Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuace v USA vysoko. S jednou podstatnou výjimkou

Valuace v USA vysoko. S jednou podstatnou výjimkou

16.03.2021 17:48

Ať se podíváme na jakékoliv PE, žádné z nich nám již nějaký čas neukáže, že by valuace amerických akcií byly blízko nějakého historického standardu, o levnosti nemluvě. Naopak. Pokud přitom používáme PE při hodnocení atraktivity jednotlivých akcií, jde z mého pohledu o přílišnou zkratku, která toho s valuací nemá mnoho společného. U celého trhu dává PE asi větší smysl, ale do dokonalosti má také hodně daleko. Co ukazuje měřítko, které k ní má blíže?

1. Vysoko kam se podíváš: Jednu z mnoha variací „PE předraženosti“ ukazuje následující graf, jehož křivka dokonce ukazuje vývoj mixu různých PE (podle toho, k jakým ziskům jsou ceny akcií poměřeny).


graf 1
Zdroj: Twitter


2. Králem je tok hotovosti: Říká se, že hotovost je králem (u nás z gramatických důvodů spíše královnou). Z valuačního hlediska je pak královnou tok hotovosti, a ne zisky. Konkrétně volný tok hotovosti FCF, který ukazuje, co firma/firmy skutečně vydělají. Od zisků se může odlišovat z více důvodů, včetně toho, že investice se nerovnají odpisům, firma musí investovat do pracovního kapitálu (či jí naopak tok hotovosti zvyšuje tak, jako u Amazonu) ... Jinak řečeno, ne všechny náklady nejsou skutečně výdaje, ne všechny výnosy jsou skutečné příjmy.

Před časem jsem poukazoval na to, že pokud poměřujeme ceny amerických akcií k toku hotovosti, historické srovnání nevychází tak našponovaně, jako u PE. Základem tohoto mého tvrzení byla práce analytiků Goldman Sachs, následující tabulka ukazuje aktuální data:

graf 2
Zdroj: Twitter

Z historického hlediska je tedy více, či méně našponováno vše, jen mimo poměru cen akcií a FCF, tedy P/FCF (v tabulce konkrétně poměr obrácený, nazývaný FCF výnos/yield). A také mimo ERP, tedy rizikové prémie trhu. Ta je podle tabulky nyní dokonce z historického hlediska dost vysoko (trh je z tohoto pohledu podhodnocen, má prostor pro růst v případě, že by MRP klesala)*. Vysoké PE a relativně nízké (či nevysoké) P/FCF pak znamená jediné – firmy nyní „těží“ ze zisků vice hotovosti, než bývalo obvyklé. Nebo přesněji řečeno nyní vydělávají více, než naznačují jejich zisky.

3. Budoucí návratnost, PE a P/FCF: Následující graf od JPMorgan je jednou zvíce variací na jedno téma: Čím vyšší (nižší) jsou současné valuace, o to nižší (vyšší) je budoucí návratnost akcií. Jde o intuitivní vztah, protože ceny akcií P může táhnout nahoru růst ziskovosti E, nebo valuace. Pokud ty jsou hodně vysoko, zbývají zisky. Pokud jsou nízko, jsou na další rally dva.


graf 3
Zdroj: Twitter

Pointa tohoto třetího bodu mé dnešní úvahy je ta, že pokud by v grafu bylo místo PE (či zde cyklicky upraveného PE jménem CAPE) P/FCF, implikoval by graf vyšší budoucí návratnosti (CAPE nyní dosahuje více než 30).


* U ERP je ale v principu stejný problém, jako u PE – obvykle se počítá na základě zisků a ne FCF. Informace tu je pak v principu taková, že PE je vysoko kvůli nízkým bezrizikovým sazbám a pravděpodobně i vysokému očekávanému růstu zisků, ale ne kvůli nízkým rizikovým prémiím. Bez relevance to není, protože růst sazeb (oživení ekonomiky) by mohlo sice zvedat sazby, ale snižovat nejistotu a riziko a tudíž ony prémie. Další argument, proč růst sazeb nemusí automaticky znamenat pokles akcií.

 

Čtěte více:

Anatomie bubliny a návratnost akcií
16.02.2021 17:21
Bublina je každá jiná a všechny jsou zároveň stejné. Prolíná se jimi m...
St. Louis Fed: Škodlivost bubliny a současná valuace trhu
04.03.2021 12:18
Po prasknutí internetové bubliny se americká ekonomika v roce 2001 pon...
BNY Mellon a technologicko–finanční rotace
04.03.2021 17:31
Morningstar ve své analýze třech atraktivních akciích pana Buffetta pí...
Víkendář: Trh má někdy pravdu. Někdy se směšně mýlí
07.03.2021 9:21
Známý investor Jeremy Grantham byl hostem FT a mimo jiné hovořil o tom...
Atraktivní malé firmy
11.03.2021 17:55
Morningstar představuje 14 kvalitních menších firem, které podle ní ma...

Váš názor
  •  
    18.03.2021 11:02

    Hlavní otázka (stejně jako u minulého článku na toto téma :) ) je, zda výše investic zůstala "normální", nebo v době nejistoty výrazně poklesla a FCF šlo díky tomu nahoru … pokud jsou investice standardní, pak ukazatel (jako jediný) není našponovaný … pokud nízké míra investic pomohla zlepšit FCF, tak je to jen zdání ...
    TomTop
  •  
    16.03.2021 18:51

    Myslím, že vyšší tok hotovosti může souviset s prodejem majetků. Hodně firem zjišťuje, že některý jejich majetek bude do budoucna nepotřebný a tak prodávají. Vzhledem k různé míře odepsanosti tohoto majetku potom tento tok hotovosti nekonresponduje s čistým ziskem. Toto je otázka roku 2020 a části 2021. V budoucnu by se naopak tento tok hotovosti mohl snížit, vzhledem k investicím, které bude vyžadovat doba pokoronavirová a proměna ekonomiky...
    qwer
    •  
      16.03.2021 20:11

      Ad hoc jistě souviset může. Pak však vyvstává otázka, za jakým účelem je nepotřebný majetek prodáván - potenciální expanze nebo odvrácení problému. Kdo investuje má info na úrovni due diligence. Třeba taková SoftBank Group čile nakupuje/prodává a současně je příliš velká než aby mohla padnout... Tyto vody jsou příliš kalné na to, aby jeden věděl. Jisté je to, že v krizi aplikované instrumenty co měly preventivně ochránit miliony jednotlivých subjektů od zkázy umožnily několika málo jiným získat váhu, kterou by v běžném konkurenčním prostředí nemohly nikdy dosáhnout, a k tomu tak zběsile rychle.
      Mudr.c
      •  
        17.03.2021 0:37

        Prodáván může být jako přebytečný. Například firma má velké množství kancelářských budov a rozhodne se víc lidi mít na home offisu, tak část budov odprodá. Proč se o ně starat prázdný. Nebo třeba firma odprodá část tankerů, protože se změní struktura námořní přepravy, atd. Nemusí jít jen o firmu v problémech. Jinak s tou poslední tvoji větou určitě souhlasím. Bohužel tak to je...
        qwer
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m