Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemědělská půda jako nejlepší česká investice?

Zemědělská půda jako nejlepší česká investice?

13.08.2014 10:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

V českém prostředí nízkých dluhopisových sazeb a nepřesvědčivých kapitálových výnosů akciové trhu se tu a tam objeví aktivum, které může přivábit zájem investorů i jejich peníze. Jednou takovou by nově mohly být investice do zemědělské půdy.

Minulý měsíc vznikl Český Fond Půdy, který je první investiční společností cílící na českou zemědělskou půdu. Jeho spoluzakladatel Martin Burda důvod zbrusu nového projektu vysvětlil pro Bloomberg následovně: „Česká zemědělská půda patří v Evropě mezi nejlevnější a konzervativnímu investorovi nabízí něco, co je v současném prostředí jen stěží dosažitelné: bezpečí a zároveň slušný výnos.“ Český Fond Půdy tak cílí na roční zhodnocení mezi 6 a 10 %, když spoléhá na postupné sbližování cen české a zahraniční půdy s tím, jak dojde ke konsolidaci menších pozemků a jejich řízení umožní dosažení vyšší ziskovosti. Dalším hráčem na nově se rodícím trhu má být Avant Investiční Společnost, která řídí aktiva v celkové hodnotě více než 10 mld. . Ta vytvořila specializovaný fond zaměřený na zemědělskou půdu, do nějž plánuje získat na 250 mil. kapitálu. Fond plánuje roční zhodnocení okolo 8 %.

Důvodem stupňujícího se zájmu o zemědělskou půdu lze hledat v rostoucí profitabilitě zemědělců. Jejich zisky mezi roky 2009 až 2013 vzrostly šestinásobně, když se postupně projevila oživující se poptávka. Základní aktivum pro pěstitelskou činnost, tedy půda, pak z oživení těží. Přece jen příležitost realizovat vysoké zisky žene na trh další zemědělské nadšence a zvýšená poptávka po obdělávatelné ploše tlačí její ceny vzhůru. Podle serveru farmy.cz pak cena za hektar zemědělské půdy v letech 2004 – 2013 vzrostla o 94 % na zhruba 127 800 . Podle Českého Fondu Půdy, který používá odlišnou metodiku, je pak cena zhruba na úrovni 166 800 . To je výrazně nižší hodnota, než které dosahují obdobné plochy na územích Polska (208 500 Kč), Německa (675 400 Kč) či Rakouska (973 000 Kč). Pokud budeme cenám i úvaze o jejich sbližování věřit, nabízí se skutečně zajímavý ziskový potenciál. Jen pro srovnání, akciový index PX za posledních pět let v průměru ztrácí 3 % své hodnoty (investoři však nesmí zapomínat na pozitivní vliv dividendového výnosu) a výnos desetiletých státních dluhopisů se aktuálně pohybuje na úrovni 1,447 %.

Jak už to u investic bývá, ani zemědělská půda není bez rizika. Tou největší je v současné chvíli politické napětí obestírající oboustranné sankce mezi Ruskem a EU (potažmo USA). Rusko v srpnu rozhodlo o zákazu dovozu potravin ze zemí evropské unie, což může snadno srazit cenu základních produktů o několik procent (podle Potravinářské komory ČR 10 – 15 %). Pochopitelně je nebezpečím také negativní vývoj klimatického podnebí, který může výrazně ublížit sklizním a srazit tak ceny samotné zemědělské půdy. Nesmíme také zapomínat na dotační zvýhodnění, které je pro zemědělství jako celek typické. Bez státní podpory by profitabilita výrazně klesla a uškodila také hodnotě pozemků. V neposlední řadě je poté celkový proces koupě půdy výrazně komplikovanější, než je tomu u akcií, dluhopisů či komodit, které jsou běžně obchodovány na finančních trzích.

Investice skrze nové vznikající fondy může být zajímavou alternativou současným instrumentům. Fondy by postupnou konsolidací pozemků mohly vyjednat lepší cenu i následné podmínky pro případný pronájem. Budoucí odprodej by pak mohl přinést slušné zhodnocení i s ohledem na nižší daňovou zátěž. Na druhou stranu zůstává celá řada neznámých a rizik. Vývoj obchodních válek mezi Evropou a Ruskem může prudce srazit ceny potravin, v kterých by se projevila příliš vysoká nabídka evropských pěstitelů. Postupný tlak na otevírání hranic levným produktům z Afriky by podobný proces jen podpořil. Obezřetný investor tak nesmí zapomínat na důsledné zvážení zcela základní otázky: Stojí potenciální výnos za podstoupená rizika?

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Putin vrací úder - embargo na export potravin se však ČR příliš nedotkne
07.08.2014 10:45
Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal dekret zakazující či ome...
Kvůli ruskému embargu by mohly potraviny zlevnit až o 15 %
12.08.2014 12:50
Přetlak na evropském trhu s potravinami v důsledku ruského embarga na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m