Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro a proti penězům z vrtulníků

Pro a proti penězům z vrtulníků

13.11.2014 17:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Často se říká, že generálové vždy bojují ve válce, která už dávno skončila. Jejich taktika je pak nepatřičná pro boj, který probíhá v současnosti. To samé se tvrdí o makroekonomické politice. Při jejím nastavování se nyní například nemůžeme zbavit vzpomínek na to, jaké škody může napáchat inflace. Tím se ale svazujeme a nejsme schopni dosáhnout plného zotavení z Velké recese. Poslední ekonomická inflační válka, která byla vedena na konci sedmdesátých let, nám zanechala dva nástroje: Inflační cíle a nezávislé centrální banky. Potřebujeme tyto nástroje stále oba, nebo stačí jen jeden? Domnívám se, že tato otázka souvisí s debatou o „penězích z vrtulníků“. A s dalším konceptem zmiňovaným v armádě – s výhodou použití obrovského množství síly.

Shazování peněz z vrtulníků (tištění peněz pro financování vládního dluhu) je mezi ekonomy a politiky tabu. V eurozóně je protiprávní a důvodem jsou obavy z toho, že pokud by vláda ovlivňovala množství peněz v ekonomice, vše by skončilo vysokou inflací. Řada ekonomů, kteří se obávají peněz z vrtulníků, nemá strach z kvantitativního uvolňování. To ale představuje mnohem větší tvorbu nových peněz, než by probíhalo při shazování peněz z vrtulníků. A samozřejmě jsou rovněž ekonomové, kterým vadí i QE a tvrdí, že to povede také k vysoké inflaci. Tu skupinu ale budu nyní ignorovat. Klíčovým důvodem, proč těm prvním nevadí QE, je fakt, že kontrolu nad ním mají centrální banky a ne vlády, které by mohly kráčet směrem k tištění peněz přímo financujícímu rozpočtové deficity.

Podívejme se nyní na jednoduchý příklad. Ekonomika potřebuje fiskální stimulaci, z nějakého iracionálního důvodu ale vláda nepřipustí zvýšení dluhu. Nařídí proto centrální bance, aby fiskální stimulaci financovala nově vytvořenými penězi. Zároveň jí ale řekne, že nemusí dojít k porušení inflačního cíle, který je navíc v současné době podstřelován. Peníze z vrtulníku nepodkopají schopnost centrální banky bránit překročení inflačního cíle, ale pomohou k jeho dosažení. Ekonomové jako Tony Yates vidí problém i zde. Nejde o konkrétní kroky, které by měly být samy o sobě prospěšné. Došlo ovšem k překročení určité hranice a vláda nyní nařizuje centrální bance, co má dělat. Podle Yatese není inflační cíl dostatečnou zárukou, protože „není vytesán do kamene“. Celý plán prý také trpí „časovou inkonzistencí“ a pokud si vláda jednou peníze z vrtulníku vyzkouší, bude těžko odolávat pokušení o jeho dalším uplatnění jindy a jinde.

Tenze z měnové politiky?

Podle mého názoru ale musíme brát v úvahu i to, že v zemích OECD je nyní naše chápání toho, jak funguje ekonomika, lepší než v sedmdesátých letech. K dispozici máme také mnohem více informací. A je v současné situaci pravděpodobné, že by vláda zvyšovala inflační cíle proto, aby se dostala k více penězům na finance deficitů? Takový krok by jí jen těžko přidal na popularitě, protože lidé by si vyšší inflaci spojovali s nižšími reálnými mzdami. Vláda by také mohla tisknout více peněz a předstírat, že tím neohrozí daný inflační cíl. Jak by ale přežila poté, co by inflace vzrostla?

Je také možné, že obecně přijímané vysvětlení vývoje v šedesátých a sedmdesátých letech není přesné: Vysoká inflace ve vyspělých ekonomikách nebyla důsledkem snahy o monetizaci naší nezodpovědnosti. Koneckonců už tehdy jsme měli nezávislé centrální banky ve Spojených státech a Německu. Inflaci způsobila řada specifických faktorů včetně tlaku odborů, příliš intenzivní snahy o plnou zaměstnanost, atd. Je možné, že právě tato snaha byla zase pozůstatkem třicátých let a my jsme tedy opět vedli již ukončenou válku s nezaměstnaností a přitom se bojovalo o inflaci.

Ve mně osobně současná uvolněná monetární politika velké tenze nevyvolává. V jedné oblasti ale souhlasím s těmi, kteří tvrdí, že peníze z vrtulníků nyní nepotřebujeme. Podle mého názoru totiž není důvod, proč bychom se měli bát rostoucího vládního dluhu v situaci, kdy centrální banky jsou schopny provádět QE. Iracionální obavy v této oblasti opět připomínají boj ve válce, která už skončila. Pokud jsou státní finance neustále v deficitu, jde o vážný problém. Řešit se ale nemá během recese. Celkově bychom také neměli zapomínat na nebezpečí inflace a dluhu. Nyní se tomu ale věnujeme příliš a tím nám unikají daleko palčivější problémy.

Autorem je Simon Wren-Lewis z Oxford University.

Zdroj: MainlyMacro




Čtěte více:

QE – konec impozantního experimentu, který změnil svět centrálního bankovnictví
29.10.2014 14:35
Finanční krize v roce 2008 tvrdě zasáhla americký finanční systém. Kom...
Fed ukončil QE. Na řadě jsou sazby
29.10.2014 19:50
Program kvantitativního uvolňování americké centrální banky je u konce...
OECD tlačí na ECB – rozjeďte QE
06.11.2014 11:35
Evropská centrální banka by měla rozšířit program nákupu aktiv a event...

Váš názor
  •  
    16.11.2014 0:32

    A proč se řeší tištění peněz, proč se neisnpirují podle Nigérie, kde se zavedla aleternativní elektronická měna, kterou si vláda nepůjčuje na dluh, ale může si jí uvolnit přesně tolik, aby měli všichni lidé na jídlo, na bydlení a na běžné potřeby. Přitom její kurz může být fixován 1:1 vůči koruně nebo euru. Tim by se bez růstu státního deficitu, vládního deficitu mohla bezúročně stimulovat ekonomika a investice do sociálně potřebný věcí, jako státních továren, státního bydlení a státníhch bank.
    woxow
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data