Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská a japonská centrální banka přešly na politiku cukru a biče

Evropská a japonská centrální banka přešly na politiku cukru a biče

19.05.2020 12:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Kvůli pandemii koronaviru, která pustoší světovou ekonomiku, začaly evropská a japonská centrální banka platit komerčním bankám, aby si od nich půjčovaly, v naději, že nechají úvěrové kohoutky pro domácnosti a společnosti s nedostatkem hotovosti otevřené. Jde o poslední zvrat ve světě záporných sazeb, kde je všechno naruby.

Namísto trestání bank za to, že nečinně sedí na své hotovosti, jak to dělají už léta, přešly centrální banky naopak k odměnám za poskytování půjček, a v případě ECB už i za půjčování jako takové. Také to ale znamená, že další snižování záporných úrokových sazeb vkladů u ECB a BOJ (nárůst poplatků za zaparkování přebytečných rezerv bank) je nyní nepravděpodobné. A to i přesto, že peněžní trhy začaly naceňovat šance, že záporné sazby mohou brzy debutovat i v USA a Velké Británii.

Guvernér japonské centrální banky (BoJ) Haruhiko Kuroda minulý týden zdůraznil, že teď nevidí, proč by se měly negativní úrokové sazby prohlubovat. "V tuto chvíli si nemyslíme, že je to nutné," řekl Kuroda minulý týden. "Teď je nejdůležitější poskytnout potřebnou finanční podporu firmám prostřednictvím bankovního systému a stabilizovat finanční trhy," uvedl na semináři pořádaném Financial Times.

Uvolňování pro banky

Když pandemie koronaviru v březnu zasáhla eurozónu, očekávalo se, že ECB opět sníží svou sazbu u vkladů. To se ale nestalo, místo toho nabídla půjčky za záporné sazby za předpokladu, že banky své úvěrové knihy nesníží. Tyto podmínky později zmírnila a banky získaly sazbu 0,50 % na jeden rok bez dalších závazků, anebo 1 %, pokud své úvěry nesnížily.

BoJ, která se při zavádění záporných sazeb v roce 2016 poučila od ECB, s ní nyní drží basu a od této politiky se odklání. Minulý měsíc se rozhodla vyplatit 0,1% úrok finančním institucím využívajícím její krizový úvěrový program. To vedlo k nárůstu bank účastnících se na tomto programu. A byl to také odklon od dlouhodobé skepse BoJ ohledně odměňování bank za úvěry ze strachu z kritiky, že je nespravedlivě dotuje. "Nabídnutím 0,1% úroku bychom chtěli motivovat (komerční banky), aby pomohly rozšířit finanční podporu na širší okruh firem," řekl minulý měsíc Kuroda.

Japonské bankovní úvěry se poté, co Kuroda v roce 2013 převzal kormidlo BOJ, neustále zvyšovaly. A to i po přijetí záporných sazeb v roce 2016. Analytici však toto navýšení více připisují rostoucím půjčkám na investice do nemovitostí. Přestože se záporné sazby vztahují pouze na malou část rezerv bank, rozdrtily ziskové marže slabších regionálních bank. BoJ v dubnu varovala, že snižující se zisky vedly banky k tomu, aby podstupovaly větší riziko, a to až tak, že by mohly potenciálně destabilizovat japonský bankovní systém.

Záporné úroky? Nemám zájem

Diskutabilní vliv na úvěry vedl mnoho dalších centrálních bank k tomu, aby se na záporné sazby dívaly s nedůvěrou, což znovu vyvstalo napovrch v souvislosti s obrovskými ztrátami pracovních míst a poklesem aktivity v důsledku úsilí o zastavení šíření COVID-19. Předseda Fedu Jerome Powell minulý týden s touto myšlenkou silně nesouhlasil a uvedl, že záporné sazby nejsou „něčím, o čem uvažujeme“ přesto, že zkoumají další kroky k boji proti hospodářskému poklesu souvisejícímu s koronavirem.

Americká centrální banka se, svým způsobem, podobně snažila přimět banky, aby při záchraně pomohly. Osekala sazby, které účtuje bankám za půjčování, jen na 0,25 %, což je jen zanedbatelně vyšší oproti tomu, co si mohou vydělat na svých vkladech rezerv. Změna podmínek pro „diskontní okno“ přišla s povzbuzením, že ho banky používají volně a že využívají jistého uvolněného dohledu.

Negativní sazby však nejsou na seznamu politických záležitostí. Přestože investoři nedávno sázeli na to, že Fed bude k této cestě donucen, kritický postoj Powella a dalších tvůrců politik, kteří si myslí, že kvůli tlaku na banky a jedinečné světové roli amerického dolaru, je politika záporných sazeb nerozumná.

Bank of England je na vážkách a při odpálkování této myšlenky je slyšet už méně než Fed. Guvernér Andrew Bailey minulý týden řekl, že BoE neuvažuje o „velkém kroku“ stlačení úrokových sazeb pod nulu. Ale několik dní na to řekl hlavní ekonom banky pro Daily Telegraph, že centrální banka se na tento nápad dívá „poněkud více zblízka.“

Sayuri Shirai, bývalý člen představenstva BoJ, se vyjádřil, že mezi globálními centrálními bankami se ustanovil „téměř konsenzus“, že záporné sazby mají obrovské nevýhody a smíšené pozitivní výsledky. "Nemá smysl prohlubovat negativní úrokové sazby a poškozovat tím banky, když se je vlastně snažíte povzbudit, aby půjčovaly více," řekl. "Je to nástroj, který je velmi obtížné v dnešní době používat."

Pomoc bankovnímu sektoru je zvláště důležitá v Japonsku a Evropě, kde jsou banky hlavním zdrojem úvěrů pro mnoho společností. ECB i BOJ uvolnily požadavky zajištění bank, které limitují jejich úvěrové programy. Poté, co BoJ v roce 2016 posunula sazby do záporných hodnot, nyní často hledá svůj názor na to, co pro ně nejlépe funguje.

ECB, jakožto orgán bankovního dohledu v eurozóně, také nechala banky, aby si uzobly ze svých rezerv a zvládly tak současnou krizi, a umožnila jim, aby udržovaly rezervy dostatečně nízko na to, aby se zabránilo dalším hospodářským škodám. Pro kontrolní subjekt, který měl po finanční krizi před více než deseti lety vyčistit bankovní sektor, to je velký obrat. „Na rozdíl od finanční krize v roce 2008 tentokrát zdrojem problému nejsou banky,“ uvedl Andrea Enria, šéf dohledu u ECB. "Musíme ale zajistit, že mohou být součástí řešení."

Zdroj: Reuters

 
 

Čtěte více:

Problém s tištěním peněz vládou
06.05.2020 16:44
Moderní měnová teorie (MMT) nabízí nebezpečnou polopravdu, která je ze...
Commerzbank ruší plány na prodej dceřiné společnosti mBank
11.05.2020 15:23
Německá bankovní společnost Commerzbank ruší plány na prodej své polsk...
Bloomberg: Skryté bankroty budou narůstat
12.05.2020 11:51
Nejhorší recese od Velké hospodářské krize žene zadlužené firmy na okr...
Evropské banky se liší ve výhledu ekonomiky i výši rezerv na nesplácené úvěry
12.05.2020 14:03
Největší evropské banky mají odlišné názory na to, jak se bude po výpa...
Víkendář: Roosevelt ukázal, jak zaplatit za pandemii
16.05.2020 9:33
Pro vládu i centrální banku je boj s důsledky současné epidemie velkou...

Váš názor
  •  
    19.05.2020 18:41

    Bývalý guvernér BOJ na to kápl: "Nemá smysl prohlubovat negativní úrokové sazby a poškozovat tím banky, když se je vlastně snažíte povzbudit, aby půjčovaly více." To je přece tak jasný a do očí bijící závěr, že jen stěží si lze představit jiný, jasnější. Jediným výsledkem negativních úrokových sazeb je dlouhodobé a zcela nesmyslné poškozování bank, které budeme nyní tak zoufale potřebovat co nejzdravější. Jediné, co umožní bankám více půjčovat, je zvyšování vlastního kapitálu (zisku chcete-li), což právě negativní sazby dost brzdí. Druhá možnost spočívá v uvolňování pravidel kapitálové přiměřenosti a tady máme taky velmi omezený prostor. Nakonec je třeba si uvědomit, že klíče k řešení současné krize drží v rukou vlády a centrální banky. Obchodní banky mohou pomoci snad jen s distribucí peněz, které vlády na záchranu ekonomiky věnují a centrální banky to mohou celé zafinancovat (nepřímo přes QE samozřejmě).
    Richard Fuld
  • Mluvme jasně, milá redakce
    19.05.2020 13:27

    Kráná je formulace: "... peněžní trhy začaly naceňovat šance, že záporné sazby mohou brzy debutovat i v USA a Velké Británii." Co tím chtěl básník říci? že peněžní trhy se začaly nafukovat přebytkem peněz a v některých segmenech to vytváří zdání růstu.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.