Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padající gigant, který ukazuje, co se stane s Amazonem

Padající gigant, který ukazuje, co se stane s Amazonem

27.09.2017 18:57

Občas se říká, že historie se opakuje a to zejména v případech, kdy se z ní nepoučíme. Ale kdyby se skutečně opakovala, byla by to asi příliš velká nuda. Ona se proto „jen“ rýmuje. Derek Thomson na stránkách The Atlantic rozvíjí zajímavou „rýmovací“ úvahu. Tvrdí, že pokud chceme odhadnout, co se stane se společností Amazon a jaké budou její kroky, stačí se podívat na historii společnosti Sears. Podívejme se na tuto tezi detailněji.

Jak píše Thomson, před internetovou revolucí byla revoluce poštovní. Od konce devatenáctého století díky ní Američané trávili nemalou část svého volného času listováním v katalozích Searsu, objednané zboží k nim nejdříve doráželo zejména vlakem, pak přímo poštou. Právě Sears byl prvním a následně také největším prodejcem přes tento historický „internet“. Začal s jedním produktem – hodinkami (Amazon začal s knihami). Pak ale nabízel širokou škálu zboží a zároveň dosahoval vysoké efektivity svého provozu. Pro nejednoho zákazníka se tak stal jedinou volbou, budoval obrovské sklady, byl schopen kupovat za nižší ceny, měl vyjednávací sílu. Jinak řečeno, úspory z rozsahu se dostavily v plné síle.

Pak ale udělal Sears jednu překvapivou věc – otevřel svůj vlastní kamenný obchod. Nejdříve ve svém vlastním skladu, ale brzy se začaly objevovat obchody všude a zejména na předměstích, kde byla levná půda a dostatek místa pro parkování. Na počátku roku 1925 neexistoval ani jeden kamenný obchod firmy, na konci roku 1929 jich bylo 300, ve městech, na venkově, v bohatých i chudých oblastech, všude. A nabízely všechno.

Sears tedy šel hodně podobnou cestou, kterou nyní jde „ničitel kamenného maloobchodu“ Amazon. Nakonec ale ukázal, že „internetový“ prodej se nekanibalizuje s kamenným. Z jeho historie je také zřejmé, že chyby jsou nevyhnutelné – jednou z hlavních byl velmi strohý počáteční koncept prodejen Searsu. Z dlouhodobého hlediska je ale asi nejzajímavější třetí poučení, které se ale netýká ani zdaleka jen Searsu: S tím, jak firma získává na dominanci a oblibě, roste protitlak, který se nakonec může změnit ve výraznou averzi a to jak na straně veřejnosti i regulátorů.

U nejedné společnosti bych se dokonce nebál tvrdit, že to, co jí dostalo na vrchol, jí nakonec pošle na dno. Konec konců to vlastně platí i o Searsu, který dokázal rozpoutat revoluci, ale svůj model už v době, kdy maloobchodu začal kralovat skutečný internet, opustit nedovedl. Z následujícího obrázku vidíme, že nejdříve finanční krize a posléze strukturální změny v odvětví a samozřejmě také strategie firmy se na cena akcie této společnosti podepsaly dosti znatelně (za povšimnutí také stojí obrovská volatilita akcie, která celou věc ještě umocňuje):

js


Zdroj: Financial Times

Searsu dlouhodobě klesají tržby, podle analytického konsenzu by tomu tak mělo být i nadále a v roce 2019 by měly být na méně než polovině tržeb roku 2014. Provozní zisk je dlouhé roky v záporu a co hůře, v červených číslech je i provozní tok hotovosti (o volném cash flow nemluvě). Firma to „řeší“ dezinvesticemi a růstem dluhu. Při tom všem se ale trh stále domnívá, že vlastní jmění společnosti má hodnotu 770 milionů dolarů. Snad pod vlivem uvažování ve stylu reálných opcí, či snění o čisté likvidační hodnotě aktiv společnosti (účetní hodnota vlastního jmění je ale také hluboko v záporu).

Možná, že se managementu Searsu nakonec podaří obrat k lepšímu. S ohledem na současnou situaci by to byl mnohem heroičtější výkon než expanze firmy v době jejích začátků. V kontextu dnešní úvahy a rýmování historie to ale hlavně celé implikuje, že jednou padne i Amazon a i jej položí dřívější silná stránka a přelomový byznys model. Možná, že mu také vrátí úder Walmart, možná čínská konkurence. Možná že mu nakonec uškodí to, že akcionáři nevyžadují své peníze zpět a jsou spokojeni s neustálou expanzí. Každopádně je ale téměř jisté, že jednou na jeho místo nastoupí něco jiného. Nenechme se ale mýlit – lekce z rýmovačka od Searsu je pro současné investory veskrze pozitivní. K tomu všemu by totiž podle ní mělo dojít až za mnoho desítek let.


Čtěte více:

Tři akcie pro dlouhodobé investory, z toho jedna do elektrických šoků
21.09.2017 18:46
Na investičním webu Fool.com se poměrně často objevují doporučení a čl...
Proč o nejvýznamnějším kapitálovém trhu na světě soustavně tvrdíme dvě neslučitelné věci?
22.09.2017 18:12
Některé věci jsou naprosto jasné. Tak jasné, že ani není třeba se o n...
Fed by chtěl akciového býka hýčkat ještě řadu let
25.09.2017 18:58
Při hodnocení současné mimořádně dlouhé fáze expanze americké ekonomik...
Jsou odkupy investiční příležitostí, či spíše varováním?
26.09.2017 18:52
Když Fed prováděl svou monetární stimulaci, zaznívala dlouhá řada názo...

Váš názor
  • dan
    06.10.2017 14:24

    Neskutečná směska chyb, omylů, hloupostí a rádoby osvícených závěrů. Všechno jednou zanikne - to je nám ale převratná novinka. Že zrovna u Amazon je tato situace někde v nedohlednu, autorovi vůbec nevadí, aby čtenáře poučil v dalším komentáři na úrovni hospodského žvanění.
    Čím dál větší bláboly
  • Nevím jak pan Soustružník a kdy u Sears nakupoval
    27.09.2017 23:54

    Ale já u Simson Sears i Roebuck Sears nakupoval již před 50 lety a stále tam nakupuji. Nářadí nakoupené u nich dodnes používám a stále drží. Je to staré poctivé nářadí, Made in USA. U nás by proti nim OBI nebo Bauhaus neměli šanci.
    asitak
    • Re: Nevím jak pan Soustružník a kdy u Sears nakupoval
      28.09.2017 0:18

      A to je právě ten problém, že tam nakupují jen lidé, co tam nakupovali i před 50-ti lety. Mladí chodí jinam...
      qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data