Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Objem přímých zahraničních investic v Číně dál prudce roste

Objem přímých zahraničních investic v Číně dál prudce roste

17.02.2011 16:56
Autor: ČTK

Objem přímých zahraničních investic v Číně v lednu meziročně vzrostl o 23,4 procenta na deset miliard dolarů (asi 180 miliard Kč). Z toho sektor služeb, který je v Číně stále ještě v plenkách a jehož význam rychle narůstá, přilákal investice za 4,69 miliardy dolarů (více než 84 miliard Kč). To je podle tamního ministerstva obchodů o 31,8 procenta více než před rokem.

"Vzhledem k tomu, že Čína pokračuje v ekonomických reformách, příliv přímých zahraničních investic se bude v sektoru služeb do budoucna určitě zvyšovat ještě rychleji," řekl mluvčí ministerstva Jao Ťien. Zahraniční investice se začaly citelněji zvyšovat po roce 2001, kdy Čína vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO). Během krize jejich objem prudce klesl a nyní se zotavuje.

Růst investic ukazuje, že Čína zůstává atraktivní destinací pro firmy z celého světa. Ty se chtějí v Číně uchytit navzdory tržním bariérám, a to i v situaci, kdy v Číně roste cena práce. Levná pracovní síla v Číně podle mnohých analytiků dlouhá léta působila jako dezinflační faktor, díky jemuž se inflace ve světě držela relativně nízko.

Čínský trh práce se ale po globální hospodářské krizi změnil. Velká část lidí z nejchudších oblastí centrální Číny, kteří pracovali v exportních závodech na jihovýchodním pobřeží, mají nyní tendenci zůstávat doma. Vláda se totiž začala zaměřovat na rozvoj zaostalých oblastí, kde tak vznikají i nové pracovní příležitosti.

Loni Čína přilákala přímé zahraniční investice v objemu 105,7 miliardy dolarů (asi 1,9 bilionu Kč), z toho jen v prosinci to bylo v objemu 14 miliard dolarů. To byl nový rekord. Mluvčí ministerstva řekl, že Čína bude nové investice v budoucnu patrně lákat i ve formě fúzí a akvizic, které se na celkovém objemu přímých zahraničních investic nyní podílejí jen asi ze tří procent.

"V nadcházejících letech budou investice prostřednictvím fúzí a akvizic tvořit stále větší podíl na celkovém objemu přímých zahraničních investic, které budou do Číny proudit," řekl podle agentury Reuters mluvčí. Mohlo by podle něj postupně jít až o šest nebo sedm procent.

Růst nákladů na práci a čím dál dražší suroviny začínají tlačit dál do vnitrozemí ty zahraniční podniky, které mají výrobní závody na jihovýchodě Číny. Vzhledem k tomu, že část migrantů z centrální Číny už se do původního zaměstnání na pobřeží nevrací, rostou na pobřeží platy rychleji, než kdekoli jinde v Číně. To prospívá jak firmám samotným, tak čínské vládě, pro které je teď rozvoj chudších oblastí prioritou.

Někteří zahraniční investoři se obávají nových pravidel, jimiž se fúze a akvizice budou posuzovat, vládní úředníci ale ujišťují, že normy budou v souladu s pravidly WTO. Obavy dala najevo například americká společnost General Electric (21,44 USD, -0,09%), ale i další firmy. Vláda před pár dny oznámila, že zřídí nový orgán, který bude posuzovat, zda navrhované fúze neohrožují národní bezpečnost Číny.

Většina globálních firem ale předpokládá, že růst čínské ekonomiky bude pokračovat, což je pro ně podstatné. Tempo hospodářského růstu je totiž v Číně dlouhodobě mnohem vyšší, než tempo růstu ve vyspělých zemích. Čínská vláda se navíc snaží podpořit domácí spotřebu, takže Čína bude méně a méně závislá na zahraniční poptávce. Nebude se tedy muset obávat, že ekonomický útlum jinde ve světě nepříznivě poznamená i ji samotnou.
Přímé zahraniční investice spolu s přebytky zahraničního obchodu a přílivem spekulativního kapitálu dlouhodobě přispívají k rychlému růstu devizových rezerv. Ty má Čína zdaleka největší na světě. Tyto faktory ale přispívají k růstu inflace a tlačí na zhodnocení kurzu jüanu. Čína má snahu domácí firmy přesvědčit, aby více investovaly v zahraničí, a z části tak uvedené dopady neutralizovaly.

Objem investic, které naopak Čínské firmy umístily v zahraničí, v lednu meziročně vzrostl o 15,9 procenta na 2,74 miliardy dolarů (přes 49 miliard Kč).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m