Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin schválil připojení Krymu k Rusku. Vstoupí i Podněstří?

Putin schválil připojení Krymu k Rusku. Vstoupí i Podněstří?

18.03.2014 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Vladimir Putin schválil návrh smlouvy o připojení Krymu k Rusku. Oznámil to dnes Kreml. Informace byla zveřejněna několik hodin před dnešním Putinovým projevem o vývoji na Krymu, který je ohlášen na 15:00 moskevského času (poledne SEČ). Podle některých spekulací by smlouva mohla být podepsána právě při této příležitosti.

Ruský prezident bude hovořit před členy obou komor ruského parlamentu a vlády. Některé neoficiální zdroje tvrdí, že při tomto zasedání ve slavnostním kremelském Georgijevském sále bude podepsána smlouva s krymskými představiteli o připojení dosud ukrajinského poloostrova k Rusku. Obdobný dokument by se měl týkat i krymského přístavu Sevastopol, který si chce udržet svůj zvláštní status.

Podle dnešní zprávy tiskové služby Kremlu ruský prezident oficiálně informoval Radu federace (horní komora ruského parlamentu), Státní dumu (dolní komora) a ruskou vládu o návrzích krymského parlamentu a zastupitelského sboru Sevastopolu o přijetí Krymu včetně Sevastopolu do Ruské federace a tedy o vytvoření nových subjektů v rámci Ruska. Toto oznámení je dalším procedurálním krokem na cestě k přičlenění Krymského poloostrova k Rusku.

Moskva svůj postup opírá o nedělní referendum na Krymu, při kterém přes 96 procent hlasujících podpořilo záměr spojit se s Ruskem. Referendum na poloostrově, který od počátku měsíce de facto okupují ruští vojáci, Kyjev a západní země neuznávají. 

Japonsko a Kanada se připojily k sankcím vůči Rusku a Krymu. Japonsko přeruší s Ruskem jednání o zmírnění vízového režimu a zmrazí přípravu dohod o spolupráci v investicích a ve vesmíru a o odvrácení nebezpečné vojenské činnosti v rámci sankcí za rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost Krymu na Ukrajině. Oznámili to dnes japonští vládní představitelé.

"Japonská vláda neuznává krymské referendum," uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga na pravidelné tiskové konferenci a dodal, že hlasování nebylo platné, protože se uskutečnilo v rozporu s ukrajinskou ústavou. "Ruské uznání nezávislosti Krymu porušuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, což je politováníhodné," dodal.

"Japonsko rozhodně trvá na tom, aby Rusko dodržovalo mezinárodní právo a respektovalo jednotu, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, odvolalo uznání nezávislosti Krymu a neusilovalo o jeho připojení," apeloval šéf japonské diplomacie Fumio Kišida.

Na ruské ovládnutí Krymu už dříve zareagovaly USA a Evropská unie vyhlášením sankcí proti ruským a krymským představitelům. Obdobný krok "vůči osobám odpovědným za ukrajinskou krizi" podle agentury Interfax ohlásil také kanadský premiér Stephen Harper. Sankce počítají se zákazem vstupu na kanadské území a se zmrazením případných aktiv potrestaných představitelů, mezi kterými figuruje například místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, krymský premiér Sergej Aksjonov či předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov.

Harper také ohlásil, že v sobotu navštíví Ukrajinu, kde se setká s předsedou vlády Arsenijem Jaceňukem, zřejmě jako první západní vůdce od vyostření vztahů s Ruskem kvůli anexi Krymu. 

Hned po Krymu se k Rusku chce připojit i nikým neuznaná Podněsterská republika, která se před lety za přispění ruských vojáků odtrhla od Moldavska. Nyní její vedení požádalo ruské poslance, aby vytvořili možnost přijetí Podněstří do řad Ruské federace.

O dopisu předsedy podněsterského parlamentu Michaila Burly předsedovi Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, informoval dnes ruský list Vedomosti. Nápad v Tiraspolu zprvu vznikl v reakci na návrh zákona, který by Rusku umožnil připojení Krymu i bez souhlasu dotčené země, v daném případu Ukrajiny. Mezitím ale zákonodárci předlohu stáhli z pořadu, protože Krym mezitím vyhlásil nezávislost a prý má být přijat do řad ruských regionů na základě mezistátní smlouvy a ústavního zákona.

Burla nicméně argumentuje, že se v místním referendu v roce 2006 vyslovilo pro připojení k Rusku více voličů v Podněstří (97,2 procenta) než v neděli na Krymu (96,77 procenta). Podněsterský parlament už také v prvém čtení schválil ústavní zákon, podle kterého mají v Podněstří platit ruské zákony. Ruština je tu úřední řečí dávno a žije tu na 200.000 lidí s ruským občanstvím. Jejich "složitá situace" se prý může ještě zhoršit po přidružení Moldavska k Evropské unii.

Momentálně je ruský parlament podle listu soustředěn na přijetí Krymu, ale někteří poslanci nevylučují, že za čas by se na pořad mohla vrátit přepracovaná předloha, umožňující přijmout do Ruska i "jiná teritoria v kritické situaci".

Postsovětské Moldavsko z větší části před druhou světovou válkou patřilo do tehdejšího rumunského království. Výjimku tvoří ruskojazyčné Podněstří, které na vyhlášení nezávislosti Moldavska po rozpadu Sovětského svazu zareagovalo vyhlášením - nikým neuznané - vlastní nezávislosti a od té doby se do svazku s Moldavany odmítá vrátit. "Nezávislost" separatistů střeží "ruské mírové síly". 

 
(Zdroj: čtk, ČT, Interfax, Reuters)


Čtěte více:

Gorbačov o Krymu: odmítnutí sankcí, ukvapený rozpad SSSR a role médií
17.03.2014 14:53
Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov odmítl sankce Západu proti ...
EU schválila sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu, USA postihne 11 osob
17.03.2014 15:07
Ministři zahraničí EU dnes schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Kr...
Světová data vyhnala ceny pšenice, další růst je nejistý
17.03.2014 16:05
Investoři, kteří v minulém roce otevřeli dlouhé pozice na pšeničné fut...
Ropa dál klesá, když sleduje ukrajinskou krizi a zprávy z Číny (komentář Patrie)
17.03.2014 16:16
Ceny ropy dál klesají. V minulém týdnu zlevňovala americká WTI, kter...
WSJ: Krize na Ukrajině vrhá stín na ekonomiky východní Evropy
18.03.2014 8:22
Krize na Ukrajině by mohla znamenat hrozbu pro ekonomiky střední a výc...

Váš názor
  • Trh má pravdu,
    18.03.2014 12:45

    na tom se asi shodnem. A v době Putinova projevu DAXík přidal 100 bodů. Tož tak....
    baryk
    • Šanikam a Jesse pro vaši informaci
      18.03.2014 22:49

      Štefan Sádovský Autor: Martin Bago Siedmeho marca 2014 o druhej hodine v noci boli z letiska Borispol do USA vyvezené ukrajinské zlaté rezervy a celý rad cenností, vrátane zlata Skýtov. Dokopy šlo o 42,3 ton zlata a cenností! Tieto poklady boli Amerikou ukradnuté ako zábezpeka úveru MMF, ktorý pre Ukrajinu budú vybavovať práve USA. Pred 6 hodinami
      jářku
    • Re: Trh má pravdu,
      18.03.2014 12:59

      Proč by měl mít pravdu tupý manipulovatelný dav nebo nějaký HFT algoritmus. Dává nějaký smysl o pravdě nechat hlasovat? Vždyt trh mění názor častěji než velmi čistotný člověk své spodní prádlo.
      ..
  • putinova exhibice
    18.03.2014 12:41

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/zive-vysilani/
    bob
  • Já se obávám,
    18.03.2014 11:41

    aby Němci neposlali někam na východ opět nějakého obroditele mas. Jednou už stačilo.
    Medium2
    • Re: Já se obávám,
      18.03.2014 11:52

      rusi a švábi, to je hmyz, který by neměl v Evropě vládnout. Musíme se spolehnout na USA. jiná cesta není. Jinak zase války a hladomory...
      Jesse
      • veru nie Jasejko, terazky už iba na Židov
        18.03.2014 13:54

        lebo izraelský ministerko obrany dobre hovorí: pohodlní občané Západu konfrontaci odkládají http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/330690-izrael-kritizuje-slabost-usa-v-zahranicni-politice.html
        Šaňo
  • Ako dobre hovoril jeden komentátorko
    18.03.2014 11:16

    Putinko bude chcieť ukázať, ako Krýmčania urobili dobre a majú sa lepšie, ako obyvatelia Ukrajiny. Pôjde mu o to, aby ekonomicky deštabilizoval Ukrajinu. Preto je terazky súrne, aby Česi Ukrajincom začali platiť peknučké dôchodky, aby česká vládka utlmila najmä polnohospodárstvo a otvorila trh západoukrajinským polnohospodárom, kde je predovšetkým rozvinuté pastevectvo a masívne tak umožnila import ukrajinských produktov, lebo od Putinka možno očakávať bojkot obchodu s Ukrajinou, veru tak, dobre ja hovorím.
    Šaňo
    • Re: Ako dobre hovoril jeden komentátorko
      18.03.2014 11:49

      Myslím, že si svět "oplocením" Ruska nepohorší. Rusko není zas takový zázrak, jak nám komunisti neustále vypěvují... No a ti rusáci na Krymu brzo pochopí, co je Putin zas, až budou drhnout hubou o zem, jako celá společnost... Rusáci neuměli nikdy myslet na dva dny dopředu, to je o těch primitivech známo už dávno. Dobre ja hovorím?
      Jesse
      •  
        18.03.2014 12:02

        Jáj, čo to je oplotenie Ruska? Že 7 osob nevycestuje do USA? Oplotenie by znamenalo zaviesť tvrdé ekonomické sankcie, ako to navrhuje priateľko všetkých Cigošov Kocábko. No tezazky sa v kuloároch Bruselka smejú z termínu "tichučký Holanďan", Nizozemie má vyššiu obchodnú výmenu s Rusákmi ako s Američanmi, veru tak.
        Šaňo
        • pusť si čt24
          18.03.2014 12:06

          zrovna se tam začíná naparovat před kecpultem Putin... hnus, ale je to dobré vědět.
          Jesse
    • Re: Ako dobre hovoril jeden komentátorko
      18.03.2014 11:36

      Donre hovoriš, ale my mame Babise :-)))))))))))
      Medium2
      •  
        18.03.2014 11:45

        Jáj, práve o tomto som už tuna písal, že tento eštébák, bude podporovať českých poľnohospodárov proti ukrajinským. Česi nielen že majú preputinkovského eštébáka Babiška, ale napríklad aj komisárka Štefanka, vyštudovaného v Moskve vysokú školu KGB, riadneho komunistu, veru hej.
        Šaňo
        •  
          18.03.2014 11:46

          Štefanko Füle
          Šaňo
          •  
            18.03.2014 11:51

            Z toho kariérního bolševika se mi navaluje jen při pohledu na něj. To je chodící hnus. Šak vidno, proč si ho vzali do Bruselu. To je vizitka.
            Jesse
            •  
              18.03.2014 11:55

              Áno, vizitka Čechov.
              Šaňo
              •  
                18.03.2014 12:06

                Moraváci se za tyto české mamrdy stydí. To tě mohu ujistit :-)
                Jesse
                • za koho mluvíš Jesse?
                  18.03.2014 12:18

                  jako moravák tahle kecy nesnáším a kdo z nás tak mluví je slušně řečenoé mimoň
                  mira s
                  • za koho mluvíš ty?
                    18.03.2014 12:31

                    já se opravdu stydím za tyto české zmrdy.
                    Jesse
  •  
    18.03.2014 10:32

    Ked sa trha Skotsko od Britanie ci Katalansko od Spanielskeho kralovstva, tak to stale pripomina demokraticke procesy. Clovek si potom snad polozi otazku: Preco to na Kryme nejde tiez?
    Eco
    •  
      18.03.2014 17:36

      Jaj Šaňko, ako vy si dobre rozumiete s Josseňkem. Hádam aj na radé by ste mohli ísť. Alebo aspoň na pivko a tam viesť takéto múdre štátnicke prejavy. A na konci možno aj po hube by ste si dali... Prídetecdomov, zbijete ženu, deti a pený deň je za vami. :-).
      jářku
    •  
      18.03.2014 10:47

      Referendum aby mohlo být platné musí být v souladu s ústavou. Británie, Španělsko i ukrajina mají pro referenda svá vlastní pravidla, a ta ukrajinská nebyla v případě krymu ani vzdáleně naplněna. Pokud považujete za legitimní i referendum, které nemá oporu v ústavě, uvědomte si že takvé referendum bez opory v ústavě by bylo i referendum o vašem vykleštění. I tento pohled je možný.
      ..
      • figu borovů
        18.03.2014 11:35

        v den kdy se Katalánsko rozhodlo o uspořádání referenda nejvyšší španělský soud toto referendum zakázal jako nezákonné a protiústavní. Británie vyhrožuje Skotům vším možným i nemožným.Totéž Belgie. A závěrem, už se čezká masmédia pochlubila, že právě v těchto dnech (do 21.3) probíhá v Itálii referendum o vzniku Benátské republiky ?
        masox
      •  
        18.03.2014 10:52

        tohle nebylo referendum. Tohle je ruská kultura a demokracie po komunisticku. Ten duševně nemocný Putin říká, že Rusko není Ruskem v roce 1991 a že je doba dnes jiná. Přitom jsou pořád 100 let za opicema... někde na úrovni VŘSR.
        Jesse
        •  
          18.03.2014 11:27

          Jáj, Jasejko, dobre hovoríš, no ruskí sviniari terazky hovoria, pozrite sa, začiatkom 90. rokov sme zbankrotovali, no dnes vozíme Američankov do kosmu, lebo na to nemajú peniažky. Vodca ruskej opozície, Alexander Navalnyj, k tomu vraví, áno, sankcie USA proti 7 osobám Ruska sú smiešne a ak chcel Západ zločinca Putinka podporiť, nemohol to urobiť lepšie. Bohužiaľ má podla mňa právdu, terazky sa musíme modliť, aby sa Západ prebral a prijal tvrdé ekonomické sankcie voči zločineckému Putinkovmu režimu. Však dobre hovorím?
          Šaňo
          •  
            18.03.2014 11:44

            Dóbre hovoríš Šaňko, dóbre, veru tak :-)
            Jesse
            •  
              18.03.2014 11:52

              A ako Jasejko hodnotíš monitorovanie krýmskeho referenda Úsvitom? Jáj, Šarapatko peknučko podporil Putinka, však.
              Šaňo
              •  
                18.03.2014 12:08

                Sleduji Usvit pozorně, ale zatím to tak nevypadá. Okamura jen silně upozornil na smysl referenda, nikoliv na způsob, jakým to provedli Putinovi nohsledi....
                Jesse
                •  
                  18.03.2014 12:18

                  Jáj, toto nie je právda, lebo som počúval Okamúrku a ten jasne povedal, že obyvatelia Krýma majú podľa neho právo rozhodnút v akom štátnom celku chcú žiť.
                  Šaňo
                  •  
                    18.03.2014 12:33

                    ale taky řekl, že referendum pod hlavněma samopalů není referendum, ale zhovadilost.
                    Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university