Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojeným státům to bude procházet až do další krize?

Spojeným státům to bude procházet až do další krize?

11.11.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých zastánců kvantitativního uvolňování (QE) je tento krok příkladem monetární politiky, stejně jako jím je snižování sazeb. A nikdo neviní Fed, že rozpoutává měnovou válku, když snižuje sazby.

Odpovědí z reálného světa by bylo to, že jiné země vnímají QE v jiném světle. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve Financial Times v pondělí uvedl, že není konzistentní, pokud USA viní Čínu z manipulace s kurzem a pak uměle ovlivňují kurz dolaru tištěním peněz. Fundamentálnější argument by spočíval v tom, že Spojené státy jsou dlužníkem, který si půjčil v dolarech. Tištění dalších peněz na splátku těchto dluhů (což je to, co Fed dělá, když vytváří peníze na koupi vládních dluhopisů) ve své podstatě znamená částečný default. Je to tak, jako kdybyste zkoušeli zaplatit účet ze supermarketu penězi z hry Monopoly s argumentem, že jsou to jediné peníze, které jste doma našli.

Jak se to liší od snižování sazeb? V takové situaci se věřitelé mohou posunut směrem nahoru po výnosové křivce. Fed se ale nyní snaží ovlivnit všechny sazby až po desetileté dluhopisy. Říká tedy: „Hodláme oslabit kurz naší měny a zkoušíme vám zabránit v tom, abyste jako kompenzaci za toto riziko zvýšili výnosy.“

Důležitost tohoto přístupu ze strany Fedu je dána tím, že dolar má jako rezervní měna dominantní roli. Někdo by mohl říci, že si o ni Američané neříkali, ale to není tak jasné. Tuto pozici požadovali v Bretton Woods v roce 1944. I když byly pevné kurzy v roce 1970 opuštěny, zbytek Brettonwoodských institucí, jako MMF a Světová banka, byl zachován.

Spojené státy mohou také argumentovat, že ostatní s kurzy manipulují také, takže si nemohou stěžovat. A Čína může i nadále tolerovat nízké výnosy dluhopisů, protože je to přijatelná cena za provázání kurzu její měny s dolarem. Číňané ale nejsou jedinými kupci amerických vládních dluhopisů; zahraniční soukromí investoři musí být k nákupu také přesvědčeni.

Již delší dobu mám proto pocit, že současný měnový systém není udržitelný a QE tento pocit jen zvyšuje. Může největší ekonomika a dlužník světa následovat politiku soustavné devalvace a poškozovat tak své věřitele? Bylo zajímavé vidět, že Robert Zoellick ve Financial Times požaduje vytvoření nové struktury, i když nevolá po novém zlatém standardu, jak by se mohlo zdát z titulku. Pouze navrhl možnost používání zlata jako referenčního bodu pro tržní očekávání inflace, deflace a budoucích měnových kurzů.

Fundamentální otázkou zůstává, jak se k novému systému dostaneme se svobodným tokem kapitálu a nezávislou monetární politikou. Omezení kurzových pohybů či cíle ohledně velikosti běžných účtů na tyto dva problémy naráží. Co se stane, pokud se trhy pokusí posunout kurzy nad stanovenou hranici (nebo pokud se američtí spotřebitelé rozhodnou koupit tolik zboží z Číny, že bude přestřelen limit běžného účtu)? Podřídí země své domácí politiky mezinárodnímu systému? Domnívám se, že ne dříve, než přijde další velká krize.

(Zdroj: Buttonwood’s notebook)


Váš názor
  •  
    11.11.2010 8:43

    USA se chovají jako každá centrální banka. zapomínají, že jednají s rovnoprávnými státy, pokud byli světovým hegemonem tak jim to procházelo jsem zvědav, zvědav, zvědav, .....
    Homo
  • no vida
    11.11.2010 8:42

    K tomu ovšem není co dodat, myslím si to samé. Nemám na zaplacení dluhů, tak si na splátky vytisknu další peníze. Nechci platit vysoké úroky z dluhů, tak opět vytisknu peníze, kterými následně ovlivňuji trhy s dluhopisy. Jenom aby se nakonec nestalo, že dluhy USA bude ochoten skupovat jenom FED, aby zabránil zhroucení ekonomiky, ovšem za cenu naprostého znehodnocení dolaru a úspor Američanů. A také za cenu totálního znehodnocení amer. dluhů, držených zbytkem světa.
    Peté13
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data