Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Evergrande věří, že se firma z problémů dostane. Podle S&P ale vláda jen tak nezasáhne

Šéf Evergrande věří, že se firma z problémů dostane. Podle S&P ale vláda jen tak nezasáhne

21.09.2021 10:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská realitní společnost Evergrande věří, že se z nynějších finančních problémů dostane a závazkům dostojí. V dopise zaměstnancům to podle čínských médií napsal předseda správní rady Chuej Kcha Jüan. Investoři se obávají, že případný pád firmy by v ekonomice spustil dominový efekt. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Akcie Evergrande dnes na burze v Hongkongu dál oslabovaly, i když méně než v pondělí, kdy v jednu chvíli vykazovaly propad až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010. Investoři jsou pesimističtí ohledně vyhlídek podniku, zatímco regulační úřady varují, že neschopnost firmy splácet závazky by mohla způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru.

Podle předsedy správní rady se ale firmě podaří "překonat nejtemnější okamžik" a developerské projekty dodá tak, jak slíbila. V dopise také uvádí, že Evergrande bude plnit závazky vůči kupcům nemovitostí, investorům, partnerům i finančním institucím.

V pomoc státu by ale firma podle mezinárodní ratingové agentury S&P Global Ratings doufat neměla. Závazky Evergrande činí 305 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu Kč) a dva termíny splátky se teď firmě blíží.

"Věříme, že Peking by byl nucen zasáhnout pouze v případě, že dojde k dalekosáhlé nákaze, která způsobí, že padne několik velkých developerů, což by představovalo systémové riziko pro ekonomiku,“ uvedla ratingová agentura ve své pondělní zprávě. "Pád samotné Evergrande by k takovému scénáři pravděpodobně nevedl,“ dodala.

Někteří analytici se však podle serveru BBC domnívají, že Peking by určité kroky na podporu firmy podniknout mohl. Politici vyzvali velké věřitele, aby společnosti Evergrande poskytli na uhrazení závazků více času.

Společnost Evergrande v současnosti vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podniká také v dalších oblastech, například ve správě majetku či výrobě elektromobilů a nápojů.

Problémy Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních realitních společností v Číně. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.

Obavy, že by Evergrande mohla být čínskou obdobou americké banky Lehman Brothers, jejíž krach v roce 2008 zahájil globální finanční krizi, stáhly v pondělí dolů i evropské akcie. Hlavní index německé burzy DAX ztratil 2,3 a francouzský CAC 1,7 procenta. Spolu s evropskými trhy oslabily následně i hlavní akciové indexy ve Spojených státech, které odepsaly kolem dvou procent. Index Nasdaq Composite uzavřel nejníže zhruba za měsíc.

Dnes už výprodej na burzách v Asii nepokračoval, index hongkongské burzy Hang Seng počáteční ztráty smazal a před koncem obchodování byl v zisku. Index japonské burzy Nikkei 225 sice odepsal 2,17 procenta na 29.839,71 bodu, jen ale doháněl ztráty z pondělí, kdy se v Japonsku kvůli svátku neobchodovalo. Na burzách v kontinentální Číně bylo v pondělí i dnes kvůli svátku rovněž zavřeno. V Hongkongu, kde je listovaná Evergrande, se nebude obchodovat zítra.

Akcie společnosti Evergrande se po pondělním 10procentním pádu dnes opět vehementně prodávaly, propad dosahoval až 7 procent. Akcie jiných developerů jako Sunac, což je čínská developerská čtyřka, nebo státem podporované Greentown China, ale část masivních ztrát z předešlé seance nahnaly.

Prodejní sentiment se držel i na jiných asijských trzích, kde investoři najeli na scénář “strach z případného šíření”. Na napětí může poukazovat i krok ratingové agentury S&P Global Ratings, která snížila rating jiné čínské skupiny Sinic Holdings na CCC+ s poukazem na údajnou neschopnost tohoto čínského developera “komunikovat jasný plán splátek”.

Pro Evergrande přijde hlavní test ve čtvrtek, kdy by firma měla splatit 83,5 milionu dolarů ve splátce úroků u svých dluhopisů se splatností v březnu 2022. Podle banky Citi by případný bankrot Evergrande mohl znamenat systémové riziko pro čínský finanční systém. Čínská komunistická vláda podle pondělního reportu této ratingové agentury ale  pravděpodobně neposkytne developerovi přímou podporu. Přikročit by k tomu prý mohla až tehdy, pokud by hrozilo dalekosáhlé šíření problému a krach četných velkých developerů“. Čínské Lehmany” ale tato americké banka v kauze nicméně nyní nevidí.

Zdroje: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Dovedu si představit utažení sazeb o 100 bps ještě letos, říká člen rady ČNB Nidetzký
20.09.2021 12:37
Česká národní banka by mohla do konce roku zvýšit úrokové sazby až o ...
Týdenní výhled: Zabrání opatrný Fed výraznější korekci?
20.09.2021 13:36
Globálním finančním trhům se dlouho dařilo ignorovat narůstající probl...
Evergrande a jádro věci
20.09.2021 17:57
Po finanční krizi roku 2008 se hodně hovořilo o tom, že je potřeba něj...
Rozbřesk: Čínská realitní nákaza děsí trhy
21.09.2021 9:02
Globální akciové trhy včera zasáhl masivní výprodej, který odstartoval...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.