Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtyři brzdy růstu a z nich plynoucí investiční doporučení

Čtyři brzdy růstu a z nich plynoucí investiční doporučení

06.12.2012 18:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Bill Gross ze společnosti Pimco se ve svém posledním investičním výhledu věnuje dlouhodobějšímu ekonomickému vývoji. Tomu bude podle jeho názoru dominovat několik faktorů, které zapadají do celkového konceptu nového normálu, který Pimco již delší dobu používá a zmiňuje. Jeho relevanci podle investora potvrdil i Ben Bernanke, když uvedl, že kvůli finanční krizi, klesajícímu tempu růstu produktivity a nejistému investičnímu prostředí poklesl potenciální růst americké ekonomiky. Gross však tvrdí, že kvůli zmíněným faktorům může potenciální růst klesnout dokonce i pod 2 %, se kterými pracuje nový normál. Klíčový bude vývoj v následujících oblastech:

1. Oddlužení. Vyspělé ekonomiky mají příliš mnoho dluhů a výsledná úsporná opatření budou mít negativní dopad na růst. Zkušenosti z Evropy přitom ukazují, že mírné snížení deficitů nestačí na to, aby došlo k oživení v soukromém sektoru. Vlády evropských zemí měly podle Grosse číst studie Carmen Reinhartové a Kena Rogoffa, které ukazují, jaký negativní dopad na růst má překročení hranice poměru dluhu k HDP ve výši 90 %. Podle metodologie těchto dvou ekonomů je přitom nyní dluh Spojených států na 100 % HDP. Vysokému dluhu navíc nečelí pouze vláda, ale i finanční instituce a domácnosti. Spojené státy tak musí zvýšit svou míru úspor, v krátkém období bude ale posun tímto směrem růst brzdit.

2. Globalizace. Globalizace v minulosti tempo růstu zvyšovala, pokud ale nyní zpomalí, bude to mít negativní dopad na ekonomický růst. Není divu, že trhy dnes kopírují každou změnu ekonomické politiky v Číně a ne v USA či v Evropě. Jestliže dojde ke zpomalení čínské ekonomiky, promítne se to přímo do růstu vyspělých zemí.

3. Technologie. Technologie byla základem zvyšování produktivity, má ale i své stinné stránky. V minulých desetiletích stroje tiše nahrazovaly lidskou práci, už Keynes ale upozorňoval na hrozbu „technologické nezaměstnanosti“. Ta se objevuje v případě, že nová pracovní místa nejsme schopni vytvářet tak rychle, jak ta stará kvůli technologickému pokroku zanikají. Nová studie MIT skutečně potvrzuje, že lidé boj se stroji prohrávají. Posun k práci s vyšší přidanou hodnotou může být jen mýtem šířeným politiky, protože takových pozic není dostatek. Strukturální nezaměstnanost na úrovni 7 % je tak něčím, o čem se už s obavami šeptá ve Fedu. Technologie tedy nemusí růst zvyšovat, ale mohou ho brzdit.

4. Demografický vývoj. Řada studií ukazuje, že když společnost překročí určitou hranici průměrného věku, dojde ke zpomalení tempa růstu poptávky. Stárnutí populace je přitom patrné ve většině vyspělých ekonomik, včetně USA. Na nabídkové straně tak nebude dosahováno takového zvyšování produktivity, na straně poptávky nastane posun směrem k úsporám.

Gross však nezapomíná ani na pozitivní faktory, které by růstu ekonomiky měly pomoci. Mezi ně řadí nižší ceny plynu a možný obrat v růstovém trendu cen energií, či možný skokový pokrok v technologiích. Investor také nabízí své investiční tipy. Mezi ty hlavní patří komodity jako ropa a zlato, americké dluhopisy s výnosy chráněnými proti inflaci, kvalitní dluhopisy municipalit a nedolarové akcie z rozvíjejících se trhů. Nelíbí se mu naopak dlouhodobé vládní dluhopisy v USA, Velké Británii a Německu (vlády se totiž budou snažit o reflaci), spekulativní obligace a akcie bank a pojišťoven.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
  • Divné
    07.12.2012 9:44

    V prvním bloku Oddlužení, jednou větou autor píše, že USA jsou příliš zadlužené, a to jak vláda, tak domácnosti, o kus dále, v další větě doporučuje autor zvýšení úspor. Ale vyšší úspory v bankách a dalších finančních institucích by mohly způsobit další poptávku finančních institucí po státních dluhopisech. A pokud by dramaticky začaly spořit i domácnosti které nejsou příliš zadlužené, klesna spotřebitelská poptávka. Takže lepší by bylo snižovat zadlužení v absolutním objemu, pomalým, kontinuálním splácení státního dluhu nebo snižování dluhu na kreditkách, snižování hypoték, protože pak se peníze v bankách objeví samy. Pro bankovní sektor je to stejné, jako by lidé dali do banky další úspory, pro poptávku to nemá dramatický vliv. Jenže jak by vláda USA prudce změnila hluboký schodek na malý přebytek si nedokážu představit :- (
    Aleš Mülelr
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university