Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Big is Beautiful aneb hospodářská politika a la ČSSD, model 2005

Big is Beautiful aneb hospodářská politika a la ČSSD, model 2005

13.07.2005 11:58

Česká ekonomika roste slušným tempem přes 4 % ročně, její obchodní bilance je v přebytku, měna silná. Pravda, nezaměstnanost je stále vysoká a klesá jen když vláda změní její definici a státní rozpočet je v nejhlubším deficitu ze všech zemí Evropské unie, ale to jsou jen „drobné vady na kráse“. Rozhodně neubírají novému premiérovi Paroubkovi nic z razance jeho politiky. Je ovšem otázka, zda pod vedením bývalého náměstka pražského primátora nabírá česká ekonomika správný směr.

Na první pohled je patrná změna v chování vlády k českým firmám: Velikost je zase v módě a „kapitáni průmyslu“ Junek či Soudek mohou jen litovat, že se dneška nedožili u kormidla. Dobře se ale daří jiným: Například ČEZ dokáže dříve nemyslitelné: Vláda (sociálně-demokratická!) sama aktivně nabízí zvýšení cen pro našeho monopolního výrobce elektrického proudu. ČEZ napřed spolkl prakticky celou distribuci, poté slíbil jednu distribuční firmu prodat a po roce si to, za požehnání antimonopolního úřadu, rozmyslel. Za této situace premiér Paroubek „zkoumá podklady“, zda zvýšení cen ČEZu o 30 % je oprávněné. To je jistě absurdní: Na posuzování cen v energetice máme úřad, který měl být nezávislý (dokud tomu nezabránil ministr Grégr), ne premiéry, kteří mají jiné práce dost.

Je zajímavé, že záliba vlády ve velkých firmách se nevztahuje na bankovní sektor. Vláda naopak banky tvrdě kritizuje a snaží se je „dobrovolně“ přinutit ke snižování poplatků. Nebylo by užitečnější podívat se na poplatky za zřízení elektrické přípojky, kterou může udělat jediná firma, než sledovat bankovní poplatky v situaci, kdy si každý může založit účet u jakékoliv ze zhruba 40 bank působících na českém trhu?

Energetika, antimonopolní úřad i bankovnictví jsou však postiženy jinou vládní ideou: více kontroly politikům, méně nezávislým úřadům. U energetiky je už „vymalováno“. ÚOHS se zase stává středem boje politických stran: Bude nad ochranou konkurenčního prostředí v Čechách bdít lidovec, socialista, či snad konzervativec? Politikům, včetně opozičních, ani nepřijde divné, že takto obchodují s postem, který by měl být výsostně odborný: Předsedou ÚOHS by měl být především vynikající ekonom se vzděláním v soutěžním právu (poznámka: autor těchto řádků takovým ekonomem zcela jistě není, takže nemá žádnou osobní motivaci v tomto smutném představení).

Ministerstvo financí zase zjevně trpí tím, že bankovní sektor reguluje Česká národní banka a rádo by si pravomoci opět přivlastnilo a nařizovalo bankám, kolik a za co si mohou účtovat. Navíc prokazuje zajímavou neznalost evropských souvislostí: Jak může být číslo účtu přenositelné, když každý účet v Evropské unii má tzv. IBAN, tj. kódované označení, které obsahuje i kód banky? Když změním banku, IBAN se změnit musí, ať si o tom politici či úředníci myslí, co chtějí.

Zdá se tedy, že ekonomické oživení, za které vděčíme členství v Evropské unii, posílilo sebevědomí české vlády a utvrdilo ji, že hospodářskou politiku „umí“. Že jde o tragický omyl je evidentní, podíváme-li se na neschopnost vlády cokoliv rozumného udělat se zdravotnictvím, sociálními dávkami, trhem práce či důchodovým systémem. Místo toho, abychom období konjunktury využili ke strukturálním reformám, dále utužíme regulaci české ekonomiky a budeme podporovat firmy, které to vůbec nepotřebují.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Jako vysokoškolský profesor
    14.07.2005 7:09

    by autor mohl prokázat alespoň elementární zeměpisné znalosti České republiky. Pokud to neví, tak Čechy nejsou Česká republika, nýbrž jen její součást. Dobře mu to vysvětlí např. v předpovědi počasí na ČT1.
    Patrik
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data