Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Weber (Bundesbank): Trojí zvýšení sazeb ECB letos? Nevylučuji. Pevný růst Německa podpoří investice a domácí poptávka

Weber (Bundesbank): Trojí zvýšení sazeb ECB letos? Nevylučuji. Pevný růst Německa podpoří investice a domácí poptávka

08.03.2011 17:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nemám potřebu korigovat aktuální tržní očekávání, počítající s trojím zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou během letošního roku, uvedl šéf německé centrální banky Bundesbank Axel Weber. Správně nastavení tržních očekávání přitom bylo cílem ECB. Trh nyní dle konsensuálním průzkumů očekává v letošním roce trojí zvýšení sazeb ECB o 0,25 procenta, tedy 1,75 procenta na konci roku 2011. „S tímto očekáváním nemám potřebu vyslovit jakýkoli nesouhlas,“ uvedl Weber. Investory překvapil v minulém týdnu šéf ECB Jean-Claude Trichet prohlášením, že kvůli inflačním tlakům může ECB již na svém dubnovém jednání zvýšit sazby. S reálností kroku souhlasí jak Weber, tak rakouský centrální bankéř Evald Nowotny. Liší se ale ve vysvětlení motivů ke zvýšení sazeb.

Guvernér ECB Trichet prohlásil možné zvýšení sazeb za reakci na růst inflace a uvedl, že nemusí být nutně počátkem série zvyšování sazeb. Weber naproti tomu říká, že zvýšení sazeb v dubnu může být počátkem návratu měnové politiky v rámci eurozóny k normálním úrovním. To znamená postupné opakované zvyšování sazeb. „V rozvíjejících se ekonomikách je mnoho fundamentálních důvodů, které nehovoří pro další růst cenových tlaků do budoucna. Tyto efekty ztlumí dlouhodobý inflační výhled,“ uvedl Weber.

„Výhled na růst úrokových sazeb eurozóny je mnohem spíše odrazem pokrizového návratu měnové politiky v eurozóně na standardní úrovně, než vyvolanou reakcí na vývoj inflace. Přesto ano, ECB sleduje inflační tlaky se zvláštní pozorností,“ řekl Nowotny. Inflační očekávání jsou podle Nowotneho správně nastavena a obavu vyvolávají zejména možné sekundární efekty, jako jsou například rostoucí náklady, provokující mzdově-cenovou spirálu.

ECB v minulém týdnu předpověděla inflaci eurozóny na průměru 2,3 procenta letos a 1,7 procenta příští rok. Ceny ropy vystoupaly na 29měsíční maximum kvůli napětí v Libyi a na Blízkém východě. „Vývoj na forwardovém trhu započítává pokles cen ropy ke 100 dolarům za barel,“ uvedl Weber. „Pod toto relativně optimistické očekávání se ale nepodepíši zcela. Pro růst cen energií a potravin jsou reálné (fundamentální) důvody,“ uvedl.

Směrování sazeb výše ze strany ECB označil předčasné mediálně známý ekonom Nouriel Roubini. „Z mého pohledu se ECB obává inflace příliš a nemyslím si, že existuje riziko silnějších sekundárních efektů,“ uvedl směrem zejména k interpretaci Tricheta.

Weber dnes také „pochválil“ růst německé ekonomiky, který se podle něho letos postaví na silnější nohy s růstem investic a soukromé poptávky a byť tempo růstu zpomalí, oživení bude stabilnější. „Cyklické oživení německé ekonomiky je silné a v roce 2011 bude pokračovat, byť pomalejším tempem,“ uvedl Weber. „Potřeba firem doplnit a obnovit strojní vybavení poroste bez ohledu na vývoj inflace, návazně na potřebu uspokojit exportní poptávku. Soukromá spotřeba také zesílí,“ řekl guvernér německé centrální banky. V únoru Bundesbank zvýšila očekávání růstu německé ekonomiky letos na 2,5 procenta z 2,0 procenta, loni to bylo 3,6 procenta. Domácí průmyslové objednávky proti prosinci v lednu vzrostly o 4,5 procenta, zahraniční o 1,6 procenta (domácí jsou ale dle weberových slov výrazně motivovány vybavením pro exportní výrobu). Míra nezaměstnanosti je v německé ekonomice na úrovni 7,3 procenta, podnikatelská důvěra na rekordu.

V únoru šéf Bundesbank překvapil svým rozhodnutím o odchodu z Bundesbank, což jej vyřadilo ze hry o post šéfa ECB. Dle neoficiálních informací by své radikální postoje vlastní Bundesbank nebyl schopen prosadit a nalézt pro ně shodu v rámci ECB.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m