Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Netflix je skoro bez konkurence, jedné metrice se ale do černého nechce

Summary: Netflix je skoro bez konkurence, jedné metrice se ale do černého nechce

17.04.2018 17:00
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

USA:

Netflix

Internetová televize vygenerovala v uplynulém kvartálu tržby ve výši 3,7 mld. USD, což značí 40% yoy nárůst, avšak v souladu s konsensem trhu. Provozní marže se rozšířila z 9,8 % na 12,1 %, nicméně nečekaný nárůst neprovozních položek zbrzdil čistý zisk na akcii. Ten se sice vyšvihl vzhůru o 65 % yoy na 0,76 USD, nicméně událo se tak v souladu s konsensem trhu. Volný cashflow je nepřekvapivě záporný (-280 mil. USD), ve srovnání s predikcemi trhu (-700 mil. USD) se však díváme na uspokojivé číslo. Původní výhled na volný cashflow pro rok 2018 v rozmezí -3 až -4 mld. USD zůstává bohužel nedotčen.

V případě Netflixu však trh nedbá vatry vytvořené ze spálených peněz. Důležitý je pro něj růst trhu symbolizovaný předplatitelskou bází. Ta narostla o dalších 7,4 mil. uživatelů (většina na nízkomaržových zahraničních trzích), což je podstatně více než trhem očekávaných 6,3 mil. Nelze opomenout také fakt, že i když má růst v dalším kvartálu zpomalit na 6,2 mil., pořád by měl být o 900 tis. uživatelů rychlejší proti predikcím trhu. Zákazníci jsou také ochotni připlatit si za nadstandardní služby (např. vyšší rozlišení), což má pozitivní dopad na průměrné tržby z jednoho uživatele. Ty se meziročně zvedly z 25,4 USD na nynějších 28,9 USD.

Výsledky jsou to tedy opět smíšené. Provozní metriky vypadají nesmírně dobře, avšak pokoj nám nedá volný cashflow, jenž se navzdory neexistující konkurenci (v rámci streamingu) není schopen překlopit do černých čísel. Zlomovým bodem bude příští rok, kdy Disney uvede svou vlastní internetovou platformu.

Akcie Netflix dnes rostou o 7 %.

Goldman Sachs

Díky svým kvartálním výsledkům zanechal Goldman Sachs ostatní doteď reportující banky v prachu za sebou. Zvýšenou volatilitu prvního čtvrtletí dokázal naplno využít a tržby vytlačil vzhůru o 25 % yoy na rovných 10 mld. USD, čímž překonal konsensus o skvělých 15 %. Na provozních nákladech se sice projevil růst bonusů pro zaměstnance, nicméně stejně se podařilo stáhnout efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) z 68 % na 66 %. Čistý zisk na akcii navíc podepřela daňová reforma, a ten se tak dostává na 6,95 USD (+65 % yoy) překonávajíce predikce o 1,4 USD.

Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) dokázal posílit své tržby o 30 %, což je vzhledem k špatným výsledkům konkurence o to lepší zpráva. Slabý výkon poplatků za poradenské služby však stáhl výkon celé divize dolů k 9% yoy růstu.

Finanční trhy: Slabá klientská aktivita byla u konkurence příčinou špatných čísel segmentu FICC. To však není pravda v případě Goldmanů - tento segment posiluje o 20 % yoy. Vysoká volatilita pomohla i příjmům z obchodování s akciemi, kde zlepšená klientská aktivita, deriváty, poplatky a větší průměrný majetek klientů vyhnaly tržby vzhůru o 40 % yoy na 2,3 mld. USD, čímž výrazně překonaly konsensus trhu.

• Investice a úvěry: Zatímco na dobrý výsledek investic typu Private Equity jsme si již stihli zvyknout (+35 % yoy na 1,1 mld. USD), tak úvěrový byznys nám vykouzlil úsměv na tváři. Navzdory tomu, že úrokové marže se u konkurence nedokážou odrazit ode dna, tak čistý úrokový výnos úvěrového portfolia přinesl Goldmanům nárůst tržeb o 50 % yoy.

• Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy o 20 % yoy na 1,8 mld. USD, což bylo způsobeno jak poplatky za nadstandardní výnosy (+75 % yoy), tak celkovým růstem objemu spravovaných aktiv (+10 % yoy na 1,5 bil. USD).

• Kapitálová pozice: I v tomto případě se Goldman Sachs odlišuje od svých soupeřů, jejichž kapitálový polštář se vinou daňové reformy mírně ztenčil. Kapitálová přiměřenost CET1 díky poklesu rizikově vážených aktiv narostla o 20 bps qoq na 12,1 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) lehounce ubralo z 5,8 % na 5,7 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROCE) se vyhoupla na 15,4 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Goldman Sachs ostře kontrastují s tím, co předvedly ostatní banky – myšleno v dobrém slova smyslu. Výnosy z primárního úpisu cenných papírů, FICC segmentu a čistý úrokový výnos na úvěrovém portfoliu – to všechno se předvedlo v ukázkovém světle.

Akcie Goldman Sachs klesají o 1 %.


 
 

Čtěte více:

Summary: Deutsche Bank mění vedení, Novartis sází na léčbu svalové atrofie
09.04.2018 17:34
EVROPA: Deutsche Bank Ikona německého bankovnictví (a také pokut za ...
JP Morgan k dobrým výsledkům pomohlo obchodování na akciových trzích, konsensus by ale bez bonusu nepřekonal (komentář analytika)
13.04.2018 15:50
První čtvrtletí roku se neslo ve znamení vysoké volatility na trzích, ...
Summary: JPMorgan otevřela sezónu úspěšně. Naopak Citi nenadchla
13.04.2018 17:27
Citigroup Výsledky Citigroup nás v porovnání s její větší rivalkou JP...
Summary: Bank of America investory nenadchla
16.04.2018 18:04
Podtón, který s sebou přinášejí výsledky Bank of America, v podstatě k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data