Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Ani tvrdé, ani měkké přistání, ale žádné? A proč je těžké vysvětlit valuace Fordu

Perly týdne: Ani tvrdé, ani měkké přistání, ale žádné? A proč je těžké vysvětlit valuace Fordu

17.02.2023 12:39
Autor: Redakce, Patria.cz

V některých velkých technologických firmách se hodně propouští, ale obrázek v celém odvětví je zatím úplně jiný. Deutsche Bank hovoří o tom, že je těžké vysvětlit valuace akcií Fordu. Podle BofA klesají obavy z recese, v Morgan Stanley si myslí, že se znatelně mění ekonomický příběh tohoto cyklu. A to má v konečném důsledku pozitivní dopad na akcie.

Ford pozadu: Emmanuel Rosner z Deutsche Bank již před posledními výsledky Fordu snížil doporučení na jeho akcie na prodávat. Podle analytika má totiž tato automobilka nákladovou nevýhodu oproti GM a také Tesle. „Udělali nějaký pokrok v tom, dát to pořádku? Odpověď zní záporně,“ dodal expert. Sama automobilka nyní hovoří o tom, že letos by její zisky měly stagnovat, což ale podle Rosnera znamená, že by musela tento rok ušetřit asi 3 miliardy dolarů. „S nulovými důkazy, že se něco takového děje.“

Rosner se domnívá, že i kdyby Ford dokázal na fixních nákladech ušetřit, bude se tak dít v divizi vozů se spalovacími motory a ušetřené zdroje stejně budou muset jít na investice do elektromobilů. Ve výsledku tak analytik nastavil cílovou cenu u Fordu na 11 dolarů za akcii. Celková „nákladová nevýhoda“ oproti konkurenci tu podle něj dosahuje 7 miliard dolarů a není jednoduché cesty, jak jí eliminovat. Týká se to samotné výroby, nákupu materiálů a v neposlední řadě nákladů spojených s opravami v záruce. Ford na tom totiž podle experta není v této oblasti dobře a trvalo by roky, aby kvalitu produktů zlepšil, a tím snížil náklady na záruční opravy.

Když Ford hovoří o velké příležitosti pro snížení nákladů, má podle analytika pravdu. Zároveň je ale nereálné, aby letos dosáhl 3 miliard dolarů úspor. I s ohledem na to, že minulý rok náklady automobilky rostly. Pozadu je Ford podle Rosnera i v oblasti výroby baterií. GM totiž již má ve Spojených státech vlastní továrnu, Ford by jí podle odhadů mohl rozjet nejdříve v roce 2025/26.

Ford ve svých očekáváních počítá s tím, že ceny automobilů budou letos stagnovat. Rosner míní, že jde o velký optimismus s ohledem na to, jak prudce ceny rostly v předchozích letech a jak se mění ekonomické prostředí. Poměr cen akcií Fordu k ziskům očekávaným pro letošní rok je pak výše, než PE u GM. „To je velmi těžké vysvětlit“, dodal analytik


Klesající obavy z recese: BofA na základě svého průzkumu mezi investory tvrdí, že obavy z recese prudce klesají. Graf konkrétně ukazuje čistý podíl těch, kteří očekávají recesi v následujících 12 měsících:
06
Zdroj: Twitter


Propouštění v technologiích: Řada technologických společností z amerického akciového trhu hlásí propouštění. Následující graf ukazuje, jak se vyvíjela zaměstnanost ve 25 největších firmách. Od dlouhodobějšího trendu se směrem nahoru utrhla v roce 2020 a nyní se stále drží vysoko nad ním:
07
Zdroj: Twitter

Trhy přenastavily svá očekávání ohledně vývoje sazeb: Jim Caron z Morgan Stanley se domnívá, že trhy poslední inflační čísla vnímají tak, že „inflace klesá, ale ne dost rychle“. Trhy pak podle experta nyní počítají s růstem sazeb až na 5,5 % a ve svých očekáváních „smazaly téměř všechno snižování sazeb v letošním roce“. „Tak maximálně na jedno snížení na konci roku, možná ani to“.

Zdá se, že „ekonomika může být trochu přehřátější, než se zdálo“, výnosy dluhopisů na to reagují růstem na obou koncích výnosové křivky, uvedl expert na Yahoo Finance. Akciové trhy ale tento vývoj berou s rezervou, sice trochu klesly, nešlo ovšem o nic dramatického. Caron míní, že to je změnou v příběhu dalšího ekonomického vývoje. Nyní se totiž podle něj stále více zdá, že nedojde k tvrdému, ani k měkkému přistání, ale hospodářství bude dále růst. A to je v konečném důsledku pro akcie pozitivní. Trhy tak nemusí věnovat velkou pozornost ani přechodné slabosti zisků obchodovaných firem.

Na Yahoo hovořila i investiční ředitelka společnosti Barrett Asset Management Amy Kong. Podle ní je nyní méně pravděpodobné březnové zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Spíše půjdou nahoru o 25 bazických bodů. Jedním z důvodů je snaha Fedu o konzistenci, důležitý ale samozřejmě bude vývoj v ekonomice a u inflace. Akcie podle expertky „trochu předběhly dobu“ co se týče dalšího poklesu inflace. A to se nyní projevuje určitou slabostí trhů.

Kong se na rozdíl od Carona domnívá, že americká ekonomika míří do recese, usuzuje na to z indikátorů jako je spotřebitelský sentiment, či investice firemního sektoru. Uznává ale, že data vysílají smíšené signály, třeba trh práce je stále velmi napjatý. K technologiím uvedla, že firmy v tomto sektoru v předchozích letech najímaly příliš mnoho zaměstnanců, nyní se snaží jejich počet optimalizovat a tento proces se ještě plně neprojevil v číslech z trhu práce.

 

Čtěte více:

Fed není v binárním módu, trhy porostou, domnívá se analytik
16.02.2023 15:41
Tom Lee ze společnosti Fundstrat už během roku 2022 hovořil o rally na...
Proč bylo posledních 20 let k akciím tak vstřícných?
16.02.2023 17:28
Kdysi jsem tu psal, že vážným kandidátem na nejdůležitější proměnnou n...
Dow Jones zaostává proti širšímu trhu nejvíce od roku 1934. Investoři jej opouští kvůli rizikovějším sázkám
17.02.2023 5:55
Když se akciový trh v loňském roce otřásal, Dow Jones Industrial Aver...
Pátek začal propadem. Všimly si akcie konečně výnosů a Fedu?
17.02.2023 10:07
Včera směrem k závěru na Wall Street navyšovaly akcie ztráty a negativ...
Stratégové z Goldman Sachs předpovídají na letošek více odštěpených firem v USA
17.02.2023 10:52
Americké firmy budou letos pokračovat ve vyčleňování svých divizí ve s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data