Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kontrariánské sázky: Automobilky a Německo nakrátko, dlouhé pozice v Polsku

Kontrariánské sázky: Automobilky a Německo nakrátko, dlouhé pozice v Polsku

20.01.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Sázkami proti trhu se dá vydělat hodně peněz. Dobře to ukazuje třeba nový film „The Big Short“. V souvislosti s ním se pak vybavuje jedna otázka: Když bylo tak výhodné vsadit v letech 2006 a 2007 proti hypotéčnímu trhu, jaké jsou nejzajímavější sázky proti trhu nyní? Jako návrh dávám kandidáty na čtyři krátké pozice a abychom nebyli příliš pesimističtí, navíc i jednoho kandidáta na pozici dlouhou.

Výrobci automobilů

Ještě jsme se nedostali do bodu zlomu. Objem peněz, který teče do vývoje samořídících vozů, je ale tak velký, že nemůže trvat dlouho a tato auta se stanou běžným produktem. Neposlouchejte pochybovače, jsou to ti samí lidé, kteří tvrdili, že nikdy nebudeme používat platební karty v online obchodech, protože to je příliš rizikové. Samořídící automobily nám uspoří mnoho času. Každý produkt, který nám šetří tuto vzácnou komoditu, si vytvoří obrovský trh.

Ford nedávno oznámil, že zdvojnásobí počet svých samořídících vozů. Mercedes má samořídící nákladní vůz i osobní automobil. BMW a čínská internetová společnost Baidu nedávno dokázaly projet se samořídícím vozem BMW několik kilometrů Pekingem. Problém ale spočívá v tom, že samořídící auta nebudou připomínat tradiční vozy. Jen málo společností je schopno úplné transformace. Ta se povede jen několika málo automobilkám, většina z nich je ztracena. Ještě lepší než u automobilek ale bude otevírat krátké pozice na finančních institucích, které mají v portfoliu velký objem úvěrů financujících nákup aut. K tomu můžeme přidat pojišťovny, které se zaměřují na automobily a související oblasti. Samořídící auta nehavarují a i kdyby, soudit se mezi sebou budou softwarové společnosti a ne řidiči.

Německo už nevypadá tak dobře jako dřív

Německo má rozvinutý automobilový průmysl, který tvoří 2,7 % jeho HDP a 20 % exportů. Z výše uvedených důvodů tento sektor projde hlubokým strukturálním poklesem. Německo přitom nemá žádnou významnou internetovou společnost, která by mohla využít boomu v oblasti samořídících vozů. Jedinými evropskými zeměmi, které z jejího rozmachu mohou těžit, jsou Švédsko a Velká Británie.

Prodej obráběcích strojů do Číny už Německo také nepotáhne. A zbytek eurozóny už mu nebude tolerovat jeho přebytky, které sají život z periferie měnové unie. Dříve či později přijde změna a Německo kvůli ní ztratí. Navíc můžeme přidat demografický vývoj, protože se zdá, že Německo se stává dalším Japonskem. Během třiceti let se Německo stane, co se týče velikosti populace, menší zemí, než je Velká Británie. Zvážit bychom měli zejména krátké pozice na německých vládních dluhopisech. Jejich nulové výnosy znamenají šílenství u země, která míří do popsaných problémů.

Kanada se domnívá, že se může dostat z recese utrácením

Volby v Kanadě vyhrál Justin Trudeau. Ten podporuje velký státní sektor a jeho plánem je ukončit recesi pomocí vyšších státních výdajů. Slibuje velké investice do infrastruktury a daňové úlevy. Problém spočívá v tom, že Kanada si takového politika zvolila v době, kdy ceny ropy leží nízko. Jde o zemi, která je v podstatě komoditní ekonomikou závisející zejména na exportech ropy. Kanadský dolar už prudce oslabil a může v tom ještě pokračovat. Ze strukturální recese se nyní lze dostat zvýšením vládních výdajů asi tak stejně jako v sedmdesátých letech.


Máme tu příliš mnoho hedge fondů

Boom alternativních investic se blíží svému konci. Hedge fondy jsou zavírány a peníze do tohoto sektoru už netečou. I George Soros, který celé odvětví v podstatě založil, uzavřel svůj hedge fond novým investorům. Důvod je jednoduchý: Těchto fondů je příliš mnoho na to, aby mohly všechny dosahovat lepší návratnosti než celý trh. Jejich správci bohatli mnohem rychleji než investoři a takový stav nemůže trvat dlouho. Hedge fondy ale většinou nejsou obchodované a tudíž u nich nelze jednoduše otevřít krátké pozice. Lze to však učinit u společností, které na fondech závisejí. Příkladem jsou investiční banky a dealeři. Ti budou trpět.


Sázejte na Polsko

Z Polska se pomalu stává jedna z nejsilnějších evropských ekonomik. Má nízký dluh a silnou průmyslovou bázi. Nyní dosahuje polský HDP na hlavu 65 % průměru EU a Varšava je bohatší než Vídeň. Nedávno zvolená vláda je pravicová a euroskeptická a EU ji ráda kritizuje. Vláda mimo jiné odmítá euro a distancuje se od Bruselu, což Polsku určitě škodit nebude. Jeho ekonomika totiž může i nadále růst bez větších obtíží rychleji než zbytek Evropy a velikostí by mohla předhonit ekonomiku italskou a španělskou. Pak by se stala čtvrtou největší v Evropě. Takový vývoj ale ještě není odražen ani na měnovém, ani na akciovém trhu.

Autorem je Matthew Lynn.

Zdroj: The Telegraph


Váš názor
  •  
    20.01.2016 6:56

    S tou Kanadou, Polskem a Hedge fondy bych souhlasil. Se zbytkem moc ne...
    qwer
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m