Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z krizí se nevyskakuje, ale vyrůstá

Z krizí se nevyskakuje, ale vyrůstá

08.09.2010 18:17

Jedno zenové rčení hovoří o tom, že povytahováním mladé rostliny její růst neurychlíme, spíše ji zabijeme. Jako každé dobré rčení je aplikovatelné na široké spektrum situací, ty finančně ekonomické nevyjímaje. Není tak překvapením, že zatímco si přejeme a snažíme se co nejrychleji odbourat následky krize, použité kroky nic neurychlí, naopak. Na fiskální straně jsme to asi již pochopili, na té monetární asi ne*.

Carmen M. Reinhart a Kenneth Rogoff jsou mezi těmi, kdo svým výzkumem zaměřeným na to, jak a co se dělo během a po krizích v minulosti, významně ovlivnili současný střední myšlenkový proud (nevyhnutelně pak i mimo-střední proudy). Ve svém zatím posledním dílku se zaměřili na to, jak a jak rychle se ekonomika z krize obvykle dostává. Jejich závěr je zhuštěně ten, že z krize obvykle ekonomiky postupně vyrostou. Tedy žádná rychlá řešení, naděje na rychlé nápravy si můžeme nechat zajít, což by ale s trochou sebereflexe nemělo být překvapením**. A vysvětlovat to jako něco negativního je vlastně také úsměvné.

Co se týče konkrétních čísel, rád bych prezentoval následující graf. Ten ukazuje, pravděpodobnost opakování krize v závislosti na počtu let od té první:

soustruh_2.bmp

Zdroj: Do countries “graduate” from crises? Some historical perspective

Graf ukazuje, že u všech hlavních druhů krizí (inflační, bankovní a krizí spojených s defaultem na externí závazky) je deset let po první krizi cca 50 – 60 % pravděpodobnost příchodu druhé krize. Jinak řečeno – při každé druhé krizi se dostaví její dozvuk v podobě další. Po deseti letech pravděpodobnost prudce klesá. Po dvaceti letech se tento pokles pravděpodobnosti výrazně sníží (vyjma krizí bankovních, kde je průběh zajímavější – po padesáti letech zde pravděpodobnost opět vzrostla).

Uvedený graf je tak trochu akademickým cvičením. Zdůrazňuje ale opět to, co bylo napsáno v úvodu a co odmítáme přijmout – z krizí se nevyskakuje, ale vyrůstá.


*Tím nechci předstírat, že co se týče „fiskální debaty“ úspory vs. stimulace, existuje nějaké objektivně správně a nesprávné řešení; uvedené je jen vědomým přikloněním se na jednu stranu, ale v poměru cca 49:51. Každý perfektně promyšlený argument má i zde stejně dobře promyšlený a logický protiargument, kdo to nevidí, jen si hraje na jistotu a podobné pochybné koncepty (viz například „diskuse“ pana Krugmana a jeho názorových protivníků). Podobně tomu samozřejmě je u monetární politiky.

**Možná si tuto studii přečte i Alan Greenspan. Jeho strategie v době, kdy stál v čele Fedu, spočívala na předpokladu, že je možné držet sazby (a následně i nezaměstnanost) nízko s tím, že monetární politika je schopná rychle zamezit výrazným škodám v případě, že se na trhu vytvoří a praskne bublina. Můžeme ho rychle odsoudit, či se můžeme zamýšlet nad tím, jestli tato sázka Fedu byla obecně tou správnou - jestli by většinou fungovala, nebo by většinou nefungovala a následný vývoj byl proto typický. To „většinou fungovala“ vnímejme například tak, že by byla provozována v prostředí striktnější/smysluplnější regulace finančních institucí. Právě zmíněná studie na to snad vrhá trochu světla.


Váš názor
  •  
    09.09.2010 8:50

    Jirko, tleskám......v krátkosti vyjádřené to, co jen málokdo v současném světě dokáže objektivně přiznat. Problémem je, že současná společnost uvažuje pouze v intencích rychlých resp. "instantních" řešení. Fakt, že "good things sometimes need time" si jen minorita lidí připustí...
    Petr Žabža
    • ;-)
      09.09.2010 9:28

      Tak, tak - plagiátore. Ovšem důraz je na tom sometimes, ne? Ale ty určitě víš,kdy to sometimes je...
      Kalka.
  • Ba miao zhu zhang
    08.09.2010 18:56

    Jak máme najednou Čínu a čínštinu na každém kroku ;-) Ovšem tady se nejedná o zenový příběh (tam vystupuje vždy mistr a žák a jsou většinou japonské provenience, i když mnohé mají základ v Číně), ale o tzv. cheng yu, tedy jeden z mnoha čtyřslovných idiomů, které se učí děti už od základní školy (zrovna tenhle je jeden z nejznámějších, jinak aspoň 300 by měl znát student). Spočívá na příběhu o netrpělivém rolníku z dynastie Song, který chtěl uspíšit sklizeň a tak celý den do potu tváře vytahoval mladé rostlinky... Nevím sice, jestli nutně znamená nicnedělání, každopádně ale říká, že množství vynaložené práce se nemusí nutně rovnat dobrému výsledku. Rozhodující je, jestli ta práce byla konána s rozmyslem a uvážením všech následků. A v tom je asi i v této finanční krizi jádro pudla ;-)
    Kalka.
    • Re: Ba miao zhu zhang
      08.09.2010 21:54

      to je v postatě jádro pudla všeho...pěkná pozn. rád jsem se zase něco dozvěděl.....dobré uvážení na trhu, který nám u nás nějak chřadne, soudě z objemů :)
      MaN
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data