Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ztrácíme čas a peníze honbou za zbytečným vzděláním?

Ztrácíme čas a peníze honbou za zbytečným vzděláním?

03.12.2014 11:00

Říká se, že nejlepší investicí je vzdělání. Hovořím a budu hovořit o čistě finanční stránce věci, protože je také relevantní úvaha, že i finančně nerentabilní vzdělání kultivuje společnost a zvyšuje celkový blahobyt. A pokud do uvedeného rčení propašujeme namísto „vzdělání“ výraz „správné vzdělání“, máme myslím velkou část problému s úvodní tezí vyřešenou. Ale přece jen to není tak jednoduché.

Následující graf ukazuje vývoj hodinových mezd v USA a významných evropských ekonomikách. Hezké je na něm to, že je rozdělen na lidi s vysokoškolským vzděláním (modré křivky), středním (červené) a nižším vzděláním/kvalifikací (zelené křivky). V budoucnu může být vývoj jiný (opět se dost otíráme o téma „roboti vs. globalizace“), ale vidíme celkem jasné trendy. Problém je v tom, že se země od země dost liší.

Klasickým vývojem prochází USA: Vše roste, nejvíce mzdy vysokoškoláků (poslední roky ale narazily na určitý strop), nejméně odměny pracovníků s nejnižší kvalifikací. Podobný je vývoj v UK, ale tam jsou růsty mnohem blíže u sebe (a i zde je v posledních letech patrná stagnace u nejkvalifikovanějších profesí). Ani zdaleka ale nejde o standard, protože třeba Francie a Španělsko si dlouhodobě prošly úplně opačným vývojem. Tedy v tom smyslu, že od poloviny devadesátých let tam nejvíce rostou mzdy těch s nejmenší kvalifikací. Nejmenšímu růstu naopak čelí ti nejvzdělanější a do současné doby je rozdíl v obou zemích cca 30 procentních bodů. Neznamená to ale, že by se v těchto zemích vzdělání nevyplatilo – jde o růst a ne o absolutní částky, které jednotlivé skupiny obvykle vydělávají. Jinak řečeno, uzavírají se vzdělanostní mzdové prémie.

vzdelani

Zdroj: Globalisation and the rise of the robots

Rakousko a Itálie jsou mezi popsanými extrémy určitými hybridy. Samostatnou kapitolou je pak Německo. V první řadě co se týče samotného tempa růstu. V jiných zemích se odměny za uvedené období zvedaly obvykle o desítky procent, Němci byli ale mnohem umírněnější a to ve všech kategoriích. Když se tak dnes dávají za příklad ostatním, mají být skutečně na co pyšní. Ale i zde všeho s mírou a s oběma stranami mince:

Na té druhé straně německé mince je to, že před popsaným obdobím byly německé (jednotkové) náklady práce mnohem výše, než v konkurenčních zemích. Němci tak nepředháněli, ale doháněli. A pokud podobnými grafy (a jen jimi) operujeme v rámci současné ekonomické politiky eurozóny, ignorujeme řadu dalších relevantních faktorů. Třeba to, že pokud se uskromňuji a spořím, musím pak dát šanci dlužníkům svůj dluh splatit (tj. musím se přestat uskromňovat a nadměrně spořit). Jinak jsem nespořil, ale daroval a je to stejně tak moje dílo jako toho, kdo si peníze bral.

Zpět k jádru dnešního tématu. Na všeobecné úrovni se tak nějak předpokládá, že vzdělání nás zaštítí před roboty i globalizací. Staneme se díky němu těmi, kteří jsou potřeba na provoz robotů a těmi, které neohrožuje konkurence levnější pracovní síly z rozvíjejících se ekonomik. Jak ukazují grafy, ne všude to funguje – mzdová prémie, kterou si užívají nositelé vyššího vzdělání, někde klesá. Studie „Globalisation and the rise of the robots“ (Dalia Marin, 2014) v této souvislosti hovoří o Tzv. Goldin-Katz efektu:

Intenzivnější využívání technologií obvykle vyžaduje neustále rostoucí vzdělávání a tudíž generuje poptávku po lidech s vyšším vzděláním (tlačí nahoru jejich mzdy). Pokud někde vidíme opačný pohyb mezd v tomto segmentu, je to tím, že vzdělání „předběhlo“ technologie. Jinak řečeno, v zemích, kde se mzdová prémie nejvzdělanějších zmenšuje (tedy většina zemí Evropy) je převzdělanost.

A takové vysvětlení ještě stále předpokládá, že technologie a vzdělání se v principu doplňují – první vyžaduje druhé, druhé žene nahoru první, atd. Je ale možné, že jde spíše o vztah konkurence – roboti vytlačují z výroby (a možná i služeb) i ty nejvzdělanější. Celkově jsou to vše relevantní úvahy i přesto, že v podstatě nelze nevyvratitelně dokázat, jestli pravdivé. Jinak řečeno, i v takové klíčové oblasti, jako je vzdělání, dost tápeme. Při pohledu na grafy a uzavírající se mezeru mezi odměnami jednotlivých skupin mě ale napadá ještě jeden, dosud nevyřčený faktor, který bychom mohli shrnout pod rčení „řemeslo má zlaté dno“:

Rozdělme si skupinu s nejnižším vzděláním na dvě kategorie – tu, která je vystavena mezinárodní konkurenci, a tu, která z větší části není – zedníky, topenáře, truhláře, tesaře, atd. Čtenář asi tuší, kam mířím. Možná žiji v atypické oblasti, ale dobrého řemeslníka není jednoduché najít. A takového, který by neměl dlouhou čekací dobu, jeden nepohledá. Řešení na úrovni jednotlivců je jednoduché: „Čekej, nebo se to nauč dělat sám“. Řešení ničím nesvázané ruky trhu je takové, že porostou mzdy (dobrých) řemeslníků (v některých uvedených grafech se děje možná právě to). Jejich odměny porostou absolutně, či alespoň relativně k odměnám těch vysoce vzdělaných. Já jim to přeju a sobě přeju, aby to za čas opět posílilo rčení o řemeslu a zlatém dnu. A následně počet lidí, kteří toho využijí.




Čtěte více:

Rozbřesk - Městskou dopravu a ruský rubl potkala černá labuť
03.12.2014 9:10
Co mají společného pražská tramvajová doprava a ruský rubl? Jen pár dn...
Free float na rublu nevydržel ani měsíc, centrální banka obnovila intervence
03.12.2014 9:50
Před necelým měsícem, konkrétně 10. listopadu, ruská centrální banka v...
Eurodolar dál padá před americkými čísly a ECB
03.12.2014 10:31
Společná evropská měna vůči té americká dál rychle ztrácí. Dnes ráno ...

Váš názor
  • Technická
    03.12.2014 12:45

    jestli by šlo (obecně) dávat grafy jako odkaz na obrázek s větším rozlišením. Tady nepoznám, co modře a co zeleně.
    sgt.Mike
    • Re: Technická
      03.12.2014 14:26

      Přesně tohle stejné mě taky napadlo :)
      Baba Jaga
    • Re: Technická
      03.12.2014 12:59

      Buď rád, ještě bys byl sveden na zcestí TA :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university