Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké uhlí zachraňuje vývoz do Evropy

Americké uhlí zachraňuje vývoz do Evropy

07.02.2013 17:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Těžaři uhlí ve Spojených státech zažívají těžké časy. V energetice jejich produkt prohrává v souboji se zemním plynem, jehož ceny srazila břidlicová revoluce a následný pokles cen. V segmentu koksovatelného uhlí negativně působí krize ocelářského odvětví. Jedinou možností úniku z neúprosné reality domácího trhu je vývoz uhlí za moře, čehož těžařské společnosti využívají v maximální míře.

Spojené státy po desetiletí vyvážely vysoce kvalitní metalurgické uhlí, používané zejména k výrobě oceli. Nyní zažívají exportní terminály návaly energetického uhlí, spalovaného v elektrárnách. Podle posledních odhadů se loňský export amerického uhlí vyšplhal na 120 mil. tun – dvojnásobek oproti roku 2009. Cílovou destinací nebyla Indie nebo Čína jako v případě mnoha jiných komodit, nýbrž Evropa, zejména Velká Británie, Nizozemí a Itálie.

Pouliční lampy ve městech jako Newcastle, Amsterdam nebo Neapol tak svítí díky levnému americkému uhlí, které v energetických mixech evropských zemí vytlačuje nekonkurenceschopný zemní plyn dovážený z Norska, Ruska či Alžírska. Návrat ke špinavému uhlí je nejvíc markantní v kolébce průmyslové revoluce. Britská spotřeba uhlí v elektrárnách ve 3Q12 stoupla meziročně o 50 %.

Zatímco v důsledku posunu od uhlí k plynu ve Spojených státech klesly emise oxidu uhličitého na nejnižší úroveň za dvacet let, zcela opačná tendence vrací Evropu i s jejím zeleným mesianismem o století zpět. Starý kontinent přitom do obnovitelných zdrojů energie od roku 2004 napumpoval dvakrát víc peněz než Spojené státy (500 miliard dolarů v EU, oproti 250 miliardám v USA). Svůj podíl na tom má totální selhání uměle vytvořeného trhu s emisními povolenkami, které výrobcům sebralo poslední zbytky motivace k využívání ekologicky šetrnějších paliv.

Ve Spojených státech navíc uhelným elektrárnám ztěžují život stále ostřejší emisní limity. Prezident Barack Obama v druhém inauguračním projevu naznačil, že hodlá tlačit na další zpřísňování regulace. Americkým environmentalistům se příliš nezamlouvá ani vývoz uhlí do zahraničí, jelikož se tím prý emise pouze přesouvají z jednoho místa na druhé. Greenpeace a další organizace protestují proti plánům na výstavbu několika exportních terminálů na západním pobřeží, odkud by uhlí mělo putovat do Číny.

Pro americké uhelné těžaře jako Peabody, Arch Coal či Alpha Natural Resources představuje vývoz uhlí do zámoří záchranné lano v rozbouřených vodách energetického trhu. Potvrdily to nedávno prezentované výsledky Arch Coal za loňský rok, v nichž údaj o meziročním zdvojnásobení vývozu na 13,6 mil. tun figuroval jako jeden z mála povzbudivých aspektů. Společnost skončila v čisté ztrátě 77 milionů dolarů, tedy asi 0,36 dolaru na akcii. Celkové tržby dosáhly 4,2 miliardy dolarů při prodaných 141 milionech tun uhlí, zatímco o rok dříve byl výsledek na úrovni tržeb 4,3 miliardy dolarů při prodaných 155 milionech tun uhlí.

Arch Coal má podíly v plánovaných terminálech na západním pobřeží a v existujících v Mexickém zálivu a doufá, že do roku 2020 se mu vývoz podaří zečtyřnásobit. Rozšiřovat kapacity svých terminálů hodlá i Peabody. Podle analytiků však potenciál evropského trhu není nevyčerpatelný. Odstavování starých uhelných elektráren plánuje i Velká Británie. Další brzdou přílišného optimismu je neutěšený stav evropského průmyslu a ekonomiky jako celku.

Hodnota uhlí vyvezeného z USA za prvních 11 měsíců loňského roku dosáhla 13,8 miliardy dolarů, z čehož na levnější energetické připadlo 3,8 miliardy dolarů. Americká důlní asociace počítá s tím, že globální poptávka po uhlí se v příštích pěti letech zvýší o víc než miliardu tun, čtyři pětiny z tohoto nárůstu by mělo tvořit energetické uhlí. Zvýšená spotřeba se očekává například v Německu, které bude odstavovat jaderné zdroje a paroplynové se v současných podmínkách stavět nevyplatí. Plyn je nyní v Evropě zhruba třikrát dražší než ve Spojených státech. Podle zářijového odhadu švýcarské banky UBS spustí evropské energetiky do roku 2015 šestkrát větší objem uhelných výrobních kapacit ve srovnání s paroplynovými. 


 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Čtěte více:

Evropské energetiky chystají renesanci „špinavého“ uhlí. Může zachránit trh emisních povolenek
21.09.2012 16:54
Hlavní evropské energetické společnosti chystají v nadcházejících čtyř...
Americká těžba ropy na 18letém rekordu. Uhlí dostalo po volbách na frak
08.11.2012 18:04
Od konce studené války nebyly Spojené státy v energetice nikdy soběsta...
S&P čeká těžký rok pro oceláře a těžbu. Zisky se nejlépe udrží, na ratingy dál tlačí poptávka a dluh
04.02.2013 13:04
Ocelárny i těžaře v Evropě a širším regionu EMEA čeká letos další těžk...
Arch Coal přes horší výsledky za kvartál mluví o blížícím se obratu na trhu s uhlím. Akcie ale padají
05.02.2013 14:14
Jeden z největších těžařů uhlí na světě, americký Arch Coal, vykázal z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data