Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kompromis kompromitující Ameriku

Kompromis kompromitující Ameriku

26.07.2020 15:06

Značnou část viny za nezdar Ameriky při zvládání COVID-19 nese zlovolná a neschopná Trumpova administrativa. Svůj vliv má ale i další, méně zřetelná příčina: Connecticutský kompromis z roku 1787, který hned od počátku zmrzačil americkou demokracii a podlamuje v důsledku toho reakci Kongresu na pandemii.

Při ústavodárném shromáždění roku 1787 se státy svářily o základ zastoupení; malé státy se dovolávaly rovnosti států, kdežto ty velké rovnosti lidí. Kompromisem bylo zřízení dvoukomorového zákonodárného sboru, kde jedna komora patří lidu a druhá státům. Ve Sněmovně reprezentantů jsou v poměru ke svým počtům zastoupeni lidé; v Senátu má každý stát dva senátory, bez ohledu na tamní počet obyvatel.

Čtyři největší státy současnosti – Kalifornie, Texas, Florida a New York – proto disponují jen osmi ze sta křesel v Senátu, byť tvoří třetinu populace USA. Osm hlasů mají také čtyři nejmenší státy – Wyoming, Aljaška, Vermont a Severní Dakota –, kde dohromady žije 1 % obyvatelstva.

Vezměme ještě do úvahy příjmovou nerovnost, která se často měří pomocí Giniho koeficientu, kde nula představuje dokonalou rovnost a jedna znamená dokonalou nerovnost (veškeré příjmy pobírá jediná osoba). V USA Giniho koeficient dosahuje 0,42 – nejvýš mezi bohatými zeměmi. Kdybychom přesto užili téhož měřítka nerovnosti na zastoupení v Senátu, dospěli bychom k ještě vyšší hodnotě 0,50. Hlas voliče ve Wyomingu má oproti voliči v Texasu desetinásobnou váhu. A jelikož legislativa musí projít oběma komorami, koalice menších států dokážou snadno blokovat opatření, která jsou v zájmu velké většiny obyvatel. Právě to Senát často skutečně dělá.

Geografická distribuce případů COVID-19 a souvisejících úmrtí je ještě méně rovnoměrná než rozložení hlasovacích sil ve volbách do Senátu. Počítáno k 8. červenci, došlo k 45 % ze 125 000 zaznamenaných úmrtí na COVID-19 v pouhých čtyřech státech – New Jersey, New Yorku, Massachusetts a Illinois – a k 70 % v deseti státech. Úmrtí byla zaznamenána ve všech státech; úhrn obětí na Aljašce, Havaji, ve Wyomingu a Montaně ale dosahuje jen asi 80. Nejméně postižených 25 států ztratilo celkem 8 000 osob – 6,4 % národního součtu.

Když americký prezident Donald Trump 13. března vyhlásil národní stav nouze, došlo k omezení pohybu osob po celé zemi víceméně jednotně. Nouzový stav byl národní a Kongres reagoval schválením čtyř samostatných opatření na nadstranickém základě. Časem se však omezení jednotlivých států rozvolnila – oficiálně i neoficiálně – s mnohem menší jednotou než původní zmrazení. Ve srovnání s obyvateli států jako New York, New Jersey a Massachusetts, kde bylo umírajících či zemřelých mnoho, se lidé v místech s nevelkým rozsahem nákazy a nízkým počtem úmrtí začali pohybovat volněji. Chuť Senátu schválit další nouzové výdaje rychle opadla.

Demokraty ovládaná sněmovna v převážně stranicky rozděleném hlasování schválila 15. května návrh zákona o sloučených nouzových řešeních v oblasti zdravotnictví a ekonomického oživení (HEROES). V senátu ale legislativa od té doby nijak nepokročila. Republikánská většina v této komoře je přímým důsledkem kompromisu roku 1787, který přiznává výrazně neúměrný podíl křesel venkovským, řidčeji osídleným státům, které se kloní k republikánům.

Scéna tak byla už dlouho přichystána k tragédii. Zanedlouho se virus začal šířit na jihu a jihozápadě, kde dříve nízké míry úmrtnosti pobízely k všeobecné nonšalanci. Jakmile tvůrci politik zjistili, že počty nakažených a zemřelých strmě narůstají, pokusili se postup opětovného otevírání zvrátit. Zdá se však, že už bylo pozdě, a infekce teď vlivem cestujících ze států na jihu a západě znovu ohrožuje východní státy.

Bez národního plánu, natož ústavy, která by umožňovala centrální řízení, se každý stát drží vlastních instinktů a domnělých zájmů, obvykle krátkozrace. Za volného cestování mezi státy bude teď virus v zemi přeskakovat sem a tam, dokud nebude k dispozici očkování nebo nebude dosaženo kolektivní imunity (za předpokladu, že trvalá imunita je vůbec dosažitelná).

Jak bude přibývat obětí ve státech, které dříve zaznamenaly méně případů, Senát se patrně začne určitou verzí návrhu zákona HEROES zabývat. Tato výpomoc bude naléhavě potřebná, jelikož dávky v nezaměstnanosti vyprší na konci tohoto měsíce a nejpostiženějším státům brzy dojdou peníze. Bylo by jí však zapotřebí méně, kdyby Senát prokázal vůdčí schopnost dřív. Koordinovaná národní strategie omezení pohybu osob mohla sice vyústit v pomalejší návrat do práce, ale byla by udržitelnější než aktuálně se odehrávající chaos.

Buď jak buď, nákaza se nyní přesouvá z „modrých“ (demokratických) do „červených“ (republikánských) států. K 8. červenci se podíl úmrtí ve 26 státech s republikánskými guvernéry (oproti 24 státům s demokratickými guvernéry) zvýšil na 29 %, a to z 22 % na konci března. Republikánské guvernéry pravděpodobně ve srovnání s jejich demokratickými protějšky víc ovlivňují zhoubné dezinformace, které vypouští Bílý dům a jeho mediální spojenci. V projevu otevřeného pohrdnutí vědeckými doporučeními se nedávný úvodník Wall Street Journal vysmíval Harvardově univerzitě coby „jedné z posledních institucí v Americe, která se ještě nenaučila obezřetnosti před prováděním radikálních změn na základě modelů vypracovaných experty v oblasti veřejného zdraví“.

Nicméně domnívám se, že kdyby republikánské zákonodárce a guvernéry nahradili demokraté, situace by se v mnohém nelišila. Problém tkví v absenci centrální, vymahatelné národní strategie v zemi s federálním systémem, jejž v posledku ovládají místní orgány reagující na vlastní potřeby a domnělá rizika. Bylo odjakživa zřejmé, že bude těžké žádat lidi o oběti ve prospěch vzdálených jiných osob, kvůli zmírnění rizika, které ve svých komunitách nepozorují.

Moc států představovala problém ve Filadelfii roku 1787 a zůstává jím dodnes. Za příčinu mnoha sociálních neduhů se často uvádí nerovnost. Jako by ekonomická nerovnost Ameriky nebyla dost zlá, teď ještě její demokracii citelně podlamuje institucionalizovaná zastupitelská nerovnost.

Angus Deaton USA nerovnost pandemie

Angus Deaton, laureát Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2015, je emeritní profesor ekonomie a mezinárodních věcí na Fakultě veřejných a mezinárodních věcí Princetonské univerzity a děkanským profesorem ekonomie na Jihokalifornské univerzitě. Je spoluautorem knihy Deaths of Despair and the Future of Capitalism (Princeton University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Meze extrémní koronavirové měnové politiky
05.06.2020 6:28
V důsledku pandemie COVID-19 se zhroutila produkce, a tak si mnozí kla...
Jak resetovat pandemickou odezvu USA
06.06.2020 15:03
Na reakci Spojených států na COVID-19, či přesněji řečeno na žalostné ...
Spojené státy zoufající
21.06.2020 15:01
Dávno před úderem COVID-19 ve Spojených státech vybujela jiná epidemie...
Jak resuscitovat WTO
27.06.2020 16:14
O Světové obchodní organizaci (WTO) se dnes mluví převážně negativně. ...
Ponaučení z potlačování pandemie
02.07.2020 6:16
Pandemie koronaviru vážně postihla mezinárodní rozvoj, tak jako tolik ...
Co COVID-19 způsobí v bankovnictví?
15.07.2020 14:22
Krize COVID-19 neodhalila banky jako problém, ale pro změnu jako součá...

Váš názor
  • Nerovnost je přínosná
    27.07.2020 10:06

    Nerovnost je přínosná pro výkon ekonomiky. Ta je díky ní tak výkonná, že nikdo nemusí umřít hlady, zimou nebo na nedostatek zdravotní péče. V době kamenné si všcihni byli téměř rovni.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Nerovnost je přínosná
      27.07.2020 10:16

      Jak víte, že v době kamenné si byli všichni lidé téměř rovni. Třeba náčelník mohl mít veškeré ženy, nejlepší kousky masa, nejlepší oděvy z kožešin ... Dát čirou spekulaci jako důkaz nějakého tvrzení už chce pořádného fištróna.
      ..
  •  
    27.07.2020 9:36

    Dezinformace šíří Pelosi Gang a mají na to médií hafo, CNN, MSMBC atd..., NYT, WaPo, veškerá sociální média a Google včetně, politické aktivisty na školách universitách a sociálně slabších komunitách a celou řadu non-profit org jenž se rouškou různých environmentálních, právnických atd... org schovávají a shromažďují peněžní dary, jenž jsou využity na financování Dem strany, volebních aktivit jejich kandidátů a pod. Takže WH informuje a moc médií k tomu nemá, snad pouze FOX, Dinesh D’Souza, Bill O’ Reilly a to asi všechno a prostoru mají velmi málo!
    Čert
    •  
      27.07.2020 17:04

      Takže WH informuje - No tak to je sranda. Americka Demokraticka strana nasleduje vedu, 90% NASA, profesoru na vysokych skolach, vedcu ve vyzkumnych ustavech ... jsou demokrati. White House, cili Trump, cili republikani jsou ideologicky proti vede, neveri v globalni oteplovani a naopak veri ze zeme pouze 6 tisic let stara a je placata. Trump prohral vsechny demograficke skupiny, vyhral pouze jednu: starsi bili muzi bez vysokoskolskeho vzdelani. Dodnes ho podporuji pouze a zejmena lide bez vzdelani, kteri zijou v lesich, doslova. Jsou to jednoduse smyslejici lide bez informaci. Trump jim lze v prumeru 11 krat za den. Od inaugurace (Leden 2017) jiz pres 20 tisic lzi nebo zavadejicich informaci, nekolik organizaci scitaji a dokumentuji jeho lzi. Cili WH neinformuje ale dezinformuje ty so se nechaji, tedy republikanske volice. Velka vetsina z nich veri ze COVID19 je hoax, cili ze to neexistuje. Rad bych vedel ktery hrdina jez neuvedl svoje jmeno tvrdi ze Pelosi siri dezinformaci, nebot je tomu presne naopak. Je to prave WH a jeho poslicci kteri siri nesmysly.
      Břeťa Bříza
  • Aha
    26.07.2020 20:08

    Jako že by to ti rabovači a násilníci dodržovali? Kdo by to na neběloších vynucoval?
    HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.