Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Panický strach ze světa bez QE se šíří napříč trhy. Jediným útočištěm dolar

Panický strach ze světa bez QE se šíří napříč trhy. Jediným útočištěm dolar

21.06.2013 9:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Tak velký výprodej americké burzy letos ještě nezažily. Obavy ze změny měnové politiky Fedu a zhoršování situace v čínském finančním systému poslaly index Dow Jones během včerejší seance o 2,34 % níž za vysokých zobchodovaných objemů. Index S&P 500 ztratil 2,5 %, když v závěrečných dvou hodinách obchodování neudržel metu 1600 bodů. Výnos desetiletého amerického dluhopisu poskočil o téměř 5 % a je na nejvyšší úrovni od srpna 2011.

Globální výplach, spuštěný prohlášením šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho o perspektivě postupného omezování stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů, včera nezasáhl jen akcie. V nezvyklém unisonu klesalo všechno, co kdy mělo nějakou hodnotu – komodity, dluhopisy, měny – až na americký dolar. Ten zatím z otřesů na trzích vychází jako jediný bezpečný přístav.

Čtyřletá měnová expanze, která pomohla k růstu širokému spektru aktiv od zlata přes akcie japonských bank po italské dluhopisy, podle všeho došla na konec svých možností. Trhy se budou muset naučit žít bez podpůrné berličky levné likvidity, a to nejen ve Spojených státech, kde kvantitativní uvolňování začalo. Celosvětový burzovní index MSCI včera odepsal 3 %, za uplynulé dva dny akcie globálně předvedly největší pokles za 19 měsíců.

Plošné výprodeje nasvědčují tomu, že investory zachvátila panika. „Tohle není normální. Není normální, aby se všechny trhy v jednu dobu kvůli jedné události hýbaly jedním směrem,“ tvrdí Dick Bove z konzultantské společnosti Rafferty Capital Markets.

Podle údajů agentury Bloomberg včera negativní vývoj zaznamenalo deset největších akciových trhů světa. V posledních dvou měsících takto jednotně největší trhy klesaly třikrát. Během uplynulých pěti let se stejný jev opakoval šestkrát.

„Starý koncept risk on/risk off už nefunguje. Kvůli napětí na trzích, způsobenému stažením QE a souběžným růstem sazeb, je uzavírána řada pozic. Likvidace pozic a úskalí pákového efektu spouští lavinu dalších prodejů, pokles cen a růst dolaru,“ hodnotí situaci Walter Hellwig z fondu BB&T Wealth Management, který spravuje aktiva za 17 mld. USD

 
Hromadný útěk z akcií, dluhopisů a komodit vyostřuje rozsah cenových výkyvů. Index VIX, považovaný za referenční ukazatel volatility na akciových trzích, během 24 hodin vyskočil o 23 % na letošní maximum. MOVE index dluhopisové volatility, sestavovaný Bank of America, spolu s měnovým indexem volatility JPMorgan vyšplhal na nejvyšší hodnoty za 12 měsíců.

„Jsme svědky nového nacenění aktiv, které odráží změnu měnové politiky Fedu. Volatilita bude tento proces bez přestávky doprovázet,“ tvrdí Stephen Wood, hlavní stratég Russell Investments pro severní Ameriku.

Fed ve středu předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. Letos v květnu byla nezaměstnanost v USA na 7,6 procenta. Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví, prohlásil šéf Fedu Ben Bernanke. Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Podle 44 % ekonomů oslovených agenturou Bloomberg omezí Fed rozsah měsíčních stimulačních nákupů z 85 mld. USD na 65 mld. USD už na zářijovém zasedání.

Výprodeje, které odstartovaly na trzích rozvíjejících se ekonomik, se odehrávají na pozadí rostoucího napětí v čínském bankovním systému. Sedmidenní repo sazba, za niž si banky půjčují mezi sebou, v posledních dnech vzrostla na šestiletá maxima. Čínská centrální banka, která se snaží utlumit dosud málo kontrolovaný úvěrový boom, přistupuje k drastickému utahování penězovodů. Reverzní repo operace, přes něž by na mezibankovní trh mohla dodat likviditu, odmítá používat od 7. února.

Zpomalování Číny a menší dostupnost levných peněz dopadají drasticky na všechny rozvíjející se trhy. Z fondů orientujících se na emerging markets v průběhu tří týdnů do 12. června odteklo 19 mld. USD, nejvíc od roku 2011. Zahraniční investoři se v průběhu krátké doby zbavili brazilských akcií v hodnotě 5,6 mld. USD a indických akcií v hodnotě 3,4 mld. USD. MSCI Emerging Markets index včera odepsal 4 %. Indická rupie a turecká lira propadly na rekordní minima.

Z letmého pohledu na nejvýznamnější indikátory je patrné, že prostor pro další přizpůsobení se světu bez QE stále existuje. Americké akcie od ledna vykazují 11% přírůstek, VIX je 18 % pod pětiletým průměrem, výnos desetiletého amerického dluhopisu je 1,1 % pod průměrem za posledních deset let.

Lepší vyhlídky by mohly čekat americký dolar. Index porovnávající americkou měnu s měnami šesti největších obchodních partnerů Spojených států v tomto týdnu zatím posílil o 1,5 % a má nakročeno k nejlepší výkonnostní bilanci od loňského července. „Vypadá to, že dolar by v tomto prostředí mohl být velmi silný, pokud věříte, že sazby zůstanou nahoře, a pokud věříte, že Spojené státy jsou na čele boje o dosažení udržitelného oživení ekonomiky,“ tvrdí Matt Eagan z bostonského Strategic Alpha Fundu. Jestli se tyto předpoklady naplní, se podle něj teprve ukáže.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Dluhopisový trh se připravuje na velký předěl
19.06.2013 17:19
Známky oživování americké ekonomiky a nejistota ohledně budoucího směř...
Fed politiku zatím nemění, ale omezit nákupy dluhopisů může již letos. Trhy reagují výprodeji
20.06.2013 8:19
Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už...
Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?
20.06.2013 14:08
Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i...
Anketa: Spustí Fed opouštěním QE armageddon, nebo úlevu?
20.06.2013 18:19
Akciové, dluhopisové i komoditní trhy prošly ostrými výprodeji po stř...

Váš názor
  • Panický strach mají jen panici
    21.06.2013 10:02

    Ono to chvíli trvá než blbec pochopí, že právě to že žádné QE již není potřeba, díky zlepšující se ekonomické situaci po celem světě. Jak dlouho to je když právě na tomto forum podobní chytráci vykřikovali že US dolar je bezcenný papírek a dnes se staví do fronty k jeho nákupu jako kdysi na banany :o))
    bearbull
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data