Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE2 a obavy z deflace, která nepřichází

QE2 a obavy z deflace, která nepřichází

16.11.2010 19:39
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Je to zhruba něco málo přes týden, co nejvyšší měnová autorita Spojených států, Federální rezervní systém, rozjel další kolo měnových injekcí tzv. QE2. Nehodlám rozebírat to, že Fed si musí najít jiné způsoby, jak dostat do systému peníze, když už prostší nástroje jako snižování sazeb nejsou možné, spíše se hodlám zaměřit na to, s jakým zdůvodněním Fed přišel a jaké podpory se mu dostalo od „liberálních“ (rozuměj levicových) médií, jakým je například New York Times, či ekonomů v nich píšících jako třeba Paul Krugman.

Ospravedlněním pro horečnaté zvyšování peněžní báze má být údajné nebezpečí deflace. Zatím ale ceny nijak závratně neklesají a už vůbec ne ty, jejichž pokles by měl podle Fedu způsobit budoucí deflaci. Je až s podivem, jak mnoho mainstreamových ekonomů bije na poplach před deflační pastí, do které se mohou Spojené státy dostat. Někteří rádi současnou situaci přirovnávají k „Japonské ztracené dekádě“, jako právě již zmiňovaný Krugman ve svém blogu: http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/10/18/just-call-him-bernanke-sama/

Viz. jeho graf:
Krugman

Argumentace klesající křivkou CPI, tedy indexem spotřebních cen, je jistě zajímavá a pro neznalého člověka snad i výmluvná, ale i zde platí Churchillovo „Věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji.“

Sám Krugman používá takzvané „jádrové CPI“. Řekněte sami, co je to za „jádro“, když tento „jádrový“ ukazatel neobsahuje ceny potravin a energií.

Zde je první problém. Ceny energií pro domácnosti podle statistik samotné vlády USA za posledních 12 měsíců narostly o více než 5 %. Ceny potravin i přes narůstající zájem o levné potraviny v takzvaných „Dollar stores" vrostly o 1,4 %, což, i když je relativně malé číslo, je stále více, než onen „jádrový CPI“ a přispěly by tedy k jeho zvýšení. Podle některých údajů může být dané číslo ještě vyšší (http://www.cnbc.com/id/40135092)

Problém číslo dvě se odrazil v posledních třech měsících na akciovém trhu. Deflační spirála by jistě byla poznat na trhu aktiv stejně rychle a vzhledem k možnostem reakce a dostupným technologiím dokonce mnohem rychleji, než na trhu spotřebního zboží. Více než 20% nárůst hlavních amerických akciových indexů za poslední tři měsíce je jako protiargument sám o sobě dosti výmluvný. Ze stejného důvodu, tedy rychlé reakce na měnové stimuly nejsou pravděpodobně akcie zahrnovány do žádného indikátoru spotřebních cen, třebaže z hlediska ekonomie by tam jako „budoucí“ spotřeba mohly být. Není také náhodou, že kromě akcií i jiná třída aktiv, nemovitosti, které jsou jistě svým způsobem spotřebovávány, byla dříve z indikátoru CPI vyloučena. Postaral se o to bývalý president Fedu Greenspan, který se nejprve zasazoval o vyloučení cen starších nemovitostí a později prosazoval i vyloučení cen nových nemovitostí. Bezprecedentní nárůst cen domů, ke kterému došlo v posledních dvaceti letech a který byl důsledkem uvolněné měnové politiky, by ho totiž jistě odsunul z pozice monetárního guru. Pokud by byl zobrazen v nárůstu CPI, tak by totiž ukázal, že nemalá část hospodářského růstu USA a růstu bohatství domácností během jeho éry, byla spíše jen nominální, než reálná a právě proto zadělávala na problémy, kterým musíme čelit dnes.

Problém číslo tři souvisí se samotným zaznamenáváním a měřením nárůstu cen jen podle koše spotřebního zboží. Zatímco onen „jádrový CPI“ nezahrnující mnoho věcí základní spotřeby neroste, tak PPI, tedy index cen producentů, v USA za posledních 12 měsíců vzrostl o rovná 4 %. Ještě hůře je na tom index cen „surových vstupů“, který za stejné období přidal přes 20 %. Se znalostmi o průbězích hospodářských cyklů lze říci, že nás prakticky s jistotou v blízké budoucnosti čeká konec jednoho z nich. Blížící se konec se totiž téměř vždy začne projevovat nárůsty cen, které jsou nejvzdálenější od konečné spotřeby a postupně se tyto nárůsty posouvají blíže ke konečné spotřebě. Ve chvíli, kdy tam již dosáhnou, začíná recese spojená s nezaměstnaností.

Mám-li si zavěštit já, tak to, čeho se z dlouhodobého hlediska obávám, je stagflace. Tedy ekonomický pokles spojený zároveň s inflací. Něco podobného, co se stalo v 70. letech. V té době se to svedlo na chamtivé arabské šejky a drahou ropu bez ohledu na to, jakým ekonomickým nesmyslem toto vysvětlení bylo. Jsem zvědavý, kdo bude obětním beránkem dnes.

(všechny statistické údaje lze nalézt na stánkách Fedu v St. Louis: http://stlouisfed.org/, který vřele doporučuji jako zdroj zajímavých informací.)


Váš názor
  • Palec nahoru
    17.11.2010 9:06

    Pěkný článek. Plíva je jeden z mála lidí, kteří dělají práci, které rozumějí.
    HoFFmaNN
  •  
    16.11.2010 22:58

    Gee, jde to i bez fiba a spol. Díky. Ale stejně si myslím, že s nezaměstnaností to bude spíš jako v době Dlouhé deprese v předminulém století. I tehdy nastávala změna paradigmatu - jedna velmoc, ve které právě docházelo k industriální revoluci, střídala druhou - nebyla vyčerpávána válkami jako Evropa (obč. válku měly S.S. už za sebou). Stejně jako nyní se řešil obrovský nárůst peněz, které se dostávaly do ekonomiky (francouzské reparace z prusko-francouzské války), což uspíšilo demonetizaci stříbra a přechod ke zlatému standardu. Krize propukla 1873 krachem na Vídeňské burze a nastalá panika ukončila železnicovou horečku. Pád Union Générale 1882 způsobil kolaps fr. akciového trhu, nastalo období deflace s dlouhou ohromnou nezaěstnaností. Nezaměstnaní ovšem nebyli po konci této dlouhé krize přijati nazpět do svých oborů, které se mezitím masívně modernizovaly a nepotřebovaly tolik lidské síly, ale vznikaly obory nové - hlavně služby, které byly do té doby vyhrazeny pohodlí feudálů a zbohatlíků. Nějaký takovýto skok zřejmě bude muset nastat i nyní a není možné si myslet, že nezaměstnanost by se měla co nejrychleji vyřešit, a neustále sledovat její počty. Nano-, bio- a jiné technologie asi moc pracovních míst nepřinesou, takže mě zatím napadají zas jenom ty služby. Zřejmě výroby a služby pro stárnoucí baby-boomers (a pak přesídlení na jinou planetu ;-)
    Kalka.
    •  
      17.11.2010 11:18

      Přesídlení je viruální scifi pro následující produktivní generace, které nenjadou uplatnění či zaměstnání. Peníze se již dnes velmi virtualizují a virtuální peníze budou pro všechny tyto lidi nevytvářející hodnoty medikamentem. Jejich činností bude tzv.zábava na virtuálních sítích, za viruální peníze, výměnou za sociální smír. Podle hesla "kdo chatuje, právě v tu chvíli nic nepotřebuje" (v Čechách budou někteří chatařit, dokud jim nedojdou fyzické peníze). Jinak obsahová linie článku je výstižná.
      Mudrc
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data