Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faktory, které nejvíce ovlivňují dlouhodobou návratnost investic

Faktory, které nejvíce ovlivňují dlouhodobou návratnost investic

15.06.2018 10:50, aktualizováno: 15.6. 10:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jaké jsou nejdůležitější faktory, které ovlivňují návratnost investic od chvíle, kdy člověk začne investovat a spořit, do doby, kdy začne své úspory v penzi čerpat? Známý investor Barry Ritholtz na stránkách Bloombergu a tvrdí, že pokud se na tuto otázku zeptáte profesionálů, dostane se vám širokého spektra odpovědí, které budou hovořit o ziskovosti obchodovaných firem, vývoji celé ekonomiky, valuacích, sazbách, sentimentu či třeba inflaci. Určitý problém podle něj tkví v tom, že některé faktory mají tendenci jít proti sobě a eliminovat se. Jako příklad dává rostoucí ziskovost a klesající valuace. „Jedna ruka dává, druhá bere a tento princip má hodně velký význam,“ vysvětluje Ritholtz. A nabízí svůj vlastní seznam faktorů, které jsou pro dlouhodobé investory nejpodstatnější.

Za prvé, výběr konkrétních akcií. Právě na něj se zaměřuje zřejmě většina investorů a médií a jde o výživné téma. „Není pochyb o tom, že ti, kteří jsou ve vybírání akcií lepší, budou realizovat vyšší návratnost. Nejde ale o jediný faktor a úspěšnost v této oblasti může být eliminována neúspěchem v oblastech dalších,“ varuje Ritholtz. 

Za druhé, náklady a výdaje. Mezi ně nepatří pouze náklady spojené s exekucí obchodů, ale i daně. I malé rozdíly tu v dlouhém období mohou vést k velkým rozdílům v návratnosti. 

Za třetí, alokace aktiv v portfoliu. Akademické studie podle Ritholtze opakovaně ukazují, že právě složení portfolia je důležitější než výběr konkrétních akcií. A lze to demonstrovat i na konkrétním případu: Investor může mít výbornou schopnost vybírat ty správné akcie, pokud ale akcie tvoří jen 20 % jeho celkového portfolia, s celkovou návratností tato jeho přednost moc nezahýbe. 

Za čtvrté, valuace. Ty se budou během vašeho života měnit podle toho, jak se na trhu pere býk s medvědem. Pro skutečně dlouhodobého investora ale nejsou valuace faktorem, nad kterým by měl velkou moc. „Představte si, že trh se propadne před obdobím, kdy spoříte a investujete nejvíce. To je dobrá zpráva, protože z tohoto propadu byste měli dlouhodobě těžit. Smůlu měli naopak například ti, kteří začali peníze ze svých investic čerpat poté, co praskla technologická bublina,“ píše Ritholtz. 

Za páté, vaše celoživotní návratnost investic bude nevyhnutelně ovlivněna tím, jak brzy s investicemi začnete a jak dlouho budete žít a investovat. Zatímco délka života je do značné míry dána prostým štěstím, to, kdy začnete investovat, je čistě na vás. 

Za šesté, pokora a ochota učit se. „Všichni jsme byli začátečníci, každý dělá chyby a platí to i o lidech jako Warren Buffet a Jack Bogle. Otázkou je, jak rychle dovedeme přijít na své chyby. Přílišné sebevědomí a nafouknuté ego jsou významnou překážkou. Čím dříve se poučíme, tím lepší bude naše investiční portfolio,“ radí Ritholtz. 

Za sedmé, chování a disciplína. Podle Ritholtze je právě chování investora pod tlakem klíčovým faktorem rozhodujícím o dlouhodobé návratnosti. „Vidíme to zas a znovu. Investoři jsou sami sobě tím největším nepřítelem a v průměru se chovají tak, že si zhoršují vlastní návratnost. Disciplína je přitom faktorem, který je (nebo by alespoň měl být) tím, co mají pod svou kontrolou,“ píše Ritholtz. A nakonec zmiňuje i vliv štěstí už proto, že „někdy nejde dost dobře rozlišit, kdy slavíme úspěch díky našim dovednostem, nebo prostě díky tomu, že nám osud přál“.

Zdroj: Bloomberg


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Italexit – matka všech krizí
12.06.2018 13:29
Známý ekonom Barry Eichengreen už před deseti lety popsal scénář, ve k...
Schwab: Vydržte, cyklus se ještě neobrátil
12.06.2018 11:51
Americké akcie měly v posledních týdnech tendenci růst, ale klidné obd...
Globální ekonomika opět překvapuje, tentokrát velmi pozitivně
12.06.2018 15:29
Globální ekonomika prošla v první polovině roku znatelnou změnou, prot...
Asi nejlepší plošný pohled na technologickou (ne)bublinu
12.06.2018 18:10
Goldman Sachs se před několika dny přidal k dlouhé řadě těch, kteří se...
Investor Mobius: KLDR představuje obrovskou obchodní příležitost
13.06.2018 10:49
Případné otevření severokorejské ekonomiky po mírové dohodě se Spojený...

Váš názor
  • demokrate i o Zemanovi by se dal natočit taký film.
    15.06.2018 21:57

    "...Někdo to bere to jako řeholi prý výkonu své funkce, Zeman ale zatrpkne a stane se z něj mrzutý mstivý stařík. Za to však nemohou novináři, ale pouze a jenom on sám. Zeman má problémy a jedním z nich jsou novináři. Jako prezidenta ho však musí sledovat a informovat o jeho „fungování“. Existuje ovšem mez, kterou do včerejška žádný z politiků nepřekročil. Až Zeman, nepřekvapivě a trapně, jak je jeho zvykem. Nyní jde o to, zda si to nechají líbit, nebo už se začnou bránit. Ne však prezidentovými ubohými zbraněmi, ale daleko chytřeji a na úrovni "
    ..
  • Jestli Cech investuje stejne jako voli sveho prezidenta
    15.06.2018 11:14

    Pak je nejlepsi kdyz si najde spolehliveho poradce a necha ho pracovat. Jinak se potaci mezi extremy a nakonec jsou jeho penize fuc a on splace nad vydelkem, jako pri prime volbe sveho prasedenta, ktery se neridi zadnymi moralnimi zasadami a hrabe jen pod sebe. Proc asi rusky oligarchove nechavaji sve penize opatrovat zapadnimi bankami na ktere se mohou splehnout i kdyz i mezi temi se najdou zlodeji. A to plati i ve vsem ostatnim. Kolik bysme usetrili, kdyby jsme si nechali i nase dalnice postavit za penize, nekym, kdo to umi, o soudnich vydajich, nervech a prostojich a opravach nemluve. Vsichni mluvi o uniku penez jinam, ale nejvic penez danovych poplatniku se ztraci u nas doma. V kapsach podvodniku nebo numetelu. Asi tak.
    ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení