Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výborné zprávy z amerického trhu práce akciím nepomohly…

Výborné zprávy z amerického trhu práce akciím nepomohly…

11.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čísla z amerického trhu práce dopadla výborně - velice silný přírůstek pracovních míst (292 tisíc) a nárůst míry participace. Trhy se z nich ale moc těšit nedokázaly. Akciový index S&P 500 nejprve vyskočil vzhůru, ale nakonec zisky nedokázal udržet a skončil se ztrátou dalšího procenta. Celkově tak za první týden nového roku americké akcie ztratily více jak 6 %. Kde se nervozita na trzích bere a co čekat dál?

Za prvé, je třeba upozornit, že americká čísla až na trh práce v posledním měsíci překvapovala spíše negativně. Zejména z průmyslu kvůli kombinaci silného dolaru a padající ceny ropy nepřicházejí dobré zprávy. I když průmysl tvoří jen malou část americké ekonomiky (okolo 10 %), přicházející čísla setrvale snižují náš odhad amerického růstu ke konci roku (1,2 %).

Za druhé, trhy jsou dál primárně svázané nejistotou z dalšího vývoje v Číně. První týden se nesl ve znamení zmatků a nejistoty, jakými pravidly nakonec bude chtít Peking škrtit volné pohyby akciového trhu. Investoři znovu dostávají strach, že “strana” nemá situaci na trzích vůbec pod kontrolou a dají se čekat další ztráty yuanu i čínských aktiv.

A za třetí, silná čísla z amerického trhu práce si mohli někteří investoři přeložit jako záruku, že Fed bude pokračovat s utahováním měnové politiky dále, aniž by bral jakýkoliv ohled na problémy v Číně nebo tržní volatilitu. Je ale pravda, že většina trhu již sázky na růst amerických sazeb postupně snižuje - v tuto chvíli trhy věří již pouze růstu sazeb o 25-50 bps.

Co si z toho vzít? Zchladit napětí a nervozitu na trzích možná nebude tak jednoduché. I když věříme, že vyspělé trhy mohou ustát prohlubující se čínské potíže (pokud zpomalení Číny nepřesáhne 1-2 p.b.), nejistota na trzích může nějakou dobu přetrvat. V tomto týdnu mohou pozornost trhů přitáhnout vedle další série čínských čísel, především výroky členů Fedu. Bude zajímavé, jak budou reagovat na poslední nárůst tržní nervozity. postupně se pozornost začne také stáčet ke startující výsledkové sezóně v USA.

Region - forex
Polský zlotý pokračuje ve svém negativním trendu a spolu s ostatními emerging markets se sune ke slabším hodnotám. Největší nákazu nyní šíří do střední Evropy ruský rubl, který vinou kolabujících cen ropy propadl na roční minima a směřuje k minimům historickým.

Zlotý však trápí i domácí problémy, neb nová konzervativní vládnoucí garnitura se pustila od křížku s Německem a navíc zároveň tento týden začne vyměňovat členy bankovní rady. Kromě jiného bude senát posuzovat tři nové kandidáty do vedení NBP, tak také všechny tři ratingové agentury budu posuzovat na konci týdne kredit Polska. Zlotý tak může stoupat k námi cílené hranici EUR/PLN 4,40. V takové situaci nemusí zůstat zbytek střední Evropy imunní a dokonce i česká koruna by se mohla pohnout ke slabším hodnotám - zejména pokud se zítra ukáže, že česká inflace je zpátky na nule.

Dluhopisy
Výnosy bezpečných amerických a německých dluhopisů ukončily týden poblíž týdenních minim. Přes výborný výsledek amerických payrolls z investorů nespadla nervozita a to hrálo dluhopisům do karet. Stejně tak jako neschopnost ropy nalézt dno se dluhopisům také líbí. V tomto týdnu je kalendář ekonomických událostí slabší. V centru pozornosti zůstane další vývoj na čínských trzích a startující výsledková sezóna v USA. I pokud nervozita na akciových trzích přetrvá, nevěříme příliš v další výrazné zisky bezpečných dluhopisů.

Komodity
Cena ropy Brent v novém týdnu směřuje znovu dolů. Čísla z amerického trhu práce sice v pátek vyšla výborně, ale akcie ani ropa z nich nedokáží v zásadě nic vytěžit. Tržní sentiment přitom i přes setrvalý pokles cen zůstává negativní - čistá spekulativní pozice ve futures na americkou ropu WTI se minulý týden dále snižovala.

 
 

Čtěte více:

Ztráty z investování pomáhá efektivně řešit pyramidové portfolio
09.01.2016 12:00
Investování je podle Miloše Filipa, partnera Institutu pro finanční p...
Týden na měnách: Začátek roku ve znamení rudé Číny
08.01.2016 17:29
Podobně jako loni se ani letos nekonal žádný nudný a pomalý rozjezd do...
Souhrn pátečního vývoje na světových trzích
11.01.2016 8:25
ČR Poslední den tohoto týdne začal zklidněním na čínském akciovém trh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data