Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo se bojí Fedu? Investoři v komoditách to podle Goldman Sachs být nemusí

Kdo se bojí Fedu? Investoři v komoditách to podle Goldman Sachs být nemusí

10.05.2017 12:12, aktualizováno: 10.5. 13:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pokud má mít někdo strach z americké centrální banky, určitě ne investoři do komodit. Surovinám se dařilo nejvíce právě tehdy, když Fed zvyšoval sazby. Takový je závěr nejnovější analýzy banky Goldman Sachs, která má u této třídy aktiv doporučení v portfoliu nadvážit („overweight“). Je ale její prognóza opravdu bez mráčku?

Analýza vychází z dat zpětně do roku 1988 a zahrnuje čtyři cykly zvyšování sazeb. Surovinám se dařilo nejlépe v obdobích, kdy úrokové sazby v USA rostly. Návratnost byla v takovém případě vyšší než návratnost akcií a dluhopisů. K podobnému zjištění analytici dospěli, když se podívali na zpřísňování měnové politiky v Číně.

„Intuitivně to dává smysl, protože důvodem, proč Fed zvyšoval úrokové sazby, byly známky přehřívání ekonomiky,“ tvrdí také GS. „Silná agregátní poptávka, rostoucí mzdy a cenová inflace jsou přesně tím obdobím, kdy se komoditám daří nejvíc.“

Americká analýza

"Goldmani" přitom přišli ještě s jednou analýzou. Ta se týká přímo USA a říká, že doba, kterou se tamní ekonomika zotavuje po finanční krizi z let 2007-2008, by mohla být nejdelší v historii. Šanci, že se tak stane, vidí GS nyní na zhruba 66 procent. Důvod pro takové tvrzení? Největší světová ekonomika zažívá expanzi již 95 měsíců, říká banka. V dějinách USA se přitom stalo jenom dvakrát, že hospodářská expanze trvala déle, jak alespoň ukazují data zpětně do roku 1854.

A špatná zpráva? Pravděpodobnost, že Spojené státy postihne v příštích devíti čtvrtletích hospodářská recese, vidí banka nyní na 31 procent. A toto číslo se zvyšuje.

Pokud jde o komodity, ty po loňské rally letos zatím klesají. Index Bloomberg Commodity Index letos odepisuje zatím zhruba 5,8 procenta. V útlumu jsou ceny ropy, které minulý týden prošly dramatickým výprodejem. Na procenta se nedaří ani cukru, topnému oleji či zemnímu plynu. Slabší jsou i některé obecné kovy. Oproti tomu americkým akciím se vede a trhají rekordy. Poslední padl nejnověji v úterý, když širší index S&P zahájil seanci na čerstvém historickém maximu.

Rizika. Jsou?

GS na základě nejnovější analýzy a s poukazem na velmi solidní kondici na americkém pracovním trhu a očekávané zrychlení inflace k dvouprocentnímu cíli říká, že nadcházející rok vidí pro komodity příznivě. S obdobným závěrem přišla v pondělí také švýcarská UBS: Podle ní by silnější růst globální ekonomiky a větší disciplina na straně nabídky měly připravit půdu pro to, aby se ceny komodit vydaly v příštích měsících nahoru.

Existují tedy nějaká rizika?

GS vidí hned tři: Možnou revoluci na trhu s energiemi, kde by americká ropa z břidlic mohla zásadním způsobem změnit to, jakým způsobem reaguje nabídka ropy na poptávku. Dále vývoj v Číně, odkud v minulých dekádách vanul silný vítr do plachet. To je něco, co se s čínským přechodem na ekonomický model založený více na službách a spotřebě zřejmě nebude opakovat. A za třetí, ekonomické podmínky současného cyklu utahování měnové politiky se od těch minulých mohou lišit.

Vztah mezi komoditním indexem Bloomberg Commodity Index a úrokový sazbami vyhlašovanými Fedem (horní hranice pásma) ukazuje následující graf:

glco

Jaké komodity tedy ano?
 

Když Spojené státy zvyšují sazby, mohou si nejlépe vést obecné kovy před energetickými komoditami, vzácnými kovy a zemědělskými surovinami, říká také GS. O příčinný vztah mezi úrokovými „hiky“ a zdražováním komodit ale ani zdaleka nejde. „Ekonomika, která je v pokročilejší fázi cyklu, pohání jak rally v komoditách, tak rozhodnutí centrální banky zvýšit sazby,“ říkají její analytici.

UBS očekává, že nejlépe by se v pozdější fázi ekonomického vzmachu mělo dařit energiím a průmyslovým kovům v čele s ropou, zemním plynem a mědí. Brent by se podle banky mohl v létě obchodovat kolem 60 dolarů za barel (středeční vypořádání bylo na ceně 48,73 USD). Naopak drahé kovy budou prý zaostávat. Zlato by během příštích 3 měsíců mohlo otestovat hranici 1 200 dolarů, ale i nižší hodnoty (dnes se zlato obchoduje kolem 1 223 dolarů za unci). Mezi nejméně preferovanými cíli vidí švýcarská banka také bavlnu a dobytek na porážku a mezi rizikové faktory, které je třeba ve druhém pololetí sledovat, počítá utahování měnové politiky v Číně.

Zdroje: www.bloomberg.com

 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Podle Fedu je zpomalení jen přechodnou záležitostí
04.05.2017 9:17
Americká centrální banka vidí současné zpomalení pouze jako přechodnou...
Technická analýza: Mění ropa trend?
04.05.2017 15:21
Lehká americká ropa zvolna opouští trendové formace budované od loňsk...
Neměl by Fed utahovat rychleji?
08.05.2017 12:30
Když Fed během krize a v pokrizových letech prováděl masivní monetární...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data