Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Volby jako akciové riziko, nemovitosti v nemilosti a u nás byty za nákladové ceny

Perly týdne: Volby jako akciové riziko, nemovitosti v nemilosti a u nás byty za nákladové ceny

10.07.2020 14:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Růstové/defenzivní akcie a nevítaný obrat. Volby a nejistota. Tahouni trhu.  Valuace jako při internetové bublině. A u nás doma: Proč prší a byty za nákladové ceny. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

Ve světě…

Růstové/defenzivní akcie a nevítaný obrat: Bývalý šéf Pimca a v současnosti hlavní poradce společnosti Allianz Mohamed A. El-Erian pro CNBC uvedl, že často hovořil o investicích do společností se silnou rozvahou a schopností generovat hotovost. Nyní je ale nutno brát do úvahy „problém valuace“. On sám se kvůli valuacím před časem rozhodl prodat akcie, které ale dál táhly trh nahoru. Jde zejména o růstové tituly, které ale nyní investorům slouží zároveň jako tituly defenzivní. El-Erian si podle svých slov stále myslí, že v delším období jsou valuace rozhodující, ale poslední týdny ukázaly, že jeho úsudek ohledně krátkodobého vývoje na trhu byl mylný.

El-Erian také uvedl, že co se týče nezaměstnanosti, se situace zlepšuje, „absolutní čísla jsou ale stále vysoká“. A zatímco na počátku krize propouštěly zejména menší společnosti, nyní propouštění „migruje k těm větším“. Lze tak jen doufat, že „ekonomika nabere dostatečnou sílu na to, aby dokázala absorbovat ty, kteří nyní ztrácejí své pracovní místo“. El-Erian na svém twitterovém účtu ukazuje následující graf, který popisuje jak se relativně k lednu vyvíjí počet otevřených malých společností a počet zaměstnanců, kteří jsou odměňováni podle odpracovaných hodin:

nezaměsnanost el-erian
 

Obě proměnné začaly prudce klesat v březnu tak, jak byla postupně zavírána ekonomika a uplatňováno dobrovolné sociální distancování. Po Velikonocích se začala situace zlepšovat, nicméně podle dat došlo na počátku července k opětovnému obratu směrem dolů.

Volby a nejistota: CNBC poukazuje na analýzu Goldman Sachs, která varuje před průběhem prezidentských voleb. Jejich výsledky by totiž mohly být známy až se zpožděním, a to by přineslo větší volatilitu na akciovém trhu. Zpoždění by mohlo být způsobeno několika faktory, včetně vyšším počtem hlasů zasílaných poštou. Trh s opcemi může podle Goldman Sachs signalizovat, že tradeři věří, že výsledky voleb nemusí být ohlášeny 3. listopadu. Implikovaná volatilita kolem tohoto data je totiž podle banky mnohem vyšší, než v podobných případech v minulosti. Částečně to může být způsobeno pandemií, ale podle banky se zdá, že velkou roli hraje i nejistota týkající se voleb.

Tahouni trhu:
Tématu hlavních tahounů trhu se vedle El-Eriana věnuje o BofA, která v následujícím grafu ukazuje, jak se vyvíjí podíl pěti největších firem na kapitalizaci indexu S&P 500. Z obrázku je zřejmé, že nyní se tento podíl dostal nad 20 % a pět největších společností tak představuje více než pětinu trhu. Minimálně od roku 1990 k ničemu takovému nedošlo. Od roku 2000 se přitom pětka největších značně změnila, zůstal v ní jen Microsoft:

Microsoft trh

Valuace jako při internetové bublině: The Felder Report v následujícím grafu srovnává vývoj indexu S&P 500 s počtem společností, které se obchodují za více než desetinásobek tržeb:

 

valuace bublina S&P

 

Na vrcholu internetové bubliny bylo společností s valuací převyšující desetinásobek tržeb více než 40, pak jejich počet postupně klesal a v roce 2009 se na trhu nenacházela ani jediná. Pak se jejich počet zase trendově zvyšoval a nyní se pohybuje opět kolem čtyřicítky. Valuacím se věnuje i blog WSJ, a to následujícím grafem. Ten ukazuje vývoj rozdílu mezi dividendovým výnosem akcií a výnosem desetiletých vládních obligací.

dividendy obligace

Rozdíl mezi dividendovými výnosy a výnosy vládních obligací se postupně přesouvá ze záporných čísel do kladných a nyní se pohybuje blízko jednoho procenta. Jinak řečeno, z pohledu posledních více než deseti let jsou dividendové výnosy relativně k tomu, co vynáší vládní obligace, mimořádně vysoko.

Utrpení městských nemovitostí: CNBC přináší rozhovor s investorem Robertem Herjavecem, podle kterého pandemie posunula postoje lidí k životu ve městech, a tudíž změní i dynamiku na trhu s nemovitostmi. „Všichni chtějí opustit velké městské komunity a přesunout se na předměstí. Domnívám se, že nemovitosti ve městech budou trochu trpět“, uvedl Herjavec. CNBC dodává, že například v New Yorku je nyní rekordní počet volných bytů. Podle některých názorů je to dáno jednak tím, že makléři nebyli kvůli restrikcím schopni ukazovat možným zájemcům byty. Svou roli ale hraje i pokles samotné poptávky po nich.

a u nás doma...

Proč prší: Aktuálně.cz píše, že podle spekulací lidí „prší, protože nelétají letadla“. Portál připomíná, že „uplynulý červen byl z hlediska úhrnu srážek velmi neobvyklý. Přinesl vydatné deště a lokální povodně“. Toto počasí bylo „natolik vytrvalé, že se mezi lidmi začala šířit teorie, že za dešti může být takřka úplné zastavení letecké dopravy, které způsobilo omezení kvůli pandemii koronaviru“. Oslovení odborníci podle portálu však tvrdí, že souvislost neexistuje nebo je jen zanedbatelná.

„Cirkulace vzduchu je komplexní záležitost a změny neproběhnou okamžitě. Když letadla přestala létat v březnu, není možné změny v ovzduší pozorovat hned v červnu. Aby se změna způsobená absencí letadel na obloze projevila, musel by útlum trvat delší dobu. Přesto ale nevěřím, že by to zásadním způsobem ovlivnilo množství srážek“, uvedla pro centrum.cz meteoroložka hydrometeorologického ústavu Markéta Augustinová.

Patentovaná koloběžka:
Idnes.cz píše o tom, že „Škoda podala v roce 2019 nejvíce patentových přihlášek ze všech firem v Česku“. „Vedle technických inovací jsou mezi patenty a užitnými vzory i četné Simply Clever prvky, které jsou základem DNA automobilky,“ říká Christian Strube, člen představenstva značky pro technický vývoj. Jako chráněný užitný vzor tak na seznamu za loňský rok figuruje i skládací koloběžka umístitelná pod podlahu zavazadlového prostoru. Nebo speciální koberce z dutých vláken.

Byty za nákladové ceny:
Na seznam.cz nalezneme článek, který tvrdí, že „ČSSD je vedle, její návrh byty zdraží, shodují se analytici. A ještě zesílí korupci“. Týká se to návrhu zákona, podle kterého by mimo jiné obce měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely za nákladové ceny. „Pokud by developer dosáhl u čtvrtiny stavěných bytů nulové marže, musel by o čtvrtinu zvýšit marži u ostatních bytů. Výsledkem by tedy bylo citelné zvýšení ceny tržně prodávaných bytů,” uvedl například analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle dalších názorů by ke zlevnění bytů vedla spíše rekodifikace stavebního práva tak, aby se na povolení nečekalo dlouhou řadu let. Výstavbu bytů především pro mladé rodiny by pak mohla podpořit změna daňového systému. Při návrhu zmíněného zákona se ČSSD podle portálu inspirovala v Rakousku a Velké Británii.

 
 
 

Čtěte více:

Zlato je nejdražší od roku 2011, cena překonala 1800 USD
08.07.2020 13:02
Cena zlata k okamžitému dodání dnes poprvé od listopadu 2011 překonala...
Pár slov o akciovém dream teamu
08.07.2020 18:23
Společnost Kantar sestavuje žebříček nejhodnotnějších značek na světě ...
Německé úřady vyšetřují Wirecard kvůli praní špinavých peněz
09.07.2020 14:42
Německé úřady vyšetřují společnost Wirecard kvůli podezření z praní šp...
Investiční výhled Patrie 4/4: Shrnutí klíčových tezí
10.07.2020 5:51
Do druhého pololetí vstupujeme po rychlém propadu a mohutném návratu a...
Rozbřesk: Opice v Thajsku bez práce, aneb o povaze šoků
10.07.2020 9:13
Opice v Thajsku přišly o práci. Nedávné rozhodnutí britských maloobcho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení