Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar a čínská monetární nezávislost

Dolar a čínská monetární nezávislost

05.04.2021 16:39

Takzvaný Triffinův paradox, či dilema, hovořilo v šedesátých letech o tom, že pokud by se centrem globálního finančního systému stal dolar, nakonec by ztratil kvality, které mu k této pozici dopomohly. Konkrétně ekonom varoval před tím, že dolarový globální systém by vedl k vysoké poptávce po americké měně, což by Spojeným státům umožnilo levně financovat své dluhy. Rostoucí zadlužení by ale nakonec vedlo k postupnému pádu důvěry v dolar, popřípadě ke krizi a americká měna by svou pozici ztratila. V posledních dnech se objevilo pár zajímavých úvah na hodně populární téma dolarové dominance, kterým bych se rád věnoval.

1 . Triffinovy fáze. Onu úvahu pana Triffina připomíná ekonom Patrick Artus. Podle něj jsme ve fázi, kdy rostou dluhy USA a v poslední době dokonce i sazby. Artus ale míní, že dokončení Triffinova kolečka a ústupu dolaru ze světové scény brání nedostatek alternativ k dolaru. 

Této úvaze lze podle mne vytknout třeba to, že sazby v USA sice rostou, ale zdá se, že to je zejména kvůli očekávanému boomu nominálního produktu a ne kvůli rostoucím obavám ze solvence americké vlády. Jinak řečeno, jde o pohyb, který by měla doprovázet rostoucí a ne klesající atraktivita dolaru (viz i bod 4). A pro vykreslení celého obrázku bychom mohli dodat, že pro Spojené státy není dominantní dolar jen „samými pozitivy a sociálními jistotami“. V určitém smyslu sebou totiž nese prvky holandské nemoci – jeho síla (relativně k tomu, kdyby byl jen lokální měnou), doléhá na exportní sektor.

2 . Čínská alternativa. Kenneth Rogoff na stránkách The Guardian píše, že Čína se někdy v budoucnu vzdá současného systému cílení měnového kurzu a přejde na tradiční cílení inflace a tudíž plně nezávislou monetární politiku. Nezávislou na tom, co dělají zahraniční centrální banky a zejména Fed – pokud totiž Čína nechce nechat kurz své měny úplně volný, musí svou politiku nastavovat i s ohledem na kroky jiných centrálních bank, popřípadě si pomáhat omezením toku kapitálu.

Pan Rogoff dodává, že pokud by se monetárně osamostatnila Čína, učiní tak pravděpodobně i řada dalších asijských zemí, což by zřejmě znatelně oslabilo pozici dolaru ve světové ekonomice. A podle ekonoma rostou tlaky na tento posun i kvůli tomu, že současná dominantní pozice dolaru dává americké vládě výhodu ohledně získávání informací o globálních (dolarových) transakcích. 

3 . Pomalu, pomalu. Pan Rogoff ve své úvazu zmiňuje i to, že Čína se nesnaží o nějakou skokovou změnu, ale postupuje na několika frontách, včetně vytvoření vlastní digitální měny. Skeptičtější ohledně rychlosti změn je Michael Pettis. Ten souhlasí s tím, že Čína by měla mít svou nezávislou monetární politiku, ale s ní spojený plovoucí kurz vláda podle ekonoma nezavede dříve, než výrazně vyčistí domácí bankovní systém. Proč?

Neflexibilní bankovní systém plný málo kvalitních dluhů/pohledávek je náchylný na šoky a plovoucí měnový kurz pravděpodobnost většího šoku zvyšuje. Podle ekonoma navíc vlády v posledních letech spíše zvýšila svou kontrolu nad bankovním systémem namísto toho, aby jej uvolnila a nechala pročistit. Ekonom tak tvrdí, že hlubší změny v čínském bankovním systému, které jsou podmínkou řady dalších změn v čínské ekonomice (včetně těch měnových), jsou možná otázkou ne let, ale desetiletí.

4 . Cyklus se přiklání k USA. Pokud dáme stranou podobné strategické a dlouhodobé úvahy, jsou tu vlivy krátkodobé a cyklické. Jak poukazuje třeba Danske Bank, čínská ekonomika zpomaluje, zatímco u té americké se očekává silný boom (nedávno jsem tu psal o tom, že se možná naplní finance fiction a v příštím roce porostou obě ekonomiky cca stejným tempem). Danske tak dochází k závěru, že renminbi bude pod oslabujícím tlakem k dolaru.

A japonské okrasné třešně sakury prý letos vykvetly nejdříve za posledních 1200 let.



Čtěte více:

Dolar, deficity a komodity
22.03.2021 17:49
Jak tomu bývá, i názory na možné přehřátí americké ekonomiky a inflac...
Je to sice horší, ale zato delší cesta
23.03.2021 17:51
Jedna z nejvíce diskutovaných rotací, o kterých se nyní mluví, je ta s...
Texas a atraktivní utility
24.03.2021 17:28
Morningstar uvažuje nad tím, které utility by mohly těžit z dění v Tex...
Celosvětový příklon k hodnotě a daňová brzda ziskům
25.03.2021 17:54
Jsou firmy, které inovují díky softwaru, umělé inteligenci a podobně. ...
Finance fiction? Scénáře pro světovou ekonomiku v letošním a příštím roce
26.03.2021 18:34
S novými projekcemi vývoje v globální ekonomice přišla před pár dny Da...
Komoditní karta
29.03.2021 17:34
Ať už se díváme na možnost nového býčího trhu na komoditách jakkoliv, ...
Nejlepší a nejhorší dni na trhu
30.03.2021 17:57
Dnes se vydám daleko za hranice mých běžných úvah, které se zaměřují n...
Nečekaný experiment
31.03.2021 17:48
Před pandemií se občas hovořilo o tom, že robotizace může prohloubit j...
Trh v roce 2022
01.04.2021 17:31
Před několika dny jsme zde mohli vidět, jak Goldman Sachs odhaduje výv...
Dvacátá léta se klidně mohou zopakovat. Jde ale také o to, jaká
02.04.2021 16:40
Historik Jeffrey Engel před pár dny na CNBC vyprávěl, jak lidé ve dvac...

Váš názor
  •  
    05.04.2021 23:53

    Jaký smysl mají tyto úvahy, když dominantní vliv na "důvěru" v dolar má síla americké armády? Kdyby americká armáda nebyla nejsilnější na světě, nebyl by zbytek světa nucen přijímat dolar a Američané by nemohli žít z půjčených nebo natištěných peněz. Každý přece ví, že je nesmysl vyrábět pro někoho, komu musím půjčit peníze, aby si mohl mé zboží koupit.
    Jan47
    • tak si holt komo
      06.04.2021 9:16

      a budeš pořád psát protiamerické bláboly. Dominantní vliv na "důvěru" v dolar má především americká ekonomika. Nejsilnější armádu světa má v současné době USA. Na druhém místě skončilo Rusko, třetí je Čína, čtvrtá Indie a pátá Francie. Tak by podle tvojí teorie ,,Kdyby americká armáda nebyla nejsilnější na světě, nebyl by zbytek světa nucen přijímat dolar,, muselo také platit : ,,Kdyby ruská armáda nebyla druhá nejsilnější na světě, nebyl by zbytek světa nucen přijímat rubl :-) :-) :-)!!!!! a dále : Kdyby čínská armáda nebyla třetí nejsilnější na světě, nebyl by zbytek světa nucen přijímat juan :-) :-) :-) !!!! Oni ty rusáci v počtu válek od 2WW nejsou zas tak pozadu za amikama. Ale nějak to efunguje, protože rubly a juany nikdo nechce. A kdyby hypoteticky letos ruská armáda předběhla americkou ve velikosti, myslíš si, že že by se tím pádem rubl stal světovou měnou??? Odpovím ti : nestal wole!
      oradapoisson
Aktuální komentáře
30.04.2024
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board