Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přelomový zákon v Austrálii: Facebook a Google mají platit médiím za zprávy

Přelomový zákon v Austrálii: Facebook a Google mají platit médiím za zprávy

25.02.2021 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Australský parlament schválil zákon, který má přimět digitální platformy, jako je Google nebo Facebook, aby platily mediálním podnikům za využívání jejich zpravodajského obsahu. Austrálie se tak stane první zemí, kde vládní arbitr stanoví sazby, jaké mají technologičtí giganti platit, pokud vyjednávání s jednotlivými mediálními společnostmi skončí neúspěchem.

Postup Austrálie pozorně sledují i další země, které by se jím do budoucna mohly inspirovat.

Nové předpisy podle australské vlády "zajistí, že mediální společnosti budou spravedlivě odměňovány za obsah, který vytvářejí, a pomohou udržet v Austrálii žurnalistiku sloužící veřejnému zájmu". Ministr financí Josh Frydenberg a ministr pro komunikační prostředky Paul Fletcher upozornili, že po roce platnosti bude nový zákon přezkoumán.

Reuters uvádí, že schválení zákona, který vznikl po důkladné analýze australských regulačních úřadů a po třech letech veřejných konzultací, může znamenat povzbuzení pro Británii a Kanadu. Tyto země plánují podobné předpisy.

Frydenberg s Fletcherem uvedli, že australská vláda má radost z toho, jaký pokrok americké firmy Google a Facebook udělaly při vyjednávání obchodních podmínek s australskými mediálními společnosti.

Google a Facebook se stavěly na zadní

Google a Facebook se proti zákonu dlouho ostře stavěly. Google v lednu pohrozil, že v případě schválení zákona zablokuje v Austrálii svůj vyhledávač. Následně však začal s australskými mediálními podniky uzavírat licenční dohody o využívání jejich obsahu, a to v rámci své platformy pro licencování zpráv News Showcase.

Facebook minulý týden kvůli sporům ohledně zákona zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své platformě v Austrálii. Doufal, že když Australanům znemožní sdílet a prohlížet zpravodajský obsah na své stejnojmenné sociální síti, přiměje vládu k ústupkům ohledně navrhovaného zákona.

Provozovatel sociální sítě #Facebook dnes uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Středa 17. února 2021

Tento týden však Facebook souhlasil s odblokováním zpravodajství, když se s vládou dohodl na některých úpravách zákona. Tyto úpravy podle Reuters mimo jiné umožňují, aby se digitální platformy vyhnuly arbitrážnímu řízení, pokud prokážou, že již australskému novinářskému průmyslu poskytují "výraznou podporu". Někteří zákonodárci varují, že by tak mohly zůstat stranou menší zpravodajské společnosti. Google a Facebook se také mohou samy rozhodnout, ve kterých komerčních smlouvách se angažovat.

Upravený návrh ještě musí schválit obě komory australského parlamentu, než se z něj může stát zákon.

Kdo tedy vyhrál?

Podle některých odborníků je dohoda o úpravě zákona vítězstvím pro společnost Facebook. "Facebook vyhrál, protože byly učiněny legislativní změny, díky kterým nebude muset měnit svůj podnikatelský model," uvedl nezávislý australský analytik Paul Budde. Jiného názoru je ale předseda australské komise pro hospodářskou soutěž Rod Sims.

"Nevidím žádný důvod, proč by měl někdo pochybovat o tom, že z toho bude mít prospěch celá žurnalistika," cituje Simse agentura AP. O vítězství Facebooku podle něj nejde, firma jen získala možnost dodatečné dvouměsíční lhůty pro dosažení vzájemné dohody za pomoci mediátora. Nakonec nebudou moci žádného vydavatele bezdůvodně odmítnout, ani malého. Všechny základní principy, které stanoví australský zákon pro vyjednávání komerčních podmínek s vydavateli nebo jejich kolektivním správcem, zůstaly v podstatě nezměněny, dodal Sims.

"Austrálie ukázala zbytku světa, že když přestává fungovat tržní prostředí, tak přijetím dobré legislativy lze donutit zasednout k jednacímu stolu i technologické megaplatformy," sdělil ČTK k přijetí zákona výkonný ředitel české Unie vydavatelů Václav Mach.

Facebook vydělává především na reklamě a jeho čistý zisk v loňském čtvrtém čtvrtletí činil 11,22 miliardy dolarů. Firma už loni vložila do médií jednu miliardu USD. Tehdy se firma spolu s ostatními technologickými giganty dostala pod drobnohled kvůli svému obchodnímu modelu a šíření dezinformací na svých stránkách.

Podle viceprezidenta Facebooku pro globální záležitosti Nicka Clegga Facebook zpravodajství v Austrálii dočasně vypnul proto, že legislativa nesprávně chápala vztahy mezi Facebookem a vydavateli. Podle něj totiž mediální firmy svůj obsah na Facebooku zveřejňují dobrovolně, čímž získávají přístup k širšímu publiku.

Včera se Facebook zavázal, že během tří let investuje do mediálního průmyslu další nejméně miliardu USD. O placení za zpravodajský obsah aktivně vyjednává s vydavateli zpráv v Německu a ve Francii.

Žádná obstojná alternativa...

Podle společnosti Fidelity International v rámci sociálních sítí zatím neexistuje žádná obstojná alternativa Facebooku a Twitteru. „Facebook se svou sítí osloví každý měsíc téměř polovinu světové populace, což je třikrát více než podobné platformy, jako je například WeChat. To má za následek, že stát se kvalitní konkurencí se za posledních 12 měsíců stalo značně nedosažitelným cílem,“ stojí v analýze o nutnosti nestranných pravidel pro sociální sítě, kterou má Patria.cz k dispozici.

Facebook osloví každý měsíc 3,2 miliardy lidí:

facebook fidelity zákon austrálie média svoboda

Fidelity si ve své analýze všímá jiného ostře sledovaného tématu, a to svobody projevu na sociálních sítích a vývoje po americké prezidentské volební kampani. „V krátkodobém horizontu by na Facebook a Twitter neměly mít dramatické a kontroverzní kroky jako zákaz Trumpa žádný negativní dopad ani z finančního hlediska," konstatuje analýza se zmínkou o zrušení či pozastavení účtu kontroverzního exprezidenta USA Donalda Trumpa. „Z dlouhodobého hlediska zde existují zásadní problémy pro aktivní investory, jako například zvýšení nákladů na kontrolní opatření obsahu a antimonopolní předpisy,“ stojí také v analýze. Podle portfolio managera Fidelity International Sumanta Wahiho je třeba, aby tyto společnosti „stanovily transparentní, nestranná pravidla s nezávislými dozorčími radami tak, aby byla zajištěna spravedlnost a konzistentnost jak z demokratického hlediska, tak z pohledu dlouhodobé životaschopnosti firem“.

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Fidelity International

 
 
 
 

Čtěte více:

Facebook označil žalobu FTC za pokus přepsat dějiny
10.12.2020 9:11
Společnost Facebook byla obžalována antimonopolními úřady a koalicí s...
Komentář: Souboj o budoucí podobu Facebooku začíná
10.12.2020 12:30
Včera ve večerních hodinách se k nám dostalo oznámení, že americká reg...
Technologickým gigantům hrozí v Evropě pokuty až 10 % ročního příjmu
14.12.2020 15:51
Technologičtí giganti by podle aktuálního návrhu regulace mohli čelit ...
Facebook obvinil firmu Apple z potlačování hospodářské soutěže
17.12.2020 8:24
Provozovatel sociální sítě Facebook obvinil technologickou firmu Apple...
Zisk Facebooku ve čtvrtletí stoupl o 52,7 procenta
27.01.2021 23:12
Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální ...
Facebook Australanům na platformě zablokoval zpravodajství
18.02.2021 8:32
Provozovatel sociální sítě Facebook dnes uživatelům a mediálním firmám...
Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství
23.02.2021 8:47
Americká technologická společnost Facebook znovu umožní uživatelům v A...

Váš názor
  • Není nad vládní intervenci
    25.02.2021 16:39

    "Austrálie ukázala zbytku světa, že když přestává fungovat tržní prostředí, tak přijetím dobré legislativy lze donutit zasednout k jednacímu stolu i technologické megaplatformy," sdělil ČTK k přijetí zákona výkonný ředitel české Unie vydavatelů Václav Mach. - Když nefunguje svoboda, lze ji vynutit násilím, že ano?
    Dan314
  • Tak jak?
    25.02.2021 12:52

    Vypadá to že v Australii schválili zlodějnu podobnou FVE. Podle toho co je v článku si někdo založí jako že zpravodajství a Facebook a další mu za to bude muset platit.
    HenryFord
    • Re: Tak jak?
      25.02.2021 17:14

      Já myslím že tam není tak vysoká korupce a bordel, jak tady. Takže by si to úřady asi pohlídaly. že tam je pořádek dosvědčuje i to, že tam skoro žádný covid není. Odtamtud bychom si měli opravdu brát příklad. Ale někdo možná řekne, že když se tam nedá svobodně krást, a být bezohledný vůči ostatním, tak je to totalitní režim.
      ricochet
      •  
        25.02.2021 18:39

        Keňa má málo případu c19 a tvrdit že tam není korupce a že je tam pořádek by si nikdo soudný neodvážil. Jestli je to skutečně tak že musí zaplatit každému kdo si řekne tak je to neskutečná zlodějna.Jak tohle pomůže vzniku konkurence, když ještě nevydělají a už budou muset platit výpalné novinářům? Já načmárám nějaký obrázek, postavím ho k silnici a majitel silnice mi bude muset platit poplatek protože má monopol na silnici. Klidně by to šlo udělat aby platili noviny. Každý kdo něco nakresli, napíše tak to budou muset noviny zveřejnit a zaplatit za to.
        HenryFord
        •  
          26.02.2021 8:43

          Jak věrohodné jsou statistiky Keni v porovnání s Austrálií je snad zřejmé každému. Mimochodem i tak mají Australani 2x lepší čísla. V Austrálii je opravdu jiná mentalita, tam jsou pravidla velmi přísná, nikdo (až na těch pár exotů v Melbourne) je nezpochybňuje a všichni je dodržují, protože chápou, že je to pro dobro celé společnosti. U nás většina lidí sleduje nová pravidla jen proto, aby pak na ně či na vládu mohla nadávat, poukazovat na to, jak se dají obejít, jak jsou k ničemu a prostě obecně si zabečet se stádem. A právě díky tomu, že v Austrálii díky zodpovědnosti lidí už covid není téma, mohou tam pracovat na "normálních" zákonech. Zákon, který nařídí kolosům jako Google, FB aj. zveřejňovat/směrovat na to "správné" zpravodajství a ještě zato platit, chce mít většina zemí, protože to zvyšuje ideologické zapálení jeho obyvatel a přitom to je krok populární, jelikož "pumpnout" někoho, kdo je úspěšný a bohatý, chce téměř každý. V ostatních zemích tedy přijde obdoba tohoto zákona brzo také.
          MrBurnes
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m