Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Týden ve znamení centrálních bank

Rozbřesk - Týden ve znamení centrálních bank

03.11.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Tento týden přitáhnou pozornost opět centrální banky. V Česku zasedá ČNB (6.11.) a bude mít k dispozici novou prognózu. Srpnová prognóza ČNB přitom stavěla na růstu eurozóny o 1,5 % v tomto a o 2 % v příštím roce (náš odhad je 0,8 % a 1,3 %). Nižší dynamika eurozóny by měla snížit odhady růstu české ekonomiky i domácích mezd pro příští rok. ČNB na konci roku 2015 počítá s růstem mezd o necelých 5 % a s návratem inflace k cíli. Slabší růstové vyhlídky našeho hlavního obchodního partnera tyto předpoklady nahlodávají. Proto se může reálně dostat na stůl otázka dalšího uvolnění měnové politiky. S oslabením intervenčního kurzu zatím nepočítáme, ale ČNB ho může aktivněji komunikovat jako možnou alternativu k natahování kurzového závazku. A to pravděpodobně pro případ, že by se eurozóna na přelomu roku dostala do recese. Pokud se v tomto duchu změní doprovodný komentář guvernéra, může česká měna i po zasedání zůstat pod tlakem a přiblížit se 28,00 EUR/CZK. V opačném případě pravděpodobně po zasedání ČNB prodejní tlaky zeslábnou a koruna část svých nedávných ztrát smaže.

U našich sousedů v Polsku bude mít centrální banka k dispozici také novou prognózu. Horší ekonomický výhled by měl vést podle našeho názoru k dalšímu snížení sazeb o 25 bps. Hovoří pro něj velice příznivý inflační výhled a zhoršující se předstihové indikátory. Na druhé straně trh práce i spotřeba domácností se vyvíjí relativně příznivě. Rostoucí domácí poptávka současně zhoršuje bilanci běžného účtu.

V tomto týdnu navíc zasedá i ECB. Po poslední sérii slabších čísel bude družina Maria Draghiho opět pod tlakem - německé Ifo dál padá, stejně tak jako jádrová inflace a inflační očekávání. Americký Fed sice ukončil kvantitativní uvolňování, ale Bank of Japan v uplynulém týdnu naopak zesílila tisk peněz. ECB v tuto chvíli rozhodně netáhne za jeden provaz a nestandardní měnové nástroje mají v bankovní radě řadu odpůrců. Pro spuštění masivnějšího tisku peněz doprovázeného přímým skupováním vládních dluhopisů bude zapotřebí vidět ještě o poznání horší čísla a především bude muset být jasně vidět, že stávající nástroje (TLTRO, skupování ABS) nefungují.

Forex

Koruna i zlotý v pátek vůči euru oslabovaly, zatímco forint nepatrně posiloval. Koruna začíná zjevně trpět nervozitou před blížícím se zasedáním bankovní rady ČNB (ve čtvrtek), kdy se bude řešit nová prognóza, která nemusí pro českou měnu vyznít zrovna optimisticky (více viz úvodní komentář). Obdobnou nejistotou či řekněme strachem ze zasedání centrální banky, však může trpět i zlotý, když ve středu bude na pořadu jednání Výboru pro měnovou politiku a NBP bude znovu snižovat úrokové sazby. Převažují očekávání, že NBP sníží sazby o 25 bazických bodů, ale překvapení samozřejmě nelze vyloučit (viz poslední zasedání).

Dnešek bude nicméně ve znamení indexů podnikatelských nálad PMI, které mohou být posledním důležitějším makro podkladem i pro rozhodování NBP, resp. ČNB. Zajímavý bude zejména pohled na český výsledek PMI a to v kontrastu s průběžně se zhoršujícím německým indexem Ifo.

Kurz eurodolaru propadl na dvouletá minima, když ve světle posledních dat, ale i expanzivního zásahu Bank of Japan, pokračuje divergence očekávání ohledně budoucí politiky Fedu a ECB. Zatímco dobrá americká makro data (v pátek spotřebitelská důvěra a chicagský index PMI) utvrzují trh v tom, že Fed bude pokračovat v normalizaci měnové politiky, pak evropská čísla (slabé tržby v Německu a nízká inflace) budí dojem, že ECB bude muset dále politiku uvolnit.

Tato hra bude dominovat trhu i tento týden, kdy bude opět na řadě paleta důležitých čísel včetně zasedání ECB. Dnešek by pak měl být především o americkém indexu ISM, který nemusí být možná tak dobrý jak očekávají trhy. To by mohlo přibrzdit v rozletu dolar, který má ovšem technicky našlápnuto k dalším ziskům, neboť pár EUR/USD se dostal pod další důležitou hranici 1,25.




Čtěte více:

TOP picks a překvapivě dobrý výsledek Erste - shrnutí výsledků stress testů ECB
27.10.2014 9:40
V neděli Evropská centrální banka zveřejnila výsledky zatím nejdetailn...
ECB během listopadu zahájí nákupy ABS
30.10.2014 16:02
Evropská centrální banka (ECB) během listopadu zahájí nákupy cenných p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university