Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Franklin Templeton: Všechny rozvíjející se trhy si nejsou rovny

Franklin Templeton: Všechny rozvíjející se trhy si nejsou rovny

19.10.2018 5:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Třetí čtvrtletí nebylo pro rozvíjející se trhy zrovna snadné období. Silnější americký dolar a jednání v zahraničním obchodu vytvořily spolu s místně specifickými problémy náročné podmínky. Nálada byla špatná, akciové fundamenty na těchto trzích ale ani zdaleka ne, připomínají investiční ředitel Manraj Sekhon a ředitel správy portfolií Chetan Sehgal ze společnosti Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

Co v současnosti bereme v potaz (ve 3 bodech)


1. Fed v září zvýšil hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, což bylo v souladu s očekáváními a třetí takový krok od začátku letošního roku. Všeobecně se očekává, že k dalšímu zvýšení sáhne I v prosinci a v příštím roce ještě třikrát. Někteří investoři se obávají, že rozvíjejícím se trhům by zvyšování úrokových sazeb mohlo uškodit. Podle nás ale předešlé cykly utahování měnové politiky nevedly k dlouhodobému sestupnému trendu. Poté, co se v prosinci 2015 sazby zvedly poprvé, stouply akcie rozvíjejících se trhů zastoupené indexem MSCI Emerging Markets Index v dolarovém vyjádření kumulativně o 40 %.

2. Eskalace obchodního sporu mez USA a Čínou vyústila v několik kol uvalování odvetných cel. Stalo se tak v období, které pro Čínu nepatří k nejsnadnějším. Její výhoda v podobě nákladů na pracovní sílu upadá a Peking se pouští do procesu snižování zadluženosti. My se ale domníváme, že reformy na nabídkové straně a oddlužení mohou pomoci snížit strukturální rizika.
Posun směrem k inovacím, technologiím a spotřebě jako hlavním motorům růst podporuje lepší udržitelnost zisků. Nadějné byly i firemní výsledky: mnoho firem nereportovalo pouze lepší provozní a finanční výkonnost, ale navrhly vyplatit větší část zisku akcionářům.

3. Schválení dvou důležitých zákonů, které byly nutné pro volby v roce 2019, a také solidní makroekonomické podmínky učinily z Thajska jeden z nejlépe performujících rozvíjejících trhů daného čtvrtletí. Ekonomika rostla ve druhém kvartálu meziročně nečekaně silnějším tempem 4,6 %, inflace zůstala pod kontrolou, i když ceny ropy rostly, a úrokové sazby jsou v blízkosti rekordních minim. Běžný účet platební bilance thajskému bahtu pomohl. A i když thajský akciový trh se vůči svým kolegům rozvíjejícím se trhům obchoduje s prémií, pořád na něm dokážeme najít akcie s atraktivní valuací. Hlavním příjemcem výhod plynoucích ze zotavení thajské ekonomiky jsou podle nás velké domácí banky, které nám připadají také atraktivně oceněné. Dalším bodem zájmu jsou maloobchodní společnosti, které by před volbami mohly profitovat z vyšší spotřeby.

Vyhlídky

Čína během uplynulé dekády překonala Spojené státy a pro většinu velkých rozvíjejících se ekonomik se stala podstatně důležitějším exportním trhem, hlavně kvůli svému košatícímu spotřebnímu trhu. Expanze zahraničního obchodu má tedy nyní kořeny hlavně v poptávce v rámci samotných rozvíjejících se trhů. Rostoucí protekcionismus na Západě může stáčet pozornost k regionálním dohodám. A je faktem, že Čína by chtěla nahradit Spojené státy na pozici hlavního obchodního hráče v Asii.

Na rozvíjejících trzích se nám obecně pořád líbí témata jako strukturální růst v technologickém sektoru, rostoucí spotřeba a ekonomické reformy.

Technologie přitom mění tvář globální ekonomiky. Zatímco rozvíjející se trhy kdysi potápěla špatná infrastruktura, digitalizace a nové technologie jim teď umožnily zabývat se otázkami typickými pro rozvoj a předstihnout technologickou změnu.

Šumu negativních novinových titulků se tolik nevěnujeme, raději se díváme, co je za ním: na základní fundamenty akcií coby třídy aktiv na rozvíjejících se trzích. Pozorujeme, že existuje ruptura mezi negativním sentimentem působícímna trhy a příznivými fundamenty těchto aktiv, jako je rostoucí cash flow, lepší kázeň v alokaci kapitálu, oddlužování firem, prosperující zisky a diskontované valuace.

Všechny rozvíjející se trhy nebudou zasaženy těmi stejnými faktory a výkonnost jednotlivých rozvíjejících se trhů se výrazně liší. Coby stock-pickers si na rozvíjejících se trzích dokážeme vybrat z různých příležitostí a vytvořit tak dobře diverzifikovaná portfolia, která se snaží vyvarovat nadměrnému riziku.

Hlavní trendy na rozvíjejících se trzích

Akcie na rozvíjejících se trzích zahájily třetí čtvrtletí na silném základě, konec období byl ale slabší. Index MSCI Emerging Markets ztratil za daný kvartál v dolarovém vyjádření 0,9 %, naopak MSCI World Index vyrostl o 5,1 %. Podhoubím byly nejednoznačné zprávy o zahraničněobchodních jednáních, silnější americký dolar a obavy týkající se konkrétních zemí.

0

Asijské akciové trhy táhly dolů Čína, Pákistán a Indie. Naopak akcie v Thajsku, Tchaj-wanu a Malajsii byly největšími vítězi.

Latinská Amerika byla v daném čtvrtletí regionem s nejlepším výsledkem. Nahoru ji táhla solidní kondice v Brazílii, volící si prezidenta, a v Mexiku, které uzavřelo obchodní dohu s Kanadou a USA. Peru a Chile ale zaznamenaly pokles.

Evropské rozvíjející se trhy jako celek během daného čtvrtletí také získaly. Před zvýšení statusu polského trhu z emerging market na status vyspělý, ke kterému přistoupila společnost FTSE, rostly polské akcie. Vyšší ceny ropy a atraktivní valuace vytahovaly ceny akcií v Rusku. Turecko ale zakončilo tříměsíční období dvouciferným poklesem, navzdory zářijovému zotavení, kterému předcházelo posílení liry a prudké zvýšení úrokových sazeb. Silný dolar a obavy z navrhované pozemkové reformy zhoršovaly náladu investorů v Jihoafrické republice.

Okrajové trhy (Frontier Markets) klesly, mimo jiné kvůli odlivům tříd aktiv. Libanon, Nigérie a Srí Lanka patřily k nejslabším. Bahrajnu, Ománu a Kuvajtu se dařilo lépe a kvartál zakončily s pozitivní návratností.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Zde předložené komentáře, názory a analýzy představují názory svých autorů, slouží výlučně informačním účelům a neměly by být považovány za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoli cenného papíru či doporučení zaujmout investiční strategii. Protože trh a ekonomická situace se mohou rychle změnit, komentáře, názory a analýzy jsou učiněné k datu zveřejnění a mohou se změnit bez dalšího upozornění. Tento materiál není koncipován jako komplexní analýza všech relevantních skutečností týkajících se jakéhokoli státu, regionu, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

 

Čtěte více:

Franklin Templeton: Červencovému zotavení vévodily okrajové trhy
28.08.2018 10:41
Červenec byl prvním měsícem tohoto roku, kdy si rozvíjející se trhy po...
Franklin Templeton: Tři události v Evropě, které vám v létě možná unikly
19.09.2018 15:32
Červenec a srpen jsou na evropských trzích tradičně klidnějšími měsíci...
Franklin Templeton: Zaměřeno na rozvíjející se trhy
24.09.2018 16:59
Ve světle poklesu turecké liry a argentinského pesa se obavy z přenosu...
Franklin Templeton: Biotech pohání inovace
11.10.2018 6:19
Po dosažení maxim v červenci 2015 začaly biotechnologické akciové titu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení