Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf tuzemské Raiffeisen pro LN: Letos bankám zatopí hypotéky a úvěry domácnostem. Ty v budoucnu zdraží Basel III a dluhy Evropy

Šéf tuzemské Raiffeisen pro LN: Letos bankám zatopí hypotéky a úvěry domácnostem. Ty v budoucnu zdraží Basel III a dluhy Evropy

14.01.2011 11:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Zatímco u firemního sektoru je nárůst špatných úvěrů zřejmě za vrcholem, ztráty z úvěrů domácnostem porostou v roce 2011 napříč tuzemským bankovním sektorem a to jak v případě spotřebitelských úvěrů, tak i kreditních karet a kontokorentů. Stejně těžký bude letošek pro oblast hypoték. Nejlepší doba je naopak na rozhodnutí vzít si úvěr. Jeho úročení do budoucna zdraží jak růst úrokových sazeb vyvolaný evropskou dluhovou krizí, tak i regulace Basel III. V rozhovoru pro LN to uvedl šéf tuzemské banky Raiffeisen Lubor Žalman. „Co se týče úvěrování domácností, očekávám, že bude rok 2011 nejhorší,“ uvedl šéf tuzemské Raiffeisen s tím, že podobný scénář očekává u hypoték. „Rád bych se mýlil, ale i tam očekávám, že nejhorší rok bude letošní,“ uvedl Žalman.

V souvislosti domů a bytu zabavených u nesplácených hypoték očekává šéf Raiffeisen pro letošní rok velký tlak na ceny rezidenčních nemovitostí. Neuvedl, na jakém procentu jdou byty či domy do aukce vůči odhadní ceně s výjimkou toho, že rozdíl je u hypoték blízko 100 % odhadní ceny či méně. „Další rozdíl je mezi tím, jestli se jedná o nemovitost v Praze, nebo rodinný domek někde na vesnici. Ten je v současné době téměř neprodejný. My jsme naštěstí v době, kdy se krize ještě jmenovala hypoteční krize, zastavili poskytování hypoték na venkově. Ale samozřejmě z minulosti jich tam máme hodně,“ řekl Žalman. V sektoru varoval před střetem tlaku na ziskovost banky a vysokou konkurenci. „Dneska už jsou marže na hypotékách v ČR zase tam, kde to bylo před krizí, což je neprozíravé, ale prostě je to výsledek konkurence mezi bankami. Předhání se cenou. Na billboardu 3,99 vypadá líp než 4,99 a 2,99 vypadá ještě líp,“ uvedl šéf banky pro LN. Trh ale celkově podle Žalmana ožívá, včetně sousedních ekonomik Německa, Polska či Slovenska. „Znovu se začne investovat, znova si začnou firmy kupovat a prodávat. Takže jsme připraveni poskytovat investiční úvěry, provozní úvěry, akviziční úvěry,“ řekl.

V oblasti úvěrů Žalman uvedl, že letošek je ideální dobou vzít si úvěr. Uvedl pro to tři argumenty. „“Za prvé si nedokážu představit, že by nutnost refinancovat všechny rozpočtové deficity v Evropě a ve Spojených státech nezpůsobila nárůst úrokových sazeb. Za druhé nová evropská pravidla zvaná Basel 3 půjčky zdraží. Akcionáři budou muset dát do banky o 70 procent víc kapitálu na stejné množství poskytnutých úvěrů. Je tam sice relativně dlouhá osmiletá přechodná doba, ale my už dnes poskytujeme desetileté patnáctileté úvěry, kterých se to bude týkat. A třetí neblahý vliv na úvěrování se netýká úrokových sazeb, ale dostupnosti úvěrů. Na tu bude mít dopad evropská direktiva o odměňování v bankovnictví, která říká, že lidé, kteří schvalují úvěry, nesmí být placeni v závislosti na zisku banky. Tedy když úvěr zamítnou, tak nic neztratí, a když povolí, tak můžou jenom ztratit, nemůžou nic získat,“ řekl šéf tuzemské Raiffeisen a uvedl, že také „jeho“ banka bude letos s nejvyšší pravděpodobností navyšovat kapitál. „Jestliže musíte mít o 70 procent víc kapitálu na jednotku poskytnutého úvěru, tak marže na tomto úvěru bude muset být o 70 procent vyšší. Takže když dneska někdo platí úroky řekněme PRIBOR plus dvě procenta, tak bude muset platit PRIBOR plus 3,4 procenta. A týká se to jak půjček firmám, tak lidem,“ řekl Žalman.

K budoucí strategii banky Žalman uvedl, že se od předvánoc rodí „Vize 2020“, která vydefinuje oblasti, ve kterých bude banka v ČR nejlepší. „Musí být možné na tom vydělat a v neposlední řadě nás to musí bavit. Já pevně věřím v to, že nemůžete být dobrý v něčem, co vás nebaví. Nicméně ten výsledek se jistě bude točit kolem konceptu bankovnictví pro prémiovou klientelu, což dneska definujeme jako domácnosti s příjmem 25 tisíc plus čistého,“ uvedl Žalman v rozhovoru pro LN.

(Zdroj: LN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.