Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Firmy s obchodovanými akciemi budou muset mít zásady odměňování

Firmy s obchodovanými akciemi budou muset mít zásady odměňování

12.08.2019 12:42
Autor: ČTK

Společnosti, jejichž akcie se veřejně obchodují na regulovaném trhu, pravděpodobně budou muset vypracovat zásady odměňování členů volených orgánů firmy a zveřejňovat zprávy obsahující výši odměn členů orgánu společnosti. Počítá s tím zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s podporou výkonu práv akcionářů a který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O podpisu informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podepsaný zákon převádí do českého práva evropskou směrnici o výkonu některých práv akcionářů ve společnostech s kótovanými akciemi. Cílem směrnice je zajištění dlouhodobého působení akcionářů ve společnostech, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu.

Za každé účetní období budou firmy povinny vyhotovit zprávu o odměňování obsahující odměny jednotlivých dotčených osob. Předloha rovněž stanoví, že strategie odměňování musí být srozumitelná, musí podporovat obchodní strategii emitenta, jeho dlouhodobé zájmy i udržitelnost a musí objasňovat, jakým způsobem tak činí.

Emitent bude moci uzavřít významnou transakci se spřízněnou stranou jen se souhlasem valné hromady. Vládní návrh původně počítal s tím, že o takovém obchodu by na valné hromadě nesměl hlasovat akcionář, který je takovou spřízněnou stranou. Sněmovna ale schválila pozměňovací návrh, který toto omezení ruší.

Změny v investičních pobídkách

Vláda bude do budoucna schvalovat všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty. Pobídky chce zaměřit na projekty s vyšší přidanou hodnotou a spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Počítá s tím novela zákona o investičních pobídkách, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Novela má posílit mezinárodní konkurenceschopnost Česka, snížit se mají rovněž nároky na státní rozpočet. Ministerstvo průmyslu očekává pokles počtu žádostí o investiční pobídky z výroby s nižší přidanou hodnotou. Poslanci při schvalování ve Sněmovně vyloučili možnost poskytovat pobídky na budování call center. Do zákona však vložili lhůtu pro vládu, aby o žádostech rozhodla do třech měsíců. Pobídky mají nyní formu slevy na dani z příjmů firem, hmotné podpory na pracovní místo, hmotné podpory na školení a rekvalifikaci či hmotné podpory na pořízení dlouhodobého majetku. Podporovány jsou zpracovatelský průmysl, technologická centra a centra strategických služeb.

Kompenzace Poště

Česká pošta bude moci v budoucnu požadovat od státu roční kompenzaci čistých nákladů za své služby až 1,5 miliardy korun místo nynější půlmiliardy. Pošta zároveň dostane od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Novelu poštovního zákona, která to umožňuje, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Uvedených 1,5 miliardy korun nepředstavuje automatický nárok, jde o limit. Na náklady bude dohlížet Český telekomunikační úřad, který je v této věci regulátorem. Zvýšení horního limitu kompenzací poště ze státního rozpočtu navrhl ve Sněmovně pozměňovacím návrhem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), protože platný limit podle něj neumožňuje plnou kompenzaci nákladů. V letech 2018 až 2022 jsou odhadovány až na tři miliardy korun ročně.

Důvodem pro zvýšení limitu je podle Hamáčka snižující se počet listovních zásilek, povinnost provozovat 3200 poboček a denní výběr 21.500 poštovních schránek. Peníze chce použít na růst mezd pošťáků. Pošta zároveň dostane od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Z uvedené částky má pošta dostat 500 milionů letos a zbylých 300 milionů v příštím roce.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m