Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Nutnost nahodilého testování, pandemický korporátní socialismus v USA a u nás dostupné bydlení nebude

Perly týdne: Nutnost nahodilého testování, pandemický korporátní socialismus v USA a u nás dostupné bydlení nebude

27.03.2020 12:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Nad socializací ztrát a individualizací zisků se zamýšlí Nassim Nicholas Taleb. Současná koronavirová pandemie podle něj černou labutí není a firmy dělaly chybu, když se zadlužovaly kvůli zpětnému odkupu akcií. Podle harvardského Jamese Stocka je třeba nahodilé testování na koronavirus, aby se zjistilo, kolik lidí je nakaženo a nemá příznaky. Pak by bylo možné nastavit správnou hospodářskou politiku. Bill Gates by jako prezident USA izoloval lidí napříč svou vlastí. Ekonomické dopady současné situace jsou tragické, oživit ekonomiku je ale snazší než lidi, kteří by mohli zahynout.

Bílá labuť a korporátní socialismus: Nassim Nicholas Taleb na stránkách medium.com uvažuje nad tím, zda pomoc americké vlády směřovaná směrem k firemnímu sektoru nebude ve skutečnosti příchodem korporátního socialismu. Vláda totiž plánuje pomoci leteckým společnostem, Boeingu a řadě dalších. Pomoc firmám je podle Taleba v principu v pořádku. Poukazuje ale na to, že během krize roku 2008 americké banky prodělaly „nejvíce peněz v historii“, také se jim dostalo obrovské pomoci a bonusy manažerů bank už v roce 2010 dosáhly rekordních hodnot. Což je příklad toho, že firmy mohou socializovat své ztráty tím, že je pokrývají peníze daňových poplatníků. Alez jejich zisků se těší hlavně ti, kteří je často do předchozích problémů přivedli.

Taleb tak tvrdí, že například pomoc letecké firmě by neměla být pomocí jejímu vedení, či vlastníkům, která by jen podporovala další morální hazard. Pokud taková společnost potřebuje pomoc, znamená to, že je firma pro celou společnost potřebná natolik, že ji nelze nechat padnout. A to zase znamená, že by se s ní mělo jednat jako s utilitou – společností poskytující veřejné služby. Takže v takové společnosti například nemají co dělat manažerské bonusy. Obecně pak nemá vládní pomoc vést k tomu, že jediným nástrojem managementu rizika v korporátním sektoru je spoléhání se na to, že velké ztráty pokryjí daňoví poplatníci. K tomu Taleb poukazuje na velkou politickou sílu korporací, proti kterým stojí ale drobní živnostníci, malé restaurace a podobné firmy, které ničím takovým nedisponují.

Taleb tvrdí, že současnou pandemii nelze nazývat černou labutí – považovat jí za něco, co mělo extrémně nízkou pravděpodobnost výskytu. Domnívá se, že s něčím podobným se naopak dalo počítat a jde tudíž o běžnou bílou labuť. To pak mimo jiné znamená, že korporátní sektor dělal jasnou chybu, když zvyšoval své zadlužení přes odkupy akcií a tím omezoval svou odolnost vůči extrémním situacím tohoto typu. Taleb tvrdí, že například Singapur se na podobnou pandemii připravoval již od roku 2010.

Potřebujeme nahodilé testování: James H. Stock z Harvard University volá po nahodilém testování na koronavirus, které by ukázalo, kolik lidí je virem nakaženo bez toho, aby vykazovalo symptomy nemoci. Právě tento ukazatel je podle vědce klíčovou proměnou i proto, abychom zvolili správnou hospodářskou politiku. Pokud by byl počet lidí bez symptomů relativně k celé populaci vysoký, šlo by dobrou zprávu v tom smyslu, že smrtnost by byla ve skutečnosti mnohem nižší, než se domníváme nyní na základě počtu v současnosti testovaných lidí. Vysoký podíl lidí bez symptomů by jinak řečeno znamenal, že máme vyšší kolektivní imunitu a tudíž by bylo bezpečnější uvolnit restrikce bez obav, že by zdravotní systém nezvládl vlnu nově nemocných.

Relevantní informace ale nezískáme, pokud budou testování jen ti, kteří vykazují příznaky možného onemocnění koronavirem. Stock tvrdí, že podle prvních odhadů založených například na datech z Diamond Princess, je bez symptomů asi 20 % populace. Ale novější odhady z Islandu hovoří až o 50 % a některé odhady z Číny dokonce o 85 % populace. Pro Spojené státy podobná data k dispozici zatím nejsou. Může to tedy znít zvláštně, ale pokud by se ukázalo, že mnoho z nás již koronavirus mělo bez toho, aby o tom vědělo, byla by to dobrá zpráva. Pak by totiž firmy mohly již brzy otevřít svůj provoz. Je třeba, abychom měli k dispozici fakta předtím, než se budeme rozhodovat o černých scénářích, uzavírá vědec.

Během pár dní jako v roce 2008: Yahoo Finance a Bloomberg poukazují na to, že objem nesplácených korporátních dluhů a těch, které pravděpodobně spláceny nebudou, se v USA během méně než jednoho týdne dostal na úrovně naposledy zaznamenaná v roce 2008. Přispěl k tomu jednak kolaps cen ropy a také dopady epidemie koronaviru, která postihuje firmy po celém světě. Yahoo Finance dodává, že celkový objem problematických dluhů bude ve skutečnosti ještě vyšší, než jsou oficiální čísla, protože ta neodráží vývoj na straně menších společností. Problémy se splácením dluhů pak rostou ve všech sektorech mimo utilit.

Kdyby byl Bill Gates prezidentem: Pokud by Bill Gates byl nyní prezidentem Spojených států, jeho prioritou by bylo „zploštění křivky“, tedy izolace lidí napříč Spojenými státy ve snaze omezit pandemii COVID-19. Píše to CNBC na základě Gatesova rozhovoru s Chrisem Andersonem. Gates mimo jiné řekl, že v Číně musela izolace trvat asi šest týdnů a Spojené státy by se proto měly připravit na něco podobného. Pokud bude izolace provedena důsledně, mělo by se to podle něj projevit na počtu nově nakažených zhruba za dvacet týdnů. Gates uvedl, že je tragické, jaké ekonomické dopady současná situace má. Nicméně dosáhnout toho, aby ekonomika opět ožila je „lehčí než oživit lidi, kteří by kvůli nákaze mohli zemřít“. Proto je nutno přijmout bolest, která s ochlazením ekonomiky přichází.

Voda: Eurostat v následujícím grafu porovnává evropské země podle toho, kolik vody čerpají ročně na jednoho obyvatele. V Řecku a Itálii je to 179 a 157 metrů krychlových, vysoké hodnoty nalézáme i v Norsku. Na opačném konci spektra jsou Malta a pobaltské státy, kterým stačí 45 – 48 metrů krychlových na obyvatele. Česká republika se řadí k zemím s nižším objemem vody čerpané z přírodních zdrojů a jsme na tom podobně, jako Slovensko, či Německo.

voda

a u nás doma...

Ceny nemovitostí dolů nepůjdou: Centrum.cz píše, že „pandemie dostupné bydlení nezařídí, říkají experti. Ceny neklesnou a bytů nepřibude“. Na snížení základních sazeb Českou národní bankou by mohly s určitým zpožděním zareagovat i ty hypoteční, což by za normálních okolností přimělo lidi k nákupu bydlení a uzavření hypotéky. Podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce k tomu však v této situaci nedojde, píše centrum.cz. Banky totiž kvůli epidemii omezují provoz a čeká se recese, vzroste nezaměstnanost. „ Prodeje bytů a domů proto budou stagnovat, zájem o koupi nemovitosti nebude příliš velký. Lidé budou mít spíše existenční starosti a nákladné investice, mezi které patří i pořízení nového bydlení, odloží na později,“ předvídá Korc.

Poměrně velká část expertů se podle portálu shoduje, že by se ceny nemovitostí mohly zastavit a už se dál nezvyšovat, jako se to dělo v posledních letech. Ke snížení cen zejména ve velkých městech se ale odborníci staví spíš skepticky. Podle Korce dokonce hrozí, že se naopak ještě sníží už tak nízká nabídka dostupných bytů, protože stavební firmy kvůli koronaviru výrazně omezují činnost, některé ji dokonce přerušily.

ČT na výši a bez peněz: Na ihned.cz se dočteme, že „ČT24 je dnes druhý a občas i první nejsledovanější kanál. České televizi ale docházejí peníze“. Tvrdí to její ředitel Petr Dvořák. Portál připomíná, že Česká televize byla poslední dobou pod velkým tlakem politiků, „teď ji však třeba i jindy velmi kritický premiér Andrej Babiš chválí za vysílání o situaci kolem koronaviru“. Podle Dvořáka se ale buď budou muset zvýšit koncesionářské poplatky, nebo televize omezí to, co dělá.

„Význam veřejnoprávní televize se ukazuje vždy, když se společnost dostává do nějaké krize. Ať už jsou to přírodní pohromy, nebo to, co je teď. ČT se dokáže mobilizovat rychle a díky vysoké kvalitě se stáváme hlavním zdrojem informací, ke kterému se lidé obrací. Myslím si, že ten tlak na nás loni možná vznikal i proto, že se dlouho naštěstí nic zásadního nedělo“, uvedl Dvořák.

Podle Dvořáka má ČT v průzkumech „třikrát větší důvěryhodnost zpravodajství než komerční televize“. Například agentura Kantar ukázala, že „39 procent všech občanů ČR nejčastěji hledá a získává informace o koronaviru z vysílání ČT24. Dalších 27 procent hledá na internetových serverech a 11 procent lidí jde na komerční televize. Spokojenost s ČT24 roste, za poslední tři týdny se zvýšila o šest procent“. ČT24 je pak „druhý a občas i první nejsledovanější kanál celého trhu. Na naše Události se nyní dívá dvojnásobný počet diváků než v normální době. A je to jen proto, že lidé nehledají jen zábavu. Hledají informace a ty nacházejí u nás“, řekl Dvořák.

 

Čtěte více:

Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?
27.03.2020 6:13
Zapomeňte na klesající trhy v roce 2008. Šoky související s Covid-19 j...
Jaké si vzít ponaučení z japonských nákupů ETF
26.03.2020 13:21
Japonská centrální banka nakupuje burzovně obchodované fondy za stovky...
ČNB sráží základní sazbu na 1 % a čeká silnou recesi po zbytek roku
26.03.2020 14:06
ČNB dnes podruhé za skoro dva týdny snížila úrokové sazby. Dvoutýdenn...
Žádosti o dávky v nezaměstnanosti v USA prolomily rekord
26.03.2020 15:21
První známky devastace ekonomiky v USA způsobené pandemií koronaviru d...
Nenapáchá organizovaný útlum společnosti a ekonomiky více škody než užitku?
26.03.2020 18:08
Ve Spojených státech se téměř ihned po zavedení sociálního distancován...
Lídři G20 varovali před recesí a zavázali se k spolupráci
26.03.2020 18:00
Hospodářsky nejsilnější země světa sdružené ve skupině G20 chtějí koor...
Jan Bureš: Propady hospodářství budou výrazné. Je správné, že vláda a ČNB teď používají maximální palebnou sílu
27.03.2020 10:56
Za poslední týden zrychlilo globální tempo denních přírůstků nakaženýc...

Váš názor
  •  
    27.03.2020 17:00

    Podle Dvořáka se ale buď budou muset zvýšit A) koncesionářské poplatky, nebo B) televize omezí to, co dělá. Jsem pro bod B). Tento pan ředitel se statisícovým platem a miliónovými ročními dalšími odměnami to je pěkný klouček s pěknou minulostí...
    karel777
    •  
      28.03.2020 11:28

      Myslím, že hlavním motivem ČT v současné situaci je vsugerovat veřejnosti, že je užitečná nebo dokonce nenahraditelná a to s cílem utnout její oprávněnou kritiku která hrozí např. tím, že RRTV se postupně transformuje do skutečné kontrolní organizace a ne jen kroužkem přikyvovačů.
      Ullsperger
    •  
      28.03.2020 11:06

      ČT by měla zvážit zda rozsah zpravodajství utáhne nebo ne. Pokud ne, nemůže jej provádět. Konec konců rozhovory se spoustou záchranářů, policistů, zástupců nemocnic jsou jen opakováním stejných informací a zájem sklízejí jen proto, že divák prahne po senzacích. Velmi se mi ale líbil článek o socializaci ztrát a individualizaci zisků. To je alfa omega současné situace. Stát musí udržet strategické společnosti a zaměstnavatele, ne každou cestovku a každého živnostníka - to je osud kapitalismu, že slabší hynou a noví nastupují místo nich. Pomoc ale zásadně cestou návratných výpomocí nebo majetkovým vstupem státu. Jinak to zase zatáhnou daňoví poplatníci, kdežto managementy se brzy oklepou tak jak autor uvádí na příkladu amerických bankéřů.
      západočech
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení