Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Česko je nejnezdravější zemí světa

Studie: Česko je nejnezdravější zemí světa

26.09.2017 11:09
Autor: ČTK

Česká republika je nejnezdravější zemí na světě, pokud jde o kombinaci konzumace alkoholu a tabáku a o počet obézních lidí. V první desítce je devět bývalých komunistických zemí ve střední a východní Evropě, desáté jsou Spojené státy s Litvou. Na druhém místě je Rusko, na třetím Slovinsko, sousední Slovensko je páté. Vyplývá to ze srovnávací studie 179 zemí světa, o které informoval britský server Clinic Compare, který se opírá o veřejně dostupná data Světové zdravotnické organizace (WHO), americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Světové plicní organizace (WLA).

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu a země je na 11. místě co do spotřeby tabákových výrobků. Celkově třetí Slovinsko je na šestém místě v množství vykouřených cigaret za rok, a sice 2637 na osobu. USA se do první desítky dostaly kvůli rozšířené obezitě, která postihuje 35 procent jejich obyvatel. Jinak nejobéznější jsou obyvatelé tichomořských ostrovů - Samoa má takto postiženo 41,6 procenta populace.

"Nejzdravější" zemí světa je v této srovnávací studii Afghánistán s pouhými 2,7 procenta obézních obyvatel. Země je také ve skupině 20 států světa, kde se nejméně kouří a pije alkohol. Do skupiny deseti "nejzdravějších" jsou zařazeny další velmi chudé země jako Guinea, Niger nebo Eritrea, Somálsko a Etiopie. Studie tak nezohledňuje okolnost, že jde o regiony postižené častým ozbrojeným násilím, opakujícími se epidemiemi a rozšířenou podvýživou.

Britský list The Independent ve svém komentáři uvádí, že obyvatelé České republiky vycházejí ze studie jako jedni z největších "ochmelků" na světě. Neupozorňuje ale na fakt, že konzumace je evidována zeměpisně, a tedy že se na ní podílejí například i zahraniční turisté, včetně těch britských, kteří hromadně pořádají víkendové nájezdní výlety do pražských restauračních zařízení.

Nejnezdravější země světa:

1. Česko
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bělorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvatsko
8. Polsko
9. Lucembursko
10. Litva, USA

 

Nejzdravější země světa:

1. Afghánistán
2. Guinea
3. Niger
4. Nepál
5. Kongo (Konžská demokratická republika)
6. Eritrea
7. Malawi
8. Somálsko
9. Mozambik
10. Etiopie

 


Čtěte více:

Mankiw: Proč je to se zdravotnictvím vlastně tak složité
13.08.2017 18:03
Americký prezident Donald Trump v únoru poznamenal, že oblast zdravotn...

Váš názor
  • trapné
    27.09.2017 12:43

    již dlouho jsem nečetl tak trapně a jednostraně zaměřený článek (jen na obezitu, kouření tabáku a alkohol) - tamní vědátoři asi neměli nic lepšího na práci, věřím, že jim za to nezaplatili ani libru. Až srovnají kvalitu zdravotní péče, dostupnost jídla (nejen nadbytek škodí), kouří se nejen tabák ... a co třeba makovice v afgánistánu. Jedno se jim musí nechal (což tam ale neuvedli) češi do sebe cpou tolik nezdravých náhražek pod takovým tlakem, že by se z nich jiným evropanům udělalo blivno. Teď je ale otázka, jestli jsme díky tomu nezdraví, nebo naopak imuní.
    studentxxx
    • Re: trapné
      27.09.2017 18:38

      A není ti trapné se dívat na svého hradního pána jak vyniká mezi ostatními státníky, při společném focení nebo jak mu musí pomáhat při chůzi dvou členná ochranka. Nebo když jsem viděl na rodinném večírku, když se pantátové předháněli a chlubili, když ukazovali čí šestiletý kluk vypije víc piva. Taky něco napovídá.
      Asitak
  • .
    26.09.2017 22:15

    Máme se tak dobře, že o tom většina populace ani nemá představu...
    QEntity
  • PS už pracuje na zákonu zakázat knedlíky
    26.09.2017 20:52

    Zdalipak by i na to, ve jménu vylepšit zdraví národa a tím ušetřit ve zdravotnictví a pohřebních službách, třeba káply taky nějaké dotace. Pane Babiši tady máte příležitost si napravit svojí reputaci a udělat něco pro národ i pro sebe. Lepší než to ČH.
    Doktor
  •  
    26.09.2017 15:23

    Mohu-li soudit ze svých cest, pak nejméně zdraví mi přijdou Britové. Možná toho celkem nevypijí jako my, ale jejich zvyk uchlastat se v pátek do němoty ještě před 11tou mi přijde extrémně nezdravý. Český pantáta lámající do sebe co večer tři lahváče, aby přetrpěl manželčinu Ordinaci mi proti tomu zdá se být velmi umírněným pijanem, ač třeba za týden naláme dvakrát tolik jako Brit. Asiati pak děsně hulí, a to takřka výhradně chlapi, takže jestli spotřeba cigaret na obyvatele nevychází ofiko moc vysoká, třeba násobiti dvěma a přičíst po domácku pěstované kuřivo. V Etiopii se taky hodně chlastá domácí pivo a třetina země přestává makat ve dvě odpoledne a začíná žvýkat čát/qát. To je sice slabá, ale přesto droga, která vám odrovná dásně, vede k rakovině a má dosti destrukční dopady ekonomické (táta dělá jen půl dne a lístky čátu nejsou zdarma). Stejně jako ve zbytku Afriky se chlastají lihoviny neznámé kvality a mládež s oblibou čuchá ředidlo. Nízká míra obezity je samozřejmě v těchto krajích přímo úměrná hluboké kapse, nicméně i kvalita stravy za doporučeními dietologů dosti pokulhává. Matky často tlačí do dětí kukuřičnou kaši, protože je nejlehčí na přípravu a nejstravitelnější. Že nemá žádné vitamíny a chybí jí velká část životně důležitých živin je informace, kterou místní školy opomněly matkám předat. Ve výsledku i děti najedené jsou podvyživené a jejich úmrtnost daná oslabenou imunitou tomu odpovídá.
    mirek
  • Je na tom zrno pravdy
    26.09.2017 14:13

    Přes všechny slabiny citované studie ne zrnko, ale zrno je třeba jí přiznat. Jak kouření, tak obezita i alkohol způsobují závažné zdravotní komplikace, snižující kvalitu života. Nadměrná konzumace ve srovnání s vyspělými státy je zřejmá, je projevem nízké zdravotní gramotnosti a tím špatného životního stylu. "Já na to mám" je buranská fráze.
    Rudolf Strýc
  • kvalita života
    26.09.2017 11:34

    Výborná studie. Ukazuje na vysokou životní úroveň v Česku. Nejenom, že si umíme vydělat peníze na alkohol, cigarety a dobré jídlo, ale ještě si to hezky užijeme ve velkém...
    pmx
  • Řešení
    26.09.2017 11:31

    imigrantské krize v režii Bruselu: odeslat nežádoucí migranty do nejnezdravější země...
    Kalka.
  • odborníci
    26.09.2017 11:23

    Evidentně dobře zpracovaná studie. Nejzdravější jsou v Somálsku a Etiopii, protože netrpí obezitou. Já osobně jim nezávidím. Klidně zůstanu u svého českého životního stylu.
    pmx
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení