Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deset let býčího trhu naznačuje, jaká bude budoucnost

Deset let býčího trhu naznačuje, jaká bude budoucnost

11.04.2019 12:39
Autor: Redakce, Patria.cz

V březnu tomu bylo deset let, co začal velký býčí trh na akciích, který je podle investora a ekonoma Gavyna Daviese „jednou z největších finančních událostí posledního sta let“. Podle mnohých přitom tento růst cen akcií stál jen na „umělé“ monetární stimulaci. A ve chvíli, kdy se monetární politika vrátí k normálu, se ceny rizikových aktiv propadnou. Davies ovšem tvrdí, že takovou dávku skepse nelze opřít o reálná data. Což má i své implikace pro další vývoj na trzích.

Investor poukazuje na to, že ceny akcií se během posledního býčího trhu nedostaly nad svůj dlouhodobý trend. Z fundamentálního hlediska pak byl růst cen akcií tažen zejména růstem dividend a „to je pravděpodobně ten nejpevnější základ, na kterém může stát“. Konkrétně akcie posilovaly v průměru o 12,5 % a na dividendy z toho připadne 8,3 procentního bodu. 

Druhá v řadě podle pořadí významu je riziková prémie akciového trhu. Ta se v roce 2009 nacházela na extrémně vysokých hodnotách a nyní se podle Daviese pohybuje mírně pod historickými průměry. Znatelně menší význam pak měly změny reálných bezrizikových sazeb a očekávaného růstu dividend, protože obě tyto proměnné leží na podobné výši jako v roce 2009.

Pokud by při současném býčím trhu hrálo hlavní roli skutečně „umělé“ monetární uvolnění, tahounem trhu by naopak byly zejména bezrizikové sazby. Davies dodává, že pokles rizikových sazeb i růst dividend mohou být také vztaženy ke kvantitativnímu uvolňování. Dokonce je podle něj pravděpodobné, že QE tyto proměnné skutečně ovlivnilo. Ovšem to neznamená, že QE představovalo nadměrné či „umělé“ uvolnění. 

Investor dodává, že vývoj v americké i globální ekonomice spíše naznačuje, že monetární politika byla přes své uvolnění stále příliš utažená. Lze na to usuzovat například z vývoje nominálního produktu relativně k dlouhodobému trendu či z vývoje inflace. Obojí se vyvíjelo způsobem typickým pro situaci, kdy v ekonomice není dostatečná poptávka. Platí to zejména o eurozóně a Japonsku. 

„Je samozřejmě možné, že cyklický růst sazeb spustí dříve či později medvědí trh. Uklidnit nás ale může, že i po tak dlouhém býčím trhu stojí ceny akcií stále hlavně na pevném fundamentu a ne na hromadě papírových peněz. Akciový trh se nachází blízko dlouhodobého trendu a valuace zůstávají podle našeho modelu blízko historického standardu, i když se kloní k dražšímu konci tohoto rozmezí. Model predikuje, že v následujících třech letech bude nominální návratnost amerických akcií 4 – 5 %. Je to mnohem méně než v minulých letech, ale stále jde o pozitivní čísla. Velký býčí běh je u konce, to ovšem neznamená, že okamžitě dorazí medvědi,“ uzavírá Davies. 

Zdroj: FT


 

Čtěte více:

Finanční kořist populistů
07.04.2019 17:01
Skandály s praním špinavých peněz v Danske Bank a Swedbank už vedly k ...
Jak obnovit fungování kapitalismu
06.04.2019 16:28
„Když už i přední ekonomové zpochybňují myšlenku kapitalismu, je zřejm...
Jak dopadne německá sázka na Čínu?
05.04.2019 17:28
Německo je exportní velmocí. K tomu přispívá (vnímaný) poměr ceny a kv...
Víkendář: Jak se dobře připravit na recesi
07.04.2019 10:21
Nejeden ekonom predikuje v následujících 12 měsících ekonomické zpomal...

Váš názor
  •  
    11.04.2019 14:28

    Nechcem hodnotiť kvalitu analytikov, ale keby sa mal človek riadiť ich prognózami tak by asi skončil na psychiatrii. Za posledný mesiac analytici dávali prognózy ďalšieho vývoja na akciových trhoch od absolútne negatívnych cez neutrálne až po optimistické. Pre obyčajných investorov by malo platiť jediné pravidlo a to , že vývoj na trhoch my obyčajní smrteľníci nevieme ovplyvniť a preto treba mať buldočiu trpezlivosť a vydržať min. 5-6 rokov. V dlhodobom vývoji sa v podstate nedá prerobiť , jedine ak by nám nejaký poradca poradil nejakú blbosť. Treba sa držať jednej z Buffetových rád a to, že pri investovaní musíme mať "dobrý žalúdok" a sledovať vývoj svojej investície tak raz za qartál.
    Petrík
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data