Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Banky výše, CETV dvouciferná. -7 % na NWR kvůli výhledu a Telefónice CR bez odměny

Týden na pražské burze: Banky výše, CETV dvouciferná. -7 % na NWR kvůli výhledu a Telefónice CR bez odměny

16.11.2012 18:29
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ztrátový týden, v souladu se světovými trhy, má za sebou pražská burza. PX odepsal procento k 970 bodům. Hlavní domácí korporátní událostí týdne byly výsledky těžební společnosti NWR. Ty byly pro investory, připravené na slabá čísla, příjemným překvapením. NWR přesto na úrovni celého týdne končí o bezmála 8 procent níže na 75,75 , když jeho pokles překonaly s -9,36 % pouze akcie CETV a téměř vyrovnaly s -7,39 % akcie Telefóniky CR, která si v tomto týdnu odečetla snížení kapitálu 13 Kč/akcie. Proč takový pokles NWR? Převládly obavy z výhledu a neprospěly komentáře z ocelárenského průmyslu, které připouštějí odchod tuzemských oceláren kvůli drahým vstupům, zejména cenám elektřiny. Na sestupné straně SPADu se seřadily také ČEZ, zřejmě reálně odcházející z Albánie, a tabák. Vítězem týdne směrem vzhůru jsou s bezmála 4% ziskem akcie Komerční banky. Podobně posílilo Orco, kde více jak pětinu akcií nově ovládá Radovan Vítek.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Orco 4,11 59,25 CETV -9,36 93,18
KB 3,83 3930,00 NWR -7,62 75,75
Erste 1,50 520,00 Telefónica CR -7,39 351,90
Pegas 0,24 460,10 KIT digital (KOBOS) -5,51 43,70
Unipetrol 0,06 168,10 Fortuna -4,64 82,01
AAA Auto -4,41 24,51
ČEZ -3,10 687,00
PM ČR -2,29 10650,00
VIG -0,77 851,00

 

Úvod týdne znamenal pro domácí trh mírnou ztrátu. Telefónica CR obchodovala první den bez nároku na 13 ze snížení základního kapitálu. Společnost už letos v září vyplatila odměnu pro akcionáře ve formě běžné dividendy ve výši 27 na akcii, a tak celková odměna pro akcionáře z loňského zisku činí 40 na akcii. Na akcie Komerční banky dorazila dvě horší hodnocení – Credit Suisse (21,64 CHF, -0,09%) snižuje cílovou cenu na 3200 z 3500 při zachování doporučení na stupni „underperform“ a Citi (36,34 USD, 1,14%) snižuje doporučení na stupeň „neutral“ z „koupit“ při současném snížení cílovky na 4075 z 4350 . Prostředí nízkých úrokových sazeb a slabá ekonomika oslabují výhled tržeb i zisku, který bude dále zatížen návratem nákladů rizik na vyšší úrovně, uvádějí ke Komerční bance analytici Citi hlavní důvod, pro který ochladili své doporučení i cílovou cenu na titulu. Nízké sazby v české ekonomice dle Citi tlačí marže Komerční banky níže, ke zlepšení cost/income poměru dle nich nemá banka příliš prostoru ani na nákladové straně. Díky silné kapitálové vybavenosti a likviditě ale analytici věří, že Komerční banka udrží za letošek i příští rok úroveň dividendy.

Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že po výzvě ČEZu prodlužuje platnost své nabídky na odkoupení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice. Druhý zájemce, kterým je společnost Czech Coal nic takového podle médií neučinil. Zájem Czech Coalu o získání alespoň jedné hnědouhelné elektrárny prý ale dále trvá. ČEZ příliš nepoškodila analýza analytiků Goldman Sachs, která i po snížení cílové ceny z 918 na 883 slibuje ve 12měsíčním investičním horizontu možnost zhodnocení až o 25 procent a potvrzuje tak investiční doporučení „neutral“. GS varuje před možným negativním dopadem pravděpodobného odchodu ČEZu z Albánie na vyplácenou dividendu.

Analytici JPMorgan snížili cílovou cenu pro CETV na 7 USD (asi 139,7 Kč) z 12,5 USD, doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Úterý negativní sentiment nezvrátilo, PX ztratil dalších 1,3 %. NWR ztratilo hranici podpory u 80 a padlo na tříletá minima. Titulu neprospěla slova majitele Vítkovice Holding Jana Světlíka, který otevřeně přiznal, že ocelárny v ČR začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny, které jsou extenzivními odběrateli. Část firem proto podle Světlíka začíná reálně uvažovat kvůli výrobním nákladům o odchodu z Čech. „Evraz už svůj provoz uzavřel, ArcelorMittal Ostrava bude následovat,“ uvedl Světlík. Také ČEZ tak následoval vývoj německých utilit a končil poblíž denních minim u 693 . Svůj vliv sehrál až 10% propad akcií německého konkurenta E.ON. Ten sice překvapil lepším ziskem a potvrdil letošní výhled, energetické prostředí ale považuje za nepříznivé, což vedlo společnost ke zrušení výhledu na příští rok, a to včetně dividendy.
Zhruba procento ztratily akcie Erste Bank, silněji KB a VIG. Obavy, že zahraniční centrály bank začnou v případě zavedení bankovní unie v Evropě silněji odčerpávat peníze z tuzemska, nejsou na místě, na českém trhu mají lepší příležitosti pro růst banky a tvorbu výnosů a zisku než v západní Evropě,“ uvedl v rozhovoru pro LN šéf skupiny České spořitelny Pavel Kysilka. V případě pokračující stagnace či jen mírného růstu ekonomiky a za doprovodu sazeb ČNB u nuly si ale dle Kysilky banky budou muset zvyknout, že takové prostředí na dvouciferný růst ziskovosti nestačí.

Středeční obchodování proběhlo po delší době v zelených číslech. Hlavní událostí dne byl očekávaný report výsledků hospodaření těžařské společnosti NWR. Trh byl po předchozím vývoji společně s pesimistickými odhady připraven na spíše horší výsledky, které by odrážely současný vývoj v celém sektoru. NWR ale pozitivně překvapila, když mimo jiné uvedla, že se jí díky úspoře nákladů podařilo ve 3Q dostat do zelených čísel. V situaci, kdy očekávání trhu byla nastavena na ztrátu více než 4 miliony eur, vykázala NWR čistý kvartální zisk přes 12,8 milionu eur a potvrdila celoroční výhled pro prodeje svých produktů. Analytici JPMorgan nicméně snížili cílovou cenu na 67 z 81 a doporučení ponechali „underweight“. Finanční ředitel NWR Marek Jelínek ve zprávě k výsledkům označil současné podmínky na trhu za obtížné a připustil jejich pokračování i v příštím roce. Firma proto chystá sérii opatření s cílem dále zvýšit svou efektivitu. Prodloužení nejistoty dnešek přinesl v případě budoucnosti uhelného projektu Debiensko. O tom totiž nebude rozhodnuto do konce roku, jak bylo dříve plánovaná, nýbrž až zkraje příštího roku.

CFO Jelínek v následném online rozhovoru na Patria.cz uvedl, že dividendovou politikou zůstává vyplácet 50 procent čistého zisku. Podmínkou ovšem podle něho zůstává dosažení zisku (za celé druhé pololetí). Zpětný odkup svých akcii, kterým by firma mohla akcionářům poskytnout další část zisku, NWR podle CFO v současnosti nezvažuje. Koksovatelné uhlí je dnes podle Jelínka nenahraditelná surovina s omezenou dostupností, jejíž cena poroste, což by mělo pozitivně ovlivnit i akcie NWR.

Soud nařídil hutní firmě ArcelorMittal Ostrava (AMO), významnému zákazníkovi NWR, aby do roka omezila hluk ze svých provozů. Domáhal se toho jeden z občanů ostravského městského obvodu Radvanice a Bartovice, který s továrnou sousedí. Spor se táhl od roku 2008, rozsudek zatím není pravomocný, firma se může odvolat.

Televize Nova od příštího roku zavede na svém hlavním kanálu Nova pásmo super prime-time, ve kterém bude v čase od 19:30 do 21:30 výrazně omezen reklamní prostor, uvedl obchodní ředitel TV Nova Jan Vlček. Nové pásmo má zajistit vyšší efektivitu reklamních spotů, což se odrazí také v jejich ceně.

Čtvrteční obchodování na lokálním trhu zakončil index PX opět s 0,5% ztrátou, na které se největší měrou podíleli zástupci energetického sektoru, zejména NWR. Negativní sentiment na českém trhu dnes nezvládla zlomit ani lepší čísla o HDP ve 3Q v Německu, Francii a Itálii. Česká ekonomika naopak propadla hlouběji, než se očekávalo, a opět se tak rozvířily debaty o blízkosti intervence ČNB na trhu proti koruně, které oslabily českou měnu vůči euru na 4měsíční dno. Odpoledne navíc přišla výrazně horší data z amerického trhu práce a před závěrečnou aukcí pak ještě zklamání z aktivity v průmyslu v oblasti Filadelfie.

Akcie NWR padly zpět pod 80 Kč/akcie. Credit Suisse zvýšla cílovou cenu, ale jen na 66,8 (210 GBp) z 63,6 (200 GBp), doporučení zůstalo "underperform". Analytici Jefferies potom svou cílovou cenu pro titul snížili na 87 (275 GBp) z 95,4 (300 GBp), doporučení zůstalo "držet". Ceny nad 700korunovou metou nedokázal obhájit ČEZ. Analytici HSBC snížili svou cílovou cenu pro akcie ČEZu ze 700 na 680 a investiční doporučení zůstalo „underweight“.

Tisk přinesl informaci, že ČEZ zvažuje prodej 49% podílu ve slovenské JESS, založené za účelem výstavby bloku JE v Jaslovských Bohunicích. ČEZ potom ještě oznámil, že vyzval zájemce k účasti ve druhém kole výběrového řízení na prodej své černouhelné elektrárny Dětmarovice. Ve výběrovém řízení nadále pokračují společnosti BXR (majoritní vlastník NWR), EPH a Gascontrol. Konečný termín pro odevzdání nabídek je 22. listopadu. Albánská ČEZ pohrozila albánským vodárnám, že jim v pátek zastaví dodávky proudu. ČEZ chce přimět vodárny, aby zaplatily dluh za odebranou elektřinu. Albánské firmy dluží ČEZ 38 milionů eur.

Analytici Unicredit na Komerční bance potvrdili svou cílovou cenu na úrovni 4200 a doporučení "držet". V Concorde snížili doporučení pro akcie Erste Bank na "underweight" z "equal weight" s férovou cenou 19,2 EUR a srazili výhled zisku v roce 2013 o 20 procent.

Mezi největšími propadáky čtvrtka ale byly oba tituly duálně kotované na Wall Street. CETV dohánělo předchozí propad na Wall Street a propadlo se přes 4,5 procenta až na 92,5 . U akcií KIT digital byl pokles ještě markantnější a vynutil si i dočasné pozastavení obchodování, aby mohly ztráty narůst až na závěrečných 6,5 procenta při ceně 42 .

V závěru týdne PX uhájil zelenou nulu. Prahu táhl nahoru především bankovní sektor, když Erste bank obchodování zakončila s mírným ziskem na úrovni 520 a Komerční banka byla hvězdou dne s růstem o téměř 3 % až na 3930 .

Napětí stoupá pro ČEZ v Albánii a ukazují na zřejmě reálný odchod energetiky ze země. Albánská divize ČEZ začala odpojovat od elektrické energie vodárny v Albánii, které společnosti dluží peníze, potvrdila firma. Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory je po odstřižení albánských vodáren od elektřiny odchod ČEZu z Albánie téměř jistotou. Podle Sýkory je Albánie ztrátový byznys, u něhož ani management již spíše nečeká zlepšení. Podle odhadů by ukončení albánských aktivit mohlo vést k dodatečnému odpisu tamních aktiv ve výši 2 až 3 mld. . Akcie ČEZu dnešní obchodní seanci zakončily na úrovni 687 , když se během dne podívaly až na 698,50 .

Regionální konkurent NWR, polská těžební společnost Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), zvažuje převzetí producenta energetického uhlí Bogdanka. Podle mluvčí JSW přichází v úvahu několik akvizičních projektů k rozšíření zásob uhlí, což by se potenciálně mohlo týkat i tuzemské NWR. Po včerejším propadu dnes akcie NWR stagnovaly a týden zakončily na úrovni 75,75 .

Na akciích Telefóniky CR Raiffeisen snížila cílovou cenu na 358 z 428 , doporučení zůstává na stupni „držet“. Raiffeisen očekává „prudší pokles volného cash flow, než dosud očekávala".


Průběh výsledkové sezóny můžete sledovat zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m