Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Podhodnocené globální utrpení, prudké oslabení dolaru a u nás řidičák na zkoušku

Perly týdne: Podhodnocené globální utrpení, prudké oslabení dolaru a u nás řidičák na zkoušku

01.11.2019 12:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Kdo vlastně vlastní centrální banky? Studie té britské ukazuje, že řada z nich je obchodovaná na akciovém trhu. Fed to ale není. Takže by nemusel být v případném střetu zájmu, soudě alespoň na základě komentáře Citi. Ta se domnívá, že pokud pokud Fed třikrát sníží sazby a pak si pauzírovat, je to podle historie o dobré období pro akcie... 

Podhodnocené globální utrpení: Nová studie „Underestimating the level of global poverty and deprivation: The hidden impact of premature mortality“ poukazuje na jednu významnou věc: Většina měřítek chudoby a utrpení ve společnosti se zaměřuje na to, jak se daří žijící populaci. Ignoruje tak to, jaký je stav ohledně předčasných úmrtí. Autoři studie Jean-Marie Baland, Guilhem Cassan a Benoit Decerf dokonce tvrdí, že v celosvětovém měřítku vede ignorování předčasných úmrtí k podhodnocení negativních důsledků chudoby asi o 30 %. Při zohlednění tohoto měřítka také dojde k výraznému posunu v žebříčku zemí seřazených podle negativních důsledků chudoby. Dopředu se výrazně posouvá například Rusko.

„Třikrát dolů a pak dost“ svědčí akciím: CNBC tvrdí, že „pokud Fed třikrát sníží sazby a pak si dá přestávku, jde podle historie o dobré období pro akcie“. Fed přitom během současného cyklu již sazby třikrát snížil, nyní jde o to, zda bude pokračovat, či ne. Pokud totiž následuje další snižování sazeb vynucené i nadále se zhoršující ekonomickou situací, akcie obvykle trpí. CNBC k těmto závěrům dospěla na základě analýzy dat z posledních 25 let. Podotýká, že mezi lety 1995 a 1996 a v roce 1998 Alan Greenspan snížil sazby třikrát a pak přestal. Učinil tak s cílem podpořit ekonomickou expanzi. Index S&P 500 dosáhl v následujících letech návratnosti pohybující se kolem 20 %. V letech 2001 a 2007 ale Fed se snižování sazeb pokračoval a trh následně oslabil o 12,64 % a po roce 2007 dokonce o 42,37 %.

Výrazné oslabení dolaru:
Citi podle CNBC předpovídá, že dolar může výrazně oslabit. Příčinou by měl být růst rozvahy Fedu a těžit by z tohoto vývoje mohly akcie na rozvíjejících se trzích. „V podstatě říkáme, že Fed bude pravděpodobně ze všech centrálních bank nejvíce tíhnout k hrdličkám“, uvedl pro CNBC stratég banky Mohammed Apabhai. Dodává, že dolarový index by se mohl dostat až na hodnotu 85 a euro by tak mohlo k dolaru posílit až na hodnotu 1,21.

Obchodované centrální banky: Na blogu Bank of England můžeme nalézt novou studii zaměřující se na problematiku vlastnictví centrálních bank (viz „The ownership of central banks“). Studie obsahuje i následující tabulka se seznamem centrálních bank, které nejsou plně vlastněny vládami jednotlivých zemí. Vyjma amerického Fedu jsou podle tabulky všechny obchodované na akciovém trhu. Většina z nich má pak nastaven strop pro výplatu dividend, například švýcarská centrální banka může vyplatit částku v maximální hodnotě odpovídající 6 % vlastního kapitálu.

2


Nezaměstnanost: Eurostat přichází tento týden z čísly týkajícími se zářijové výše nezaměstnanosti v EU a evropských zemích. Nejnižší nezaměstnanost panuje stále u nás a pohybuje se na 2,1 %. Za námi se nachází Německo a Polsko s více jak 3 % nezaměstnaností. EU se pohybuje na 6,3 % míře nezaměstnanosti a nejhůře je na tom stále Řecko, přestože tam nezaměstnanost klesla pod 17 %:

3


Daně: Eurostat se také věnuje tomu, jak se v evropských zemích měnila daňová zátěž. Následující graf ukazuje, o kolik procentních bodů se mezi lety 2017 a 2018 změnil poměr daňových příjmů k HDP:

4

Česká republika podle Eurostatu patřila mezi země s relativně vysokým růstem poměru daní k HDP. Ten pak nejvíce vzrostl v Lucembursku, Rumunsku a Polsku. Na opačném konci najdeme země jako Dánsko, Maďarsko a Finsko. V druhém grafu najdeme výsledný stav – poměr vybraných daní a příspěvků na sociální zabezpečení k HDP v roce 2018. Například Dánsko i přes zmíněný pokles stále patří mezi země s nejvyšší zátěží, před ním je už jen Belgie a Francie, kde se zmíněný poměr blíží 50 %.

5

Naopak nejnižší je daňová zátěž v Irsku, kde je ve srovnání s Francií zhruba poloviční. Česká republika se s cca 36 % poměrem pohybuje znatelně pod průměrem EU, který převyšuje 40 %. Podobně jako my je na tom Polsko, či Španělsko.

... a u nás doma

Řidičák na zkoušku: Seznam.cz píše, že podle odborníků „je třeba řidičák na zkoušku“. Na českých silnicích se totiž nedaří výrazněji snížit nehodovost a „nejrizikovější jsou z tohoto pohledu mladí řidiči ve věku do 24 let“. Ti podle portálu „od roku 2014 do letošního září zavinili tisíce nehod, při nichž zahynulo 563 lidí a dalších 2207 bylo těžce zraněno. Jednou z možností, jak mladé začínající řidiče přimět k opatrnější jízdě, je řidičský průkaz na zkoušku, který se už plně osvědčil v Rakousku“. Dopravní psycholog Georg Bartl tvrdí, že toto opatření v Rakousku přispělo ke snížení počtu závažných nehod z viny této rizikové skupiny řidičů o třicet procent.

„Rakouskými zkušenostmi se inspirovalo ministerstvo dopravy, které s řidičákem na zkoušku počítá v chystaném novém bodovém systému postihu neukázněných motoristů. U začínajících řidičů se tak podle plánu po dobu dvou let ode dne, kdy získají řidičský průkaz, sníží na polovinu hranice celkového počtu bodů, při jejímž dosažení přijdou o řidičské oprávnění.

Děti u obrazovek: „Každé páté dítě tráví před obrazovkou aspoň 4 hodiny denně, hitem jsou nákupní centra“. Na základě studie organizace HBSC to tvrdí portál centrum.cz. „Zatímco u počítačových her tráví ve všední dny více než 4 hodiny denně skoro každý čtvrtý kluk, u holek tuto činnost v takové míře neprovozuje ani desetina z nich. U sociálních sítí a brouzdání po internetu naopak tráví čas častěji dívky. Četnost obou aktivit se zvyšuje s věkem. Hrám svůj čas věnuje pravidelně 46 % patnáctiletých chlapců, sociálním sítím pak 49 % stejně starých dívek“, píše portál a cituje Srdana Matiće ze Světové zdravotnické organizace: „Nadměrný čas u obrazovky představuje pro děti značné riziko nejen z hlediska nadváhy a obezity, negativně ovlivňuje také kvalitu spánku a má vliv na výskyt depresí“.


Čtěte více:

Perly týdne: Nesnesitelná jednoduchost investování, nebezpečný akciový říjen a zlidovění škodovek
04.10.2019 12:44
Ve světě… Nesnesitelná jednoduchost investování: S investováním je to...
Perly týdne: Panika není strategie, podmínka další rally a my chceme zvážit Standu
11.10.2019 13:02
Malá velká investiční příležitost, příliš úzký růst, Panika není strat...
Perly týdne: Olivy za Airbus, neuvěřitelné měnové trhy a u nás sociální bezpečí, ale 2 600 dětí bez domova
18.10.2019 13:11
Je těžké si nějak prakticky představit rozdíl mezi milionem, miliardou...
Perly týdne: Polovina světové práce neplacena, roky vzdálená recese a my se nebojíme resuscitovat
25.10.2019 13:07
Dříví na oheň a nošení vody: Mezinárodní měnový fond na základě nové ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)