodobého ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Tokio dnes potvrdilo svolání mezinárodní konference k Sýrii.

(Zdroj: Bloomberg, CNN, AP, Reuters, CNBC, RT, AFP) 


Čtěte více:

Soros: Proč by Německo mělo jít v čele, anebo odejít (+video)
10.09.2012 10:42
Evropa je od roku 2007 ve finanční krizi. Když bankrot Lehman Brothers...
Soros: Euro ničí Evropu, zachránit ji musí Německo
16.10.2012 9:16
Nejde už jen o přežití eura - dluhová krize eurozóny by mohla zničit c...
Rogers po volbách: Fed teď spustí tiskařské šílenství. Nakupujte komodity (+video)
07.11.2012 11:32
Vzhledem k tomu, že americké prezidentské volby vyhrál Barack Obama, k...
Roubini Global Economics: To nejhorší v Evropě ještě přijde
09.11.2012 7:58
Situace v eurozóně je nyní relativně poklidná. Tento dojem alespoň zís...
Rozhodnutí o uvolnění dalších peněz Řecku zřejmě v pondělí nepadne. Průmysl se v září vrátil k propadu
09.11.2012 11:23
Pondělní schůzka ministrů financí členských zemí eurozóny definitivní ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení