Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Businessweek: Evropa směrem k unii silných (s Českou republikou?)

Businessweek: Evropa směrem k unii silných (s Českou republikou?)

07.12.2010 11:47
Autor: Redakce, Patria.cz

V prosinci roku 1998 a v lednu roku 1999 vytvořili ruští fyzikové supertěžký prvek ununquadium se 114 protony. Byl ale příliš nestálý, síly, které držely pohromadě jeho jádro, byly slabší než síly, které ho rozdělovaly, a jeho poločas rozpadu činil jen 2,6 sekund. Ve stejné době dávali jiní vědci dohromady měny západní Evropy, aby vytvořili nový umělý prvek, známý jako euro. To bylo hrdě představeno prvního ledna 1999. A nyní se nalézá pod vážným tlakem.

Obavy u evropských politiků budí zejména fakt, že se požár šíří dál. Po ohlášení záchranného balíčku pro Irsko výnosy vládních dluhopisů dále rostly; není ani jasné, zda budou v Irsku schváleny podmínky pomoci. Krize na trzích s vládním dluhem neznamenají nic nového. Společná měna ale ohrožuje schopnost jednotlivých zemí postavit se zpět na vlastní nohy. Normálně by došlo k tomu, že země jako Řecko či Irsko nechají oslabit svou měnu, což by zlevnilo exporty a zdražilo importy. Island znovu získal svou konkurenceschopnost, když jeho měna v roce 2008 rychle ztratila polovinu své hodnoty. Tuto možnost ale země eurozóny nemají, mohou tak jen snížit mzdy a odměny, což je mnohem bolestivější.

Po staletí se ví, že udržet monetární unie pohromadě je těžké. Podle držitele Nobelovy ceny za ekonomii Roberta A. Mundella monetární unie nemohou přežít bez toho, aby se velmi nepřiblížily politické unii. To včetně volného pohybu práce směrem k zemím, kde je více pracovních míst, flexibilních mezd, daňového systému, který převádí fondy od vítězů k těm, kterým se nedaří, a přísných pravidel, která zabrání vzniku velkých rozpočtových deficitů. Gary Jenkins z Evolution Securities se domnívá, že nyní může v eurozóně dojít k „mnohem rychlejšímu pohybu směrem k de facto fiskální unii“. Euro zastavilo svůj pokles prvního prosince poté, co prezident ECB Jean-Claude Trichet uvedl, že tato banka by mohla podpořit země v problémech nákupem jejich dluhopisů. Razantnějším krokem by ale bylo získání peněz vydáním dluhopisu, jehož splácení by bylo zaručeno všemi členy eurozóny.

Carl Weinberg, hlavní ekonom High Frequency Economics, se domnívá, že z rozpadu eura by netěžil nikdo. Pokud by vyústil v silnou německou marku, tisíce pracovních míst v německém exportním sektoru by bylo podle něho ztraceno. Jižní státy by zase ztratily přístup k financím. Nicméně vyloučit rozpad ve chvíli, kdy se dluhopisové trhy zadrhly, nejde. Pokud by k němu došlo, bylo by smysluplné, aby se jednotlivé země spojily do celků, které více připomínají optimální měnové oblasti.

ž EUR

Fiskálně nejsilnější země, které si věří natolik, že si navzájem slíbí neomezenou finanční pomoc, by se podle profesora Massachusetts Institute of Technology Simona Johnsona měly spojit, aby zastavily teror ze strany trhů předtím, než dojde k nim. Mezi tyto země řadí Německo, Rakousko, Nizozemí, Finsko, Slovensko, Slovinsko, Lucembursko a Maltu. Mimo by zůstala Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, Portugalsko, Irsko, Řecko a Kypr. Tyto státy by nebyly chráněny před silami trhu a několik z nich by pravděpodobně přistoupilo k defaultu. V delším období by to pro ně bylo ale požehnáním, protože by se vyhnuly monetárním a fiskálním politikám, které pro ně nejsou vhodné. A dluhům, které nejsou splatitelné. Byly by stále schopné si půjčovat, stejně jako několikrát zbankrotovaná Argentina, i když za vyšší sazby. A s oslabenými měnami by byly schopné zvýšit své exporty.

Největším negativem by v takovém případě byl konec snu o sjednocené Evropě. Zdá se však, že ta stále není na plnou unii připravena. Mohlo by být ale moudřejší uznat realitu, než obětovat jednu generaci pro nedosažitelnou myšlenku.


Uvedené je výtahem z „Can the Euro Survive“. A časopis Businessweek čtenářům prezentoval i mapu zemí, které jsou v unii nyní a které by zůstaly v unii nové:


(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  • Standard
    07.12.2010 12:56

    Záměna Slovenska za ČR na mapě je pro Gringos malá věc. Taková Sarah Palin, když v zákulisí TV stanice nacvičovala s redaktory TV interview, redaktoři v šoku zjistili, že Sarah Palin je přesvědčena, že "Africa" je stát. Neveděla, že je to kontinent. 90% Gringos na otázku: "Který stát je největší na světě?" odpoví bez zaváhání: "Texas!"
    Detective
  • Businessweek
    07.12.2010 12:24

    Businessweek má zásadní problémy se zeměpisem. A nejenom se zeměpisem.
    Mira
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů