Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indický gigant Tata má spadeno na levné uhlí v Americe

Indický gigant Tata má spadeno na levné uhlí v Americe

30.04.2013 11:54
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Společnost Tata Power, druhý největší výrobce elektrické energie v Indii spadající pod konglomerát Tata Group, zkoumá možnost nákupu uhelných ložisek v Kanadě, Spojených státech a Kolumbii. Láká ji pokles jejich cen způsobený břidlicovou revolucí, která výrazně zvýšila konkurenceschopnost zemního plynu v americké energetice.

Podle jednatele Tata Power Anila Sardana se vedou rozhovory o koupi několika blíže nespecifikovaných dolů. Předtím měla společnost v hledáčku aktiva v Jižní Africe, kde se poohlížela přes rok. Kvůli nedostatečné infrastruktuře však tyto plány byly opuštěny. V zemi prý chybí železniční spojení mezi doly a pobřežím a také vývozní přístavní terminály.

„Chceme zkrátka levné uhlí a po rozkvětu těžby z břidlic zůstalo v severní Americe mnoho opuštěných aktiv, jelikož se kupci přesunuli k břidlicovému plynu,“ tvrdí Sardana.

Indové dříve s podobným záměrem nakupovali podíly v dolech v Indonésii, avšak výhodnost akvizic klesla poté, co místní úřady prosadily navázání cen na úrovně na globálních trzích. Nedostatečná těžba v Indii spolu se zdražováním dodávek z Indonésie vedly k nárůstu nákladů indických utilit Tata Power i Adani Power, které nemají možnost obrátit se jinam, jelikož přirážka za dopravu ze vzdálenějších míst by vyústila v další zdražování vstupů.

Tata Power v roce 2006 vyhrála tendr na výstavbu obří elektrárny Mundra ve státě Gujarat. Kontrakt na bloky o souhrnném výkonu 4 GW získala nabídkou produkční ceny 2,263 rupií za kW/h, což byl nejnižší nabízený tarif. V době konání tendru energetické uhlí z Indonésie, kde Tata vlastní podíly ve třech těžařích, stálo 42,13 USD za tunu. Od té doby jeho cena vzrostla o 79 %. Elektrárna je teď ve ztrátě a k návratu do černých čísel potřebuje účtovat si za kW/h alespoň 2,8 rupie.

Kvůli prodělečnému provozu Mundry a kurzovým výkyvům Tata Power ve fiskálním roce 2011/2012 (s koncem v březnu) vykázala vůbec první roční ztrátu ve výši 10,88 mld. rupií. Pokud by obří elektrárna se stávajícím nevýhodným tarifem fungovala celých 25 let projektované životnosti, vyšplhá se její negativní výsledek na 475 mld. rupií. Místní regulátor nedávno doporučil zvýšení tarifu, avšak podle analytiků je nepravděpodobné, že indické státy odebírající proud od Tata Power by na to přistoupily.

Levné uhlí ze Spojených států, kde ceny v posledních letech klesly o desítky procent a kde už několik větších těžařů zkrachovalo (např. Patriot Coal), by mohlo Mundru dostat do zisku. Také by mohlo pomoci Indii v boji s výpadky eletkřiny, které poškozují třetí největší asijskou ekonomiku. Loni se v jednu chvíli bez proudu ocitlo 640 milionů lidí, což byl nejhorší blackout v historii.

Láce amerického uhlí v posledních kvartálech tendenci k poklesu jeho využití v elektroenergetice zpomalila. Podle dat Energetického informačního úřadu (EIA) objem uhlí spáleného v elektrárnách ve 4Q12 dosáhl 209 mil. tun, což bylo stejně jako o rok dříve. Ještě v roce 2007 bylo ale ve 4Q spáleno 260 mil. tun uhlí. Američtí těžaři se snaží klesající domácí odbyt kompenzovat vývozem (viz graf).

Americký vývoz a dovoz uhlí 
001_uhlí

Podle dat agentury Bloomberg od roku 2003 do současnosti rostla spotřeba uhlí v průměru o 4,8 % ročně, tedy sedmkrát rychleji než mezi lety 1990 a 2002. Drtivou většinu (95 %) rychlé expanze poptávky mají na svědomí spotřebitelé v Indii a Číně.

(Zdroje: Bloomberg, EIA, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.