Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bini Smaghi (ECB): Inflace může přinutit ECB zvýšit sazby, nehledě na nerovnováhy uvnitř eurozóny

Bini Smaghi (ECB): Inflace může přinutit ECB zvýšit sazby, nehledě na nerovnováhy uvnitř eurozóny

18.02.2011 16:42

Evropská centrální banka se pod tlakem posilující světové inflace může rozhodnout pro zvýšení úrokových sazeb, řekl člen Výkonného výboru ECB Lorenzo Bini Smaghi. „S postupným oživováním ekonomiky a růstem globálních inflačních tlaků je třeba sledovat, a v případě nutnosti pozměnit, stupeň akomodace měnové politiky,“ uvedl.

Zdražování komodit bude mít podle něj „nevyhnutelný dopad“ na ekonomiku a je proto klíčovým úkolem monetární politiky odvrátit s tím spojené vedlejší efekty a udržet očekávanou inflaci v mezích. Bini Smaghi je tak dalším představitelem vysoké politiky, který dává otevřeně najevo obavy z rostoucí inflace, která v Evropě přerostla přes 2% hranici při nejrychlejším tempu růstu za více než dva roky. Index spotřebitelských cen v eurozóně za leden podle předběžných dat rostl 2,4% meziročním tempem a překonal tak předchozích 2,2 % i konsensus 2,3 %. Bini Smaghi již v tomto roce varoval před dovozem inflace, kdy se opakované zvyšování cen importovaných produktů projevuje v inflaci cílových zemí; například dovozní ceny v Německu v prosinci vzrostly meziročně o 12 procent.

„Zásadní je pokračovat v silném ukotvování inflačních očekávání,“ upozorňuje italský zástupce Evropské centrální banky. Úroveň inflace očekávané účastníky finančního trhu totiž vstupuje do inflace skutečné a ta zpětně ovlivňuje očekávaný růst cenové hladiny. Měření inflačních očekávání je proto standardním analytickým přístupem centrálních bank při cílování inflace.

Znatelnou úpravu v rétorice představitelů zástupců evropské měnové autority „proti-inflačním“ směrem v posledních týdnech doprovází také sílící přesvědčení investorů, že centrální banka přitáhne měnově-politický opasek již na začátku třetího kvartálu letošního roku – alespoň to ukazuje vývoj finančních derivátů zvaných EONIA swapy. „Trhy jsou si vědomy rizika, že k prvnímu zvýšení sazeb může dojít již v září, výhled inflace to zaručuje,“ říká šéf inflační strategie Nomury Laurent Bilke. Na toto téma Bini Smaghi říká: „Účastníci finančních trhů vědí, že cílem ECB je udržet cenovou stabilitu pro celý euroregion.“ Právě tato definice není vzhledem k dluhové krizi eurozóny a rozdílům v ekonomickém výkonu napříč sedmnáctičlenným blokem může rozhodování ECB značně komplikovat. Zatímco německé hospodářství se vzpamatovalo a opět je motorem evropského oživování, Irsko, Řecko, Portugalsko a Španělsko bojují s masivními dluhy a neefektivní ekonomikou. Média a ekonomové již hovoří o nástupu „dvourychlostní Evropy“.

Heterogenitu eurozóny ale Bini Smaghi nepovažuje za překážku a říká, že v otázce adekvátní měnové politiky nehraje roli. „Zabránit vzniku nerovnováh, především v cenách aktiv, je již úkolem pro další politiky,“ dodává.

Klíčová sazba v eurozóně stále zůstává na rekordním 1% minimu. ECB v únoru zvýšila odhad letošní inflace poblíž k 2% cíli – v roce 2011 čeká HICP (harmonizovaný index spotřebních cen) 1,9 % (dosud 1,8 %), napřesrok 1,8 % (dosud 1,6 %), dlouhodobě pak odhaduje 2 % namísto 1,9 %. Centrální bankéři se mají ve Frankfurtu sejít k dalšímu rozhodnutí o sazbách 3. března. 

Smaghiho krajan, guvernér italské centrální banky Mario Draghi je jedním z možných zástupců úřadujícího Francouze Tricheta, jemuž končí funkční období letos v říjnu. Favoritem na post byl donedávna Němec Axel Weber, řadě evropských představitelů se však nelíbily jeho vyhraněné názory a výrazně jestřábí postoj, a to především hlasitý nesouhlas s programem ECB na odkup vládních dluhopisů zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí. Weber však minulý týden prohlásil, že z osobních důvodů odstoupí k 30. dubnu z funkce guvernéra německé centrální banky Bundesbank a v pondělí potvrdil zprávy, že se nebude ucházet o křeslo šéfa ECB, z důvodu nedostatku podpory v některých evropských zemích.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university