Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rána od Buffetta – „ex“ nebo „in“?

Rána od Buffetta – „ex“ nebo „in“?

21.02.2011 17:38

Warren Buffett minulý týden poznamenal, že firmy posuzuje hlavně podle jejich schopnosti měnit (rozuměj zvyšovat) ceny, na kvalitu jejich managementu naopak prý někdy vůbec nehledí. Dobrý byznys je podle něho takový, který může zvyšovat ceny bez toho, aby ztratil zákazníka. A takovéto „dobré firmy“ ani nevyžadují dobré vedení.

Diskuse o tom, zda má na výsledky a hodnotu firmy hlavní vliv její vnitřní prostředí (kultura, systémy, management, strategie...), či vnější prostředí (odvětví, ekonomika), tu je již velmi dlouho. Dříve jsem nabyl mylného dojmu, že pan Buffett by se alespoň implicitně řadil spíše k prvnímu – tedy „in“ táboru. Z ad-hoc útržků mi přišel evidentní hlavně důraz na management, důvěru v něj a jeho schopnosti (např. povídky o nedělání due diligence a podpisech akvizičních smluv po jednom setkání). Uvedené ale naznačuje, že pan Buffett stojí vlastně spíše v táboře druhém – tedy v „ex“. Kdybych parafrázoval – výsledky ovlivňuje hlavně vnější prostor a pokud je přívětivý, mohou firmu řídit dobře cvičení primáti. Ale musí být důvěryhodní.

Na nejasném obrázku ale jeho názor nic nemění. Například studie „Is performance driven by industry or firm-specific factors?“ (Gabriel Hawawini, Venkat Subramanian, Paul Verdin) tvrdí, že na výsledky firem má obvykle největší vliv situace v daném odvětví. Výjimkou je ale několik málo výjimečných firem, u kterých převažuje význam jejich specifických aktiv – platí to v případech velmi dobrých i velmi špatných firem. Aniž bych chtěl shazovat práci a závěry studie, uvedené v podstatě říká, že hlavní význam má odvětví s výjimkou případů, kdy to tak není.

Nejde přitom o nějaký detail - i z investičního hlediska. Možná se jednou vrátí čas, kdy nebude investováno plošně podle vývoje makroekonomických dat a projekcí. Ale budeme se opět dívat na jednotlivé firmy a jejich výhled. Při jeho hodnocení v podstatě neděláme nic jiného, než že hodnotíme vliv prostředí a „vnitřku“ firmy. Hrajeme si tak alespoň implicitně se SWOT analýzami, Porterovými pěti silami v odvětví, apod. Právě těchto pět sil, znázorněných v následujícím obrázku, je tedy asi přece jenom obvykle rozhodujících:

EX-IN

Tyto „ex“ faktory znamenají zejména vyjednávací sílu firmy směrem k dodavatelům a odběratelům, možnost substituce jejích produktů na trhu, hrozba nových příchozích do odvětví (tedy bariéry vstupu) a následně intenzita konkurence v odvětví.

Je přitom pozoruhodné, jak pomalu se situace v některých odvětvích mění. K uvedenému seznamu je totiž dobré přidat ještě bariéry výstupu. Pokud jsou vysoké (obvykle kvůli vysokým historickým investicím), jsou firmy často uzamčeny v koloběhu intenzivní konkurence, kdy ale nikdo nechce z kola ven a všichni doufají, že vypadne ten druhý. Snaží se tak ještě více investovat, aby jej vytlačili svou modernizací a sníženými náklady plynoucími z úspor z rozsahu. V celku ale dochází jen k vyšší intenzitě konkurence a zesílení bariéry výstupu. Poslední „záchranou“ tak bývá vlna M&A, nebo viditelná ruka státu. Typickým příkladem je výroba automobilů.

Jako každý dualismus je ale toto rozdělení „vnitřní – vnější“ něčím ve své podstatě umělým. I pokud realitu takto rozsekneme, nezbude než přiznat, že stejně jen jedno tvoří druhé. A z investičního hlediska je to celé doposud samozřejmě jen jednou polovinou mince. Předražená firma ve výborném odvětví není zdaleka tak atraktivní, jako levná firma ve vysoce konkurenčním.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • buffet
    22.02.2011 9:47

    priznam se ze sem clanek nedocet pac mi prisel desne nudnej, ale protoze toho bufeta trochu sleduju tak jen k nemu. Ja si myslim ze bufet na menedzment hledi jen vobcas a to jen v pripadech kdy tu firmu kupuje celou (viz mid american s davidem sokolem, nebo ta pojistovna co mi vypadlo jmeno s ajitem) a kdyz kupuje na burze tak na menedzment skoro dycky kasle viz ta koka-kola jak rek ze to je byznys co by mohla ridit i buta benjamina franklina co ma charlie (munger) v kancelari. A ja myslim ze je to tak spravne... vono kdyz ty blby menezery muzu vykopnout (vlastnim to) tak si naberu dobry a kdyby to neslo tak je vymenim, ale kdyz je vykopnout nemuzu (sem jen akcionar) tak musim mit byznys kterej to blbce prezije.. Viz v cechach jak byly a sou placeny manazeri v cezu a pak staci poslat lasaka do aerolinek a najednou vidime ze je to trotl a nikoliv hvezda takze uz vime jakou ma kvalitu menedzment cezu ale firma jede dal jako by se nechumelilo.. toz tak
    chytrak
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data