Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Yardeni: Velký inflační omyl

Yardeni: Velký inflační omyl

08.08.2019 16:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký Fed, ECB a Bank of Japan během posledních deseti let provedly řadu kroků pro oživení ekonomiky. Ty ale podle známého ekonoma a investora Eda Yardeniho postupně ztrácely svou efektivitu. Americká ekonomika ovšem i přesto dosáhla značného zlepšení a Fed tak v roce 2014 ukončil program kvantitativního uvolňování. Nyní však přichází další zlom. Fed opět snížil sazby, ECB signalizuje vyšší pravděpodobnost snížení sazeb i přesto, že se již nachází v záporných hodnotách, a BoJ ještě ani nehovoří o nějaké normalizaci své politiky a její rozvaha dál roste. Tyto banky „bojují s mocnými silami deflace“, podařilo se jim ji odvrátit, ale stále nedokázaly vrátit inflaci na úroveň cíle ve výši 2 %. Yardeni se domnívá, že tato snaha je i nadále odsouzena k neúspěchu, protože ve hře jsou faktory, které centrální banky svou politikou nezmění.

Prvním faktorem je globální konkurence a rostoucí propojenost, která je svou podstatou deflační. Historie podle ekonoma ukazuje, že ceny rostou v dobách válek a pak klesají právě proto, že dochází k růstu efektivity, zostřuje se konkurence, trhy se propojují a nastává obrat v předchozí fragmentaci. Yardeni dokonce hovoří o „inflačním modelu míru a války“, který stojí na mikroekonomických základech dokonalé konkurence. Posun směrem k ní pak vysvětluje současné chování inflace na globální úrovni mnohem lépe než makroekonomické modely.

Dalším faktorem jsou zlomové změny v řadě odvětví, které přináší technologie a které sebou opět nesou deflační tlaky. Nyní podle ekonoma panuje „obrovská motivace pro snižování nákladů“, což souvisí se zmíněnou zostřující se konkurencí. Firmy se tak snaží využívat nové technologie a dosahovat díky nim vyšších marží. Platí to především v případě, kdy tyto technologie zvyšují šanci, že úplně odstaví konkurenty. Jenže ti uvažují podobně a navíc na trh přichází firmy nové.

Významnou měrou se na vývoji inflace a deflačních tlacích podepisují i dluhy. Centrální banky podle Yardeniho propadly mylnému dojmu, že jejich politika vedla k takzvanému Velkému uklidnění světové ekonomiky, které lze pozorovat někdy od osmdesátých let a které ukončila až poslední finanční krize. Ekonom se domnívá, že k němu skutečně přispěly, ale zároveň se podílely na prudkém růstu dluhů a následně ignorovaly rizika, která přináší. V USA se tak nakonec poskytovaly hypotéky i naprosto nesolventním dlužníkům, v Evropě se půjčovalo předluženým zemím na periferii a významnou měrou se zadlužila i řada rozvíjejících se zemí. Vše skončilo rokem 2008, „jehož důsledky jsou jednoznačně deflační.“

V neposlední řadě pak podle Yardeniho nesmíme zapomínat na demografický vývoj. Lidé žijí déle a mají méně dětí. K tomu mimo jiné přispívá urbanizace, protože vyšší počet dětí není ve městech tak výhodný jako na venkově. Ekonomika se stárnoucí populací pak většinou roste pomaleji a inflace v ní je nižší. Vláda se pak snaží více si půjčovat a kvůli vyššímu podílu starších lidí nemá ani moc na výběr.

Yardeni na závěr píše, že i současný šéf Fedu Jerome Powell začíná uznávat, že současná nízká inflace nemusí být jen monetárním jevem a centrální banky možná musí kvůli dlouhodobě nízkým neutrálním sazbám „přicházet s novými nápady a myšlenkami“. Jenže podle Yardeniho by spíše měly pochopit, že kvůli zmíněným silám nemá snaha o zvýšení inflace smysl a povede jen k nafouknutým cenám investičních aktiv a zejména akcií. Vše pak bude nějakou dobu v pořádku, ale „najednou už to v pořádku nebude“.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

 

Čtěte více:

Ekonom Petr Dufek: Inflace ustupuje, meziročně ceny vzrostly o 2,7 %
11.07.2019 9:32
V červnu se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 %, a to pře...
Pro všechny, kteří hovoří o akciové bublině a skryté hyperinflaci
15.07.2019 17:48
JPMorgan se s investory štědře dělí o svou novou čtvrtletní analýzu vý...
FRBSF: Proč je inflace všude tak nízko?
19.07.2019 10:50
Přehřívající se ekonomika nakonec podle tradiční logiky Phillipsovy kř...
ECB na sklonku Draghiho éry zvažuje změnu inflační cíle
18.07.2019 14:30
Zaměstnanci Evropské centrální banky údajně začali studovat možnou změ...

Váš názor
  • I N F L A C E ?
    09.08.2019 9:54

    __________________________________________________________________________ 1) Žádná deflace není, je inflace jak pig, jen se (zatím?) neprojevuje na spotřebním zboží (i když třeba ty brambory...), ale například na nemovitostech a akciích. __________________________________________________________________________ 2) Ale i inflace v běžném zboží existuje, jen by si státy nesměly opakovaně a účelově měnit metodiky jejícho výpočtu, aby jim to vycházelo "přiznivěji": __________________________________________________________________________ http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts __________________________________________________________________________ 3) I kdyby byla deflace, jako že není a ani nehrozí, tak to ničemu nevadí: __________________________________________________________________________ http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf __________________________________________________________________________ 4) Respektive vadí to dlužníkům (ale kdo je nutil se nadměrně zadlužovat?). Největší dlužník je stát, tedy TA SAMÁ organizace, která má v rukou statistický úřad (výpočet inflace) a centrální banku (generování inflace). __________________________________________________________________________ 5) Navíc roztleskávači inflace jsou mimo. Předpokládají, že jimi zavedené nízké (až záporné) úroky povedou k většímu utrácení. Pro své nepodložené poučky nevidí realitu. Třeba takovou, že když paní Nováková si do penze chce našetřit 2 miliony, tak když výnos jejího dluhopisového fondu nebude +3%, ale -2%, tak si bude muset pravidelně spořit citelně VÍC a tedy bude moci utrácet MÍŇ (poptávka po spotřebním zboží klesne, klesne HDP i růst cen zboží). __________________________________________________________________________ 6) Je prima, že soudruh Yardeni zmínil i další příčinu "deflace": demografický vývoj. No ale není to tak, že lidi nemají děti (nebo jedno v osmatřiceti), protože díky úžasné práci centrálních bank (nízké úroky, hledání výnosu kde jen se dá, QE, měnové intervence, ...) letí cena bydlení raketově nahoru, což brání zakládání rodin, nebo jejich zakládání posouvá až na nebezpečně pozdní věk, kdy už se lidi k nějakému bydlení konečně nějak propracují? __________________________________________________________________________ 7) Samozřejmě jsou i další důvody, proč lidé nemají děti: státní sociální (penzijní) systém. Proč se omezovat a dělat si starosti a náklady s výchovou dětí? Z ekonomického pohledu je naprostým nesmyslem vychovat 3 vysokoškoláky (náklady tak 3x 2 miliony) jen aby tito následně v penzi povinně živili lidi, kteří děti neměli (a raději třeba cestovali a užívali si), nebo děti měli, ale na jejich výchovu a vzdělání se vykašlali. Proč se starat, když stát se přeci postará (tím, že k tomu násilím donutí pilné a pracovité a předvídavé a zodpovědné). __________________________________________________________________________
    Hayek
  • To je ale objev
    09.08.2019 8:55

    O tom jsme hovořili s panem okresním hejtmanem už před válkou. Je jasné, že žádná monetární hra produktivitu práce a celkovou efektivnost nezvýší. Infalce je potřeba jenom pro zlvnění veřejných dluhů. Deflace nakonec povede jenom ke snížení nominální hladiny mezd, pohledávek i cen. Žádnou hrozbu v tom nevidím. Jako inflace nemůže dlouhodobě vyvolat reálný růst, tak deflace nemůže dlouhodobě způsobit reáný pokles. Ideální centrální banka udržuje cenovou hladinu, měnový kurs a úrokovou míru stabilní a dbá o řádné chování bank soukromých. Víc od ní nechceme. Na svůj vezdešjí chléb si každý slušnýa zdravý člověk vydělá sám.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    08.08.2019 18:48

    No tak to bych podepsal.
    mipa
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university