Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: G20 neskončila fiaskem, ale závěry jsou příliš obecné

Rozbřesk: G20 neskončila fiaskem, ale závěry jsou příliš obecné

03.12.2018 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Světová ekonomika stále zažívá velice příznivé časy. Přesto zasedání G20 připomínalo ostrou diplomatickou bitvu, kde se válčí o každé slovo. Na rozdíl od krizových let po pádu Lehman Brothers, kdy na setkáních panovala kooperativní nálada, je teď jakákoliv dohoda složitější a nová prohlášení čím dál obecnější. O víkendu se zástupci G20 sice dohodli na tom, že Světová obchodní organizace (WTO) potřebuje reformu. Už ale nikde není psáno jakým směrem. Rozdíly mezi postojem EU, která si přeje zachování a prohlubování systému “multilaterálního obchodního řádu”, a Spojenými státy, které věří, že bilaterálně vyjednané obchodní dohody jsou pro ně prospěšnější, jsou příliš hluboké na to, aby mohla panovat byť jen obecná shoda na tom, jakým směrem WTO reformovat. Rozdíly mezi EU a USA také otupují společný transatlantický tlak na Čínu. S tou vedou svoji obchodní válku USA v zásadě po vlastní ose, zatímco ze společného prohlášení G20 vypadla jakákoliv kritika Číny za nekalé obchodní praktiky nebo za nadměrné kapacity v ocelářském průmyslu.

I když možná společný tlak na Čínu slábne, ten americký v obchodní rovině za poslední rok výrazně zesílil. I proto nakonec čínský juan i akciové trhy přivítaly právě výsledky bilaterálního jednání čínského a amerického prezidenta. Na něm se oba dohodli, že odsunou nasazení nové vlny vzájemných celních opatření (která měla původně vejít v platnost od 1. ledna) o 90 dní. To čínské straně poskytne v nejbližších týdnech trochu více manévrovacího prostoru i na domácí politické scéně. I když nevěříme, že úleva bude dlouhodobá, minimálně jedna věc se o víkendu ukázala jasně. Zasedání G20 má na trhy o poznání menší dopad než oběd Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se zatím nedokázala příliš uvolnit a posunout se hlouběji pod 26,00 EUR/CZK. V tomto týdnu budou ústřední zprávou mzdy, které mohou zaostat za očekáváním trhu i ČNB. I proto nevylučujeme návrat koruny nad 26,00 EUR/CZK. Na druhou stranu koruně může pomáhat lepší nálada na globálních trzích (viz úvodník).

Zahraniční forex
De-eskalace napětí na poli obchodních válek po víkendové schůzce G20 přináší větší úlevu euru, neboť vyvolává dojem, že USA by nemusely zavést 25% cla na automobily (jak se Německo obává). Úleva tedy muže hnát eurodolar výše, ale vše má s ohledem na úrokový diferenciál své limity.

Tento týden bude především ve znamení amerických dat (ISM a trh práce). Kromě toho do obchodování s hlavními měnami může zasáhnout i zasedání OPEC+, jež začne ve čtvrtek.

Pro středoevropské měny mohou být výstupy z jednání G20 rovněž úlevou, přičemž dnes bude pozornost zaměřena na indexy podnikatelských nálad PMI, jež se v souladu s obdobnými indikátory v západní Evropě měly tendenci zhoršovat.

Ropa
Ropa má po víkendovém summitu G20 hned několik důvodů k optimismu, což se od rána projevuje více než 4% růstem cen. Zpět nad 60 USD/barel tak Brentu pomáhá výsledek schůzky ruského prezidenta Putina a saúdského prince bin Salmána, kteří se dohodli na pokračující spolupráci v rámci aliance OPEC+. Přestože zatím není jasné, jak rozsáhlé nakonec těžební škrty budou, dohoda na nejvyšší politické úrovni je klíčová pro hladký průběh čtvrtečního jednání kartelu ve Vídni. Za druhé pak ropu může těšit i dočasné příměří na frontě globálních obchodních válek mezi USA a Čínou, na které se dohodl pro změnu americký prezident Trump se svým čínským protějškem.

Tento týden bude veškerá pozornost směřovat do Vídně, kde bude ve čtvrtek a pátek zasedat kartel OPEC+. S ohledem na předjednanou politickou dohodu očekáváme obnovení těžebních škrtů a to v rozsahu přibližně 1,5 mil. barelů denně. To by mělo cenám dodat dodatečný impuls k jejich stabilizaci a zvrátit trend posledních dvou měsíců.


Čtěte více:

Kde je nejslabší bod eurozóny
03.12.2018 5:50
Politico tvrdí, že deset let po finanční krizi bylo pro evropskou ekon...
Výstupy z G20: Klíčové téma zamířilo k jednomu z nejpříznivějších scénářů
02.12.2018 11:06
Lídři dvaceti největších ekonomik světa G20 se na skončeném dvoudenním...
Trump: Čína souhlasila se snížením cel na osobní vozy
03.12.2018 8:27
Prezident USA Donald Trump oznámil, že Čína souhlasila se "snížením a ...
Světová banka dá 200 miliard USD na boj proti změnám klimatu
03.12.2018 8:30
Skupina Světové banky (SB) hodlá v průběhu pěti let od roku 2021 inves...
Dohoda na G20 dodala trhům pozitivní sentiment
03.12.2018 8:55
V pátek předvedla slušný zobchodovaný objem telekomunikace O2, která n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data